Policija proti ovadenemu poskusa umora sodnice nima nič oprijemljivega

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
28.06.2019 18:36

Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu je pravnomočno zavrnilo predlog policije, da naj se partnerju brutalno pretepene sodnice Daniele Ružič izreče prepoved približevanja. Sodišče je odločitev obrazložilo, da "do sedaj zbrani podatki ne omogočajo zaključka o obstoju utemeljenega suma, da je ovadeni storil očitano kaznivo dejanje".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kriminalisti proti osumljenemu niso zbrali dovolj dokazov niti za prepoved približevanja napadeni sodnici, kaj šele za pripor.
Sašo Bizjak

Kaj so dokazi, ki so jih mariborski kriminalisti zbrali proti 58-letnemu Andreju H., ki ga sumijo poskusa umora svoje deset let mlajše partnerice - okrožne sodnice Daniele Ružič -, je še vedno zavito v tančico skrivnosti. Predmeta, s katerimi je bila v noči na 16. junij pred domačo hišo brutalno pretepena, niso našli, kako je z biološkimi sledmi, javnosti prav tako niso razkrili. Kaj in če sploh kaj so z zbiranjem obvestil zbrali od ljudi iz krogov, ki so blizu osumljenemu in napadeni sodnici, kaj od sosedov, kaj od sodelavcev, se ne ve. Prav veliko ni znanega niti o tem, kaj je o dogodku povedala žrtev.

Klofuta mariborski policiji

Pa vendar so kriminalisti prepričani, da imajo dovolj za kazensko ovadbo, ki so jo na tožilstvo poslali v ponedeljek in v njej za enega najhujših dejanj, kar jih je, osumili življenjskega sopotnika sodnice. O motivu za dejanje je policija na sredini tiskovni konferenci povedala, da je žrtev poskusa umora z osumljenim nameravala prekiniti partnersko zvezo in mu poleg tega napovedala delitev premoženja. Kljub hudemu očitku pa Andrej H. ostaja na prostosti. Kriminalisti so si sicer prizadevali, da bi za osumljenega obveljal vsaj ukrep prepovedi približevanja žrtvi, vendar je preiskovalna sodnica okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu v sredo ukrep razveljavila. Policija se je zoper odločitev pritožila, a je danes iz slovenjgraškega sodišča priletela nova klofuta za preiskovalce. "Zunajobravnavni senat Okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu je ob presoji zakonitosti in pravilnosti odločitve preiskovalne sodnice ugotovil, da je njena odločitev (razveljavitev ukrepa prepovedi približevanja, op.p.) pravilna in zakonita," so zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da je odločitev pravnomočna.

Trhli dokazi

Iz sporočila za javnost gre tudi sklepati, da po presoji sodišča policija zoper Andreja H., ki ga je ovadila za poskus umora, zaenkrat nima dovolj oprijemljivega. "Po skrbni in natančni presoji predloženih dokazov, ki so se v času odločanja preiskovalne sodnice nahajali v spisu, je zunajobravnavni senat ugotovil, da do sedaj zbrani podatki in tudi k pritožbi priložena kazenska ovadba ne omogoča zaključka o obstoju utemeljenega suma, da je kršitelj storil kaznivo dejanje kot je zatrjevano v ukrepu o prepovedi približevanja," je obelodanila predsednica slovenjegraškega sodišča Petra Čas.
To pomeni, da Andreja H. pravno gledano nič več ne zadržuje, da ne bi partnerice, ki hudo poškodovana leži v mariborski bolnišnici, obiskoval še naprej. Bo pa policija v okviru zakonskih pooblastil za zaščito žrtve poskusa umora najbrž še naprej izvajala vse potrebne ukrepe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta