Poraba sredstev za Pomurje: Očitki o sekretarjevi zlorabi položaja

Damijana Žišt Damijana Žišt
16.10.2020 18:50

Na predobravnavnem naroku v zvezi z očitanimi nepravilnostmi pri porabi sredstev iz programa za razvoj Pomurja obtoženi Goran Miloševič ni priznal krivde

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Goran Miloševič bo sedel na zatožno klop po tem, ko bodo opravljeni predobravnavni naroki še za druge soobtožene. 
Robert BALEN

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je pred sodnikom Bernardom Tajnškom opravil predobravnavni narok v zvezi z očitanimi nepravilnostmi pri porabi sredstev iz programa za razvoj Pomurja. Na zatožni klopi se je znašel nekdanji direktor podjetja Pribinovina Goran Miloševič, narok za preostale obtožene, nekdanjega državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade (v Pahorjevi vladi) Andreja Horvata, nekdanjega direktorja Oikosa Jurija Kobala in Julijo Karlovšek, ki je delala v vladni službi za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, pa se bo opravil 16. novembra.

Obtožnico zastopa tožilec Boštjan Jeglič s specializiranega državnega tožilstva. Obtoženi 52-letni Miloševič iz Murske Sobote, ki se na sodišču zagovarja ob pomoči odvetnika Milana Krstića, je na sodišču dejal, da ni kriv. Ker Miloševič krivde po obtožnici ni priznal, se bo začelo sojenje. Kdaj bo sojenje, še ni znano, saj se mora naprej opraviti predobravnavni narok še za druge obtožene. Če ne bodo priznali krivde, jim bodo sodili skupaj.

Za turistične in marketinške storitve

Informacije o domnevnih nepravilnostih so prišle v javnost leta 2011, ko so policisti opravili 13 hišnih preiskav v Ljubljani in Murski Soboti, tudi v vladni službi za lokalno samoupravo. Andrej Horvat je obtožen kaznivega dejanja zlorabe položaja, Miloševič, Kobal in Karlovškova pa napeljevanja k temu kaznivemu dejanju. Horvat se je sredi kriminalistične preiskave znašel zaradi nepravilnosti pri delitvi razvojnih sredstev Pomurju v obdobju 2010-2015. Tega denarja naj bi bilo okoli 990 tisoč evrov. Tožilstvo trdi, da je Horvat kot državni sekretar, zadolžen za območja z razvojnimi izzivi, in s tem pooblaščen za spremljanje, vodenje in pomoč pri izvajanju zakona o razvojni podpori Pomurski regiji v obdobju 2007-2013, ter kot vodja projektne pisarne vlade v Pomurju izrabil svoj položaj, da bi pravnima osebama, torej podjetjema Oikos in Pribinovina, pridobil veliko premoženjsko korist. Pri tem pa naj bi mu bili pomagali obtoženi Kobal, Miloševič in Karlovškova.

Tožilstvo trdi, da naj bi bil Miloševiču in Kobalu, svojima znancema, oziroma podjetjema, kjer sta bila na vodilnih mestih, omogočil, da sta na razpisu dobila posel turističnih, marketinških in drugih storitev na račun proračunskih sredstev v Pomurju. S tem naj bi bil podjetjema pridobil veliko premoženjsko korist oziroma oškodoval proračun Republike Slovenije. Horvat naj bi bil zagotovil, da bosta javni naročili razpisani za vnaprej izbrana "zmagovalca", in sicer družbi Oikos in Pribinovina. Nato pa naj bi bil prek Julije Karlovšek vplival na odločitev članov komisije za vodenje postopka javnega naročila, javnega odpiranja ponudb, da sta bili izbrani podjetji Pribinovina in Oikos. Po mnenju tožilstva naj bi bili omenjeni podjetji izbrani na razpisu nezakonito, saj komisija, ki ju je izbrala, ni upoštevala načela najugodnejšega ponudnika, poleg tega pa omenjeni podjetji, ki sta dobili omenjena sredstva, posla naj ne bi bili dobro opravili, še trdi tožilstvo.

Država zahteva vrnitev denarja

​Andrej Horvat, ki ga je vlada Boruta Pahorja zaradi omenjene zadev razrešila s položaja državnega sekretarja v premierjevem kabinetu, kot tudi sicer preostali obtoženi, so večkrat zanikali kakršnekoli nepravilnosti pri predodeljevanju teh sredstev.

Državna odvetnica je v sodni spis, ki se nanaša na sojenje obtoženim, vložila odškodninski zahtevek, ki ga ima država do podjetij Oikos in Pribinovina, saj obe podjetji, kot izhaja iz obtožnice, nista bili upravičeni do izplačila sredstev in sta na ta način oškodovali proračun Republike Slovenije, je poudarila državna odvetnica. Republika Slovenija tako od podjetja Oikos zahteva vrnitev 277.530 evrov z zamudnimi obrestmi od 8. novembra 2010, ko je podjetje denar prejelo, od podjetja Pribinovina pa država zahteva vrnitev 70.533 evrov z zamudnimi obrestmi od 24. decembra 2010, ko so v podjetju prejeli omenjena sredstva. Miloševič je prek odvetnika Krstića oporekal odškodninskemu zahtevku državnega odvetništva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta