Policijska strogost: Šest navijačev pridržali, 18 jih ni smelo na tekmo

Andrej Bedek Andrej Bedek
11.11.2018 20:09

Sobotna nogometna tekma med Muro in Gorico je imela tudi tretji polčas. Novogoriška navijaška skupina Terror Boys je izzvala pomurske policiste, ki so gostujočim navijačem prepovedali ogled tekme.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za navijače Gorice se je sobotna tekma z Muro končala že pred začetnim sodniškim žvižgom. V Černelavcih so namreč pristali v policijskih rokah.
Andrej Bedek

Zavijanje siren v konvoju šestih policijskih kombijev, ki so v soboto ob 13.45 hiteli v murskosoboško predmestno naselje Černelavci, je dalo slutiti, da bo nogometna prvoligaška tekma med Muro in Gorico velik varnostni zalogaj. Že na zadnjem srečanju v prekmurski prestolnici, zgodilo se je 31. oktobra, šlo pa je za pokalno tekmovanje, so modrouniformiranci v zadnjem hipu preprečili obračun domačih navijačev, združenih v skupino Black Gringos, in pristašev nogometašev Gorice, navijaške skupine Terror Boys. Na praznično sredo so bili policisti primorani še pred koncem tekme izprazniti del stadiona, ki je bil namenjen gostujočim navijačem, včeraj pa se je zaiskrilo že med prihodom terror boys v Mursko Soboto.

Že na tekmi, ki je bila odigrana 31. oktobra v Murski Soboti, so zaradi terror boys morali posredovati modruniformiranci.
Aleš Cipot

Policijska blokada v Černelavcih

Navijači Gorice so se na tekmo odpravili v treh kombijih, bilo naj bi jih vsaj 25. Gostujoče navijače je spremljal tudi policist stoper, posebej usposobljen za razumevanje navijaške kulture, in dogovorjeno je bilo, da se bodo navijači ustavili na avtocestnem počivališču, preden gredo na stadion Fazanerija. A se je zapletlo. Na počivališče je prispel le en kombi, potniki v drugih dveh pa se niso držali navodil in so skrenili z dogovorjene poti. Potem ko so zapustili avtocesto in so se s tem očitno hoteli izogniti policijskemu "varstvu", so jih v okolici Gornje Radgone izsledili pomurski policisti. V Černelavcih so jim policisti pripravili blokado. Novogoričani tega niso sprejeli in so se na vsak način hoteli izmakniti policijski kontroli, je svoje poročanje o okoliščinah navijaškega incidenta začela policijska inšpektorica in tiskovna predstavnica murskosoboške policije Suzana Rauš.
"Takoj po začetku postopka so gostujoči navijači žalili policiste in niso upoštevali njihovih opozoril in zakonitih ukazov ter ob ugotavljanju identitete niso hoteli izročiti osebnih dokumentov," je opisala Rauševa. Policisti posebne policijske enote murskosoboške policijske uprave, ki je bila sklicana prav za potrebe varovanja nogometne tekme, prav tako je izurjena za razreševanje najbolj kočljivih položajev, so morali uporabiti prisilna sredstva, ker so goriški navijači po besedah tiskovne predstavnice policije stopnjevali agresijo. Šest najbolj vročekrvnih terror boys je moralo v policijsko pridržanje, vsem 18 navijačem, ki so se znašli v Černelavcih, pa so policisti prepovedali ogled tekme. Ravnanje enega od omenjene osemnajsterice je bilo še posebno nasilno, zato ga policisti niso kaznovali le s prepovedjo ogleda sobotne tekme, ampak so mu izrekli ukrep prepovedi udeležbe na športni prireditvi za obdobje enega leta.

Udarilo jih bo po žepu

"Zoper te navijače je bilo izdanih šest plačilnih nalogov. V vozilu je bilo najdeno tudi pirotehnično sredstvo, bakla. Po končanem postopku so gostujoče navijače pospremili na območje Policijske uprave Maribor, kjer so jih predali tamkajšnjim policistom," je sobotno dogajanje povzela sogovornica iz policijskih vrst. Tretji kombi z novogoriškimi navijači je prispel do Fazanerije, vendar Goričani iz protesta zaradi ravnanja murskosoboške policije niso šli v za njih namenjen prostor na stadionu Mure. Pri varovanju sobotne tekme je sicer sodelovalo okoli 120 ljudi, od tega blizu 70 policistov, ostalo so bili na delu varnostniki in reditelji.
Spor med skupinama Black Gringos in Terror Boys ima dolgo brado, po prepričanju poznavalcev navijaškega dogajanja že iz septembra 2004, ko so goriški in prekmurski navijači na tekmi v Novi Gorici med seboj fizično obračunali. Terror boys in black gringos so se prav tako spopadli letos septembra, ko je Mura gostovala v Gorici na prvenstveni tekmi. Aprila letos pa so Goričani napadli Sobočane celo na drugoligaški preizkušnji v Goriških brdih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta