Posiljevalec bo 15 let za rešetkami, ko bo kazen prestal, ga bodo izgnali iz Slovenije

Damijana Žišt
05.03.2021 10:21
Maročan Ali Safini ni uspel s pritožbo zoper prvostopenjsko sodbo. Višji sodniki v Ljubljani so v celoti sledili sodbi Deji Kozjek, ki je tujca zaradi dveh posilstev obsodila na 15 let zapora.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ali Safini je bil v Sloveniji že večkrat obsojen in na prestajanju zaporne kazni. Foto: Jaka GASAR/DNEVNIK
Jaka GASAR/Dnevnik

Maroški državljan, 38-letni Ali Safini, septembra lani zaradi dveh posilstev obsojen na kazen petnajst let zapora in izgon tujca iz države za pet let po prestani kazni, bo kot kaže, za rešetkami zapora na Dobu, ostal petnajst let. Senat višjih sodnikov v Ljubljani je 24. februarja letos v celoti potrdil sodbo, ki jo je obtoženemu lanskega septembra izrekla okrožna sodnica Deja Kozjek. Kot je v izreku sodbe tedaj povzela sodnica Kozjekova, je Safini v obeh primerih žrtev prisilil k spolnemu odnosu, za dosego cilja pa je uporabil tako grožnje kot fizično silo. Do žrtev je bil tudi žaljiv in poniževalen.

Maročan, ki se je na sodišču zagovarjal ob pomoči sodnega tolmača in odvetnice Sergeje Bogunič, je na predobravnavnem naroku v začetku lanskega aprila krivdo zanikal, podrobnosti očitkov pa uradno niso znane, saj je bilo sojenje zaprto za javnost zaradi zaščite osebne integritete žrtev in obtoženega. Zdaj, ko je sodba pravnomočna, bodo posiljevalca iz ljubljanskega pripora, kjer je od oktobra 2018, premestili na prestajanje kazni v zapor na Dob.

Žrtvi grozil, da jo bo ubil

Safinija je prvostopenjsko sodišče obsodilo, ker je 20. oktobra 2018 v Ljubljani dve študentki prisilil k spolnemu odnosu, pri čemer je uporabil tako grožnje kot silo. Okrožna državna tožilka Zvonka Knavs ga je obremenila za dve kaznivi dejanji posilstva, eno je storil na še posebej poniževalen način. Maročan in 22-letna študentka, ki jo je napadel v njeni sobi v študentskem domu na Kardeljevi ploščadi, sta se večer prej spoznala v Metelkovi v Ljubljani. Nato pa sta se naslednji večer družila v skupni čajni kuhinji študentskega doma. Ko se je dekle od njega poslovilo, je šlo v svojo sobo, on pa ji je kljub njenemu nasprotovanju sledil. Prijel jo je za vrat, jo porinil na posteljo, jo slekel ter brcal in boksal, ker se je upirala, vmes pa ji je grozil, da jo bo ubil, če se bo upirala. Dekle ga je rotilo, naj neha, on pa ji je pljunil v obraz in pljunek razmazal po obrazu. Potem jo je posilil. Po dogodku se je šlo dekle oprhat, obtoženi pa za njo, kjer jo je znova spolno zlorabil. Potem je odšel, dekle pa se je zaupalo sostanovalcu in domačim, nakar so poklicali policijo. Prijet je bil šele kakšnih deset dni pozneje, ko je spolni napad prijavilo dekle, ki je obtoženega 30. oktobra lani prav tako srečalo v Metelkovi. Kot izhaja iz obtožnice, ji je Safini ponujal denar in droge v zameno za to, da stori, kar od nje želi. Ker je ponudbo zavrnila, ji je najprej grozil, da jo bo zabodel, potem pa jo z nožem porezal po obrazu. Pod prisilo jo je odvlekel do ploščadi bližnjega muzeja in jo tam spolno napadel, rešil pa jo je naključni mimoidoči, ki ga je prosila za pomoč. Policija ga je še isto noč prijela, a je zanikal, da bi žrtvama naredil karkoli proti njuni volji. Obe žrtvi sta ga prepoznali kot napadalca.

​Izdale so ga biološke sledi

Ali Safini v preiskavi ni zanikal, da je bil v študentski sobi za Bežigradom, kar sicer dokazujejo tudi analize bioloških sledi Nacionalnega forenzičnega laboratorija, ki so pokazale prisotnost njegove sperme na postelji. Njegove sledi naj bi bili našli tudi po različnih delih telesa drugega dekleta. V preiskavi je obtoženi povedal, da je z dekletom v sobi in pod prho imel spolni odnos, a da je bil ta soglasen, nič ni storil na silo. Prva žrtev naj bi bila po njegovih trditvah sama želela, da je do nje nasilen.

Sicer pa je Safini stari znanec policije. V sodni preiskavi je trdil, da v Maroku ni prišel navzkriž z zakonom. So pa ga organi pregona obravnavali v Sloveniji, Skandinaviji, Nemčiji in Avstriji, kjer je preživel nekaj časa. Sam pravi, da je zaporno kazen prestajal samo pri nas. V Sloveniji je bil štirikrat obsojen, enkrat na dvoletno kazen zaradi ropa iz leta 2016, iz zapora je prišel septembra 2018. Prav tako naj bi bil že kaznovan zaradi dveh tatvin in kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari. Za ta kazniva dejanja je dobil krajše pogojne kazni oziroma za eno od tatvin tri mesece zapora. Pred leti naj bi bil pri nas zaprosil za mednarodno zaščito, a so mu prošnjo zavrnili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta