Poskus uboja: Z nožem ga je napadel skozi odprto okno

Tina Recek Tina Recek
02.12.2018 19:48

Žrtev napada trdi, da se je z brcanjem branil pred napadalcem z nožem v rokah, Daliborjem Devuro.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dalibor Devura se zagovarja zaradi poskusa uboja znanca.
Bojan Velikonja

Bil je najbolj korektna stranka. Od mene je pogosto kupoval marihuano, recimo na dva dni, če ne skoraj vsak dan," je nedavno na ljubljanskem okrožnem sodišču zatrdil Marko Grilc o 39-letnem Daliborju Devuri. Ta se je znašel na zatožni klopi, ker je po mnenju tožilstva 11. aprila letos v ljubljanskih Stegnah z nožem porezal 22-letnega Grilca. Po obtožbi je pristopil do avtomobila Kia sephia, v katerem je sedel oškodovanec, ga skozi odprto okno na voznikovih vratih z nožem, katerega rezilo je bilo dolgo dvanajst centimetrov in pol, porezal po vratu in licih. Pri tem naj bi se mu bila zlomila konica noža. Vendar je kljub temu, piše v obtožnici, oškodovanca še zabodel v rebra na levi strani. Zaradi rane je v prsni koš vdrl zrak, kar je bilo nevarno za Grilčevo življenje. Ker se je oškodovanec kljub napadu odpeljal in poiskal zdravniško pomoč, je dejanje ostalo pri poskusu.

Napadalca odrival z nogami

Na vprašanje sodnice Maje Povhe, ali je bil z obtoženim v konfliktu, je Grilc odvrnil, da ne, in dodal: "Z nikomer nisem bil v sporu. Še najmanj v sporu z nekom, ki ima dva metra in sto kilogramov." Poleg tega je zatrdil, da napadalca ni udaril in ni stopil iz avta, ampak se je vse dogajalo skozi odprto okno pri vozniku. Vse skupaj pa se je začelo tako, da je od Devure prejel SMS-sporočilo, naj pride do vrtičkov. Šel je tja, parkiral in čakal v avtu z zavitkom trave. Ko je Devura pristopil, ga je napadel z nožem. "On je z zunanje strani lezel skozi okno. Hotel me je ubiti, jaz pa sem sedel.“ Oškodovanec se je še spominjal, da ga je napadalec najprej porezal po licih in vratu. Grilc se je branil tako, da ga je skozi odprto okno odrival z nogami. Kmalu za tem ga je napadalec zabodel v rebra. Morebitnemu nadaljevanju napada se je oškodovanec izognil s tem, da mu je uspelo zagnati motor avtomobila in se odpeljati do šišenskega zdravstvenega doma in poklicati reševalce na pomoč. Sodnico je še zanimalo, zakaj je imel v času dogodka pri sebi okoli šeststo evrov. Odgovoril ji je, da je naslednji dan nameraval odpotovati s prijatelji v Amsterdam za štiri dni. Grilc pa za zdaj ne bo uveljavljal premoženjskopravnega zahtevka. "Vem, da se bo postopek vlekel. Ne da se mi več,“ je pojasnjeval svojo odločitev.
Sodišče je še prisluhnilo policistu, ki je po dogodku na podlagi pogovora z obtoženim spisal uradni zaznamek. Spominjal se je, da je takrat Devura deloval zmedeno in pretreseno.

S palico po glavi

Obtoženi Devura trdi, da je on tisti, ki je bil napaden. V svojem zagovoru pravi, da je na dan napada delal na vrtičku, ko je v bližini opazil neznanega sivolasega moškega. Ker so mu večkrat vlomili v lopo, je postal nanj pozoren. Odločil se je, da sede v avto, se odpelje nedaleč stran, se vrne peš in ga od daleč opazuje. Vendar mu je načrt prekrižal napadalec, ki ga je s palico udaril v glavo, s pestjo pa v oko. Nato se je spominjal le, da je prijel za nož, ki ga je imel v kavbojkah, in zatem izgubil zavest. Ko je prišel k sebi, ga je bolela glava in nič mu ni bilo jasno. Devuri pa je tudi ponagajal spomin, ker je tisti dan pokadil dva džojnta. O napadalcu je povedal, da ga v obraz ni videl, bil je bolj suhe postave, segel mu je približno do brade - sklepa, da bi lahko bil prav Grilc napadalec.
​Sojenje se nadaljuje 13. decembra z zaslišanjem prič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta