Poskus umora: Izvedenec ocenil, da je šlo za lažjo zastrupitev

Gordana Possnig
22.04.2021 18:57
Na celjskem sodišču se je z zaslišanjem izvedenca in dveh prič obrambe nadaljevalo sojenje Luki Vlaoviću, ki ga obtožnica bremeni dveh poskusov umora in grožnje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Luka Vlaović ni zadovoljen z delom sodišča. Foto: Gordana POSSNIG
Gordana Possnig

Sojenje Celjanu Luki Vlaoviću, obtoženemu poskusa umora bivše partnerice Nine S. in nekajletne hčerke ter groženj tastu Alešu M., se je na celjskem sodišču nadaljevalo z zaslišanjem izvedenca za toksikologijo in farmakologijo ter dveh prič. Celjan, ki je bil pred leti že pravnomočno obsojen zaradi poskusa uboja, naj bi bil nekdanjo partnerico in hčer 6. oktobra lani v svojem stanovanju na Trnoveljski cesti skušal zastrupiti s krofi, ki jih je namesto s sladkorjem posul z zdrobljenimi pomirjevalnimi tabletami. Obtoženi krivdo zanika in vztraja, da se je zgodila pomota, saj so bila zdravila namenjena njemu. Vlaović, po izobrazbi pravnik, se na sojenju pritožuje, da se postopek proti njemu ne vodi korektno, češ da sodni senat dopušča, da ga obremenilne priče žalijo, medtem ko pričam obrambe predsednica senata jemlje besedo.

Nevarnost je obstajala, ko sta sedli v avto

Izvedenec toksikološke in farmakološke stroke dr. Miran Brvar ocenjuje, da je šlo pri oškodovankah za lažjo obliko zastrupitve, ki je trajala en dan. Če bi šlo za hujšo obliko zastrupitve, bi namreč padli v nezavest. Pomirjevalne tablete Lorsidan začnejo delovati pol ure po zaužitju, dve uri kasneje imajo najhujši učinek. Znaki zaužitja se pri odraslem pojavljajo kot zaspanost, motnje govora in gibanja, začasna izguba spomina, je našteval izvedenec. Pri otroku se pojavita še razdražljivost in bruhanje. Pri Vlaovićevi bivši partnerici se je največja težava oziroma nevarnost pojavila, ker se je s svojim vozilom od obdolženca s hčerko peljala proti domu. Pri vožnji z avtomobilom se namreč po zaužitju teh tablet precej zmanjšajo sposobnosti varne vožnje.

Zanimivo je bilo zaslišanje Alenke Pečnik, ki je po poklicu odvetnica, tako kot starši oškodovanke Nine S. Povedala je, da ima s starši oškodovanke slabe izkušnje. "Nuša M. (mati oškodovanke, op. p.) me je januarja 2019 na neki obravnavi obdolžila, da z Lukom Vlaovićem naklepava umor nje in njene družine in da sem se zato povezala z Lukom. Zato sem na celjsko sodišče vložila zasebno tožbo, a zadeva še ni bila obravnavana. Res sem se dvakrat sestala z obdolžencem, pri tem pa so naju tudi fotografirali. Ta fotografija je nato izpadla, kakor da naklepava umor. A midva o tem nisva nikoli govorila, vse to si je izmislila družina M.," je med pričanjem zatrjevala Pečnikova. Povedala je sicer še, da se je oškodovanka Nina S. oglasila pri njej v pisarni in se ji opravičila, ker so jo starši vpletli v te zdrahe. Pečnikova je priznala, da je oškodovanko pri tem na skrivaj snemala. Ko jo je oškodovankina pooblaščenka Jasmina Gričnik vprašala, ali se ji z vidika odvetniške etike zdi primerno, da je oškodovanko posnela, potem pa v postopku urejanja stikov z otrokom zastopala zdaj obdolženega Vlaovića, je Pečnikova odgovorila, da saj Nina S. tedaj ni povedala "nič takšnega".

"V zapor smo nosili spise iz odvetniške pisarne"

Na prostor za priče je stopila tudi obdolženčeva mati. O samem dogodku ne ve nič, se je pa obregnila ob poročanje medijev in bila kritična do tega, da so bili mediji lanskega oktobra z dogajanjem okrog njenega sina obveščeni prej kot njegov odvetnika Dušan Tanko. Vso krivdo za dogajanje je naprtila družini M. (staršema oškodovanke, op. p.), ki da ji že tri leta uničuje življenje. "Luka je celo leto, ko je še bil v zaporu na Dobu, delal zastonj za odvetniško pisarno M. V zapor smo nosili tudi spise iz njihove odvetniške pisarne. Spori so se začeli, ko je Luka dobil odpoved v odvetniški pisarni, ker sta se sprla z Alešem M. Ta mi je nato rekel, da bo sina spravil na Dob, kjer je že bil," je pričala obdolženčeva mati in zatrdila, da jim je družina M. zagotovila, da jih bodo uničili, in da se sedaj dogaja prav to.

Sojenje se nadaljuje 10. maja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta