Policistoma pod krinko ponujal orožje

Tina Recek Tina Recek
18.02.2020 19:07

Združba, sestavljena iz 22 akterjev, naj bi bila preprodala za okoli 40.000 evrov najrazličnejšega orožja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Druščina, obtožena preprodaje orožja in streliva, se zagovarja z molkom.
Bojan Velikonja/Dnevnik

Eden izmed obtoženih trgovanja z orožjem in strelivom, Denis Cunk, se je danes pridušal na ljubljanskem okrožnem sodišču: "Gre za konstrukt tožilstva v mojo škodo." Ob tem je pripomnil, da ni dokazano, da si je pridobil protipravno pridobljeno premoženjsko korist. Za nameček, odkar je v priporu, pa so se mu pojavile zdravstvene težave.
Na sodišču se je namreč s poslušanjem prisluhov in branjem poročil o tajnem policijskem delovanju nadaljevalo sojenje osmim domnevnim preprodajalcem orožja. Predvajanje prisluhov je bilo za javnost komaj kaj razumljivo, medtem ko iz poročil o tajnem policijskem delovanju izhaja, da je eden izmed soobtoženih policistoma, o katerih ni vedel, da sta uniformiranca, ponujal orožje in jima zagotavljal, da ima njegov dobavitelj med drugim na voljo deset kosov pištol za ceno osem tisoč evrov.
Druščini, ki jo je sestavljalo 22 akterjev, tožilstvo očita, da se je v okviru hudodelske združbe med septembrom 2016 in junijem 2018 ukvarjala s preprodajo orožja in streliva. Pri tem je trgovala med sabo in z "zunanjimi kupci", med njimi z dvema tajnima policijskima delavcema, in tako preprodala za okoli 40.000 evrov najrazličnejšega orožja. Po obtožbi so se med drugim pogovarjali v šifrah: pištola je bila "ta kratka", "špaga" je bilo vojaško orožje PPŠ-41 špagin, "čeh" češka zbrojevka, "strojčina" mitraljez, polavtomatsko orožje PAP je bilo "papa".

Preiskovali so jih dve leti

Od vseh obtoženih se jih je dvanajst pokesalo in krivdo priznalo na lanskem predobravnavnem naroku, med njimi vodja Milorad Draganić, ki je bdel nad tihotapljenjem orožja od združb z Balkana v Milano, Marseille in Barcelono. Sodišče ga je obsodilo na pet let in devet mesecev zapora. Za priznanje se niso odločili Damir Poslek, Žarko Raletić, Igor Malovac, že omenjeni Cunk, Vlado Andraši, Stanko Zabukovec, Miloš Jorgačevski in Dragutin Hudorović. Dvema - Tomažu Lavtižarju in Roku Škofu - pa bodo sodili posebej. Možje v modrem so imeli združbo pod lupo dve leti. Pri delu so si pomagali s prikritimi preiskovalnimi ukrepi, kot sta prisluškovanje in tajno sledenje, s tajnimi delavci so opravili sedem navideznih odkupov orožja. Na ta način so pridobili več kot 40 kosov različnih vrst orožja in streliva, v hišnih preiskavah pa zasegli 21 pištol, šest pušk, dva revolverja, 3292 nabojev in 45 detonatorjev.

Orožje mu je neznanka, soobtoženi neznanci

Obtoženi, ki niso priznali očitka, se zagovarjajo z molkom. Zabukovec je bil v preiskavi bolj zgovoren. Tam se je izgovoril, da je zasežene predmete hranil zase, o nabojih pa dejal, da jih je imel iz policijskih časov (končal je kadetsko šolo) in da so stari več kot 30 let. Cunk je izjavil, da je zbiratelj strelnega orožja in je "izročal" večinoma neuporabne in zgodovinske primerke, tistega, kar so mu zasegli, pa da ni imel namena prodati. Malovac pa je zatrjeval, da se na orožje ne spozna in tudi ne pozna soobtoženih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta