Policisti sodelovali v prirejanju nesreč

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
19.08.2019 19:27

Trem nekdanjim policistom so sodili zaradi vpletenosti v ponarejanje zapisnikov o prometnih nesrečah. Deset let po dogodkih je epilog mlačen: za enega je proces zastaral, dvema (le) pogojna sodba.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po izbruhu afere so pri policiji dva vrgli na cesto, tretji se je izredni odpovedi izognil z upokojitvijo.
Nataša Juhnov

Zaradi suma, da so sodelovali z goljufi, ki so lagali o prometnih nesrečah, so morali pred leti sleči uniformo trije ptujski policisti: Peter Letonja, Brigita Cvetko in Miroslav Lozinšek. Slednji je po izbruhu afere odšel v pokoj, Cvetkovo in Letonjo pa je doletela izredna odpoved. Zgodba o njihovem kriminalnem početju sega v leti 2008 in 2009. Predkazenski postopek in preiskava sta se dolgo vlekla, tudi specializirano državno tožilstvo je dolgo čakalo z vložitvijo obtožnice. Sestavilo jo je na 150 straneh in trojico obremenilo kaznivih dejanj goljufije, zlorabe položaja in uničenja listin.

Množili so se zahtevki na ista imena

Preiskovalci so zbrali vsaj 23 zapisnikov o prometnih nesrečah z lažno ali prirejeno vsebino, pod katere so se podpisali obtoženi policisti. Z njimi so udeležencem v prirejenih in namišljenih prometnih nesrečah pomagali zavarovalnice naplahtati za več kot 16.500 evrov, je zatrjevalo tožilstvo. Časnik Dnevnik je poročal s sojenja in predlani natančno opisal ta primer: obtoženi Letonja je namišljeno nesrečo zabeležil 21. aprila 2008. V zapisniku je navedel, da je Petra O., voznica audija, ob 13.40 v Grajeni zapeljala čez robnik pločnika in trčila v drog javne razsvetljave. S pomočjo tega zapisnika je lastnik vozila Stanislav O. od Zavarovalnice Maribor (zdaj Zavarovalnica Sava, op. p.) prejel 9057 evrov odškodnine. Z istim audijem so se zvrstili še trije primeri goljufije. Po aprilu 2008 še novembra istega leta in leto zatem, v februarju in juliju. Sodišče je v primer vključilo izvedenca za promet Vekoslava Kamnikarja. Ta je ob pregledu primerov na sodišču ponavljal: "Glede na posledice nesreče se ta ni mogla zgoditi, kot je navedeno v policijskem zapisniku."
V policijske zapisnike o nesrečah so se preiskovalci poglobili potem, ko so zavarovalnice opazile, da se pri njih množijo zahtevki istih imen. Tudi njih so sodno procesirali in prav zaradi dolgotrajnosti sojenja lastnikom vozil in udeležencem namišljenih prometnih nesreč se je zgodilo, da so policisti na zatožno klop ptujskega sodišča sedli šele leta 2016. Na tožilstvu namreč obtožnice proti policistom dolgo niso vložili zato, ker so čakali na to, da bi se pravnomočno zaključil postopek zoper vlagatelje lažnih zahtevkov.

Dva priznala, tretji še danes zanika

Policistom je na Okrožnem sodišču na Ptuju sodila Marjana Kosi. Nekdanjemu policistu Letonji je tožilstvo naprtilo, da je sestavil štiri zapisnike fiktivnih nesreč. Pod deset zapisnikov z istim modusom operandi se je podpisala nekdanja policistka Cvetkova, je v obtožbi zatrjeval Primož Suknaič, osem pa jih je po njegovem prepričanju sestavil obtoženi Lozinšek. Deset let po kriminalnem početju modrouniformiranih pa je sodni epilog izjemno mlačen. Zoper Lozinška, ki edini krivde ni priznal, je sodišče postopek ustavilo, ker so očitki zanj zastarali. Cvetkove in Letonje, ki sta dejanja najprej zanikala, potem pa krivdo vendarle priznala in se za svoje početje pokesala, pa ni doletelo hujšega od pogojne obsodbe. Za Cvetkovo je obveljala kazen dve leti zapora s preizkusno dobo treh let, Letonjo je ptujsko sodišče obsodilo na leto zapora s preizkusno dobo dveh let. Petru Letonji je sodišče naložilo še plačilo 2755 evrov protipravne premoženjske koristi, kar je kaplja v morje proti vsoti, s katero je skupina goljufov kanila oškodovati zavarovalnice. Vsega jim zavarovalnice sicer niso izplačale, ker so s pomočjo detektivov pravočasno ugotovile, da so storilci nesreče prirejali z namenom goljufanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta