Poskus umora sodnice: žrtev zatrjuje, da je ni polomil partner

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
02.07.2019 19:46

Sodnica Daniela Ružič se še zdravi v bolnišnici. Včeraj je preko hčere javno stopila v bran partnerju, ki ga policija sumi, da jo je poskušal umoriti. Policija pa si želi njenega tvornega sodelovanja v preiskavi, ne preko medijev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kaj so dokazi, s katerimi preiskovalci utemeljujejo, da je Danieli Ružič po življenju stregel njen življenjski sopotnik, se ne ve. Zbirajo jih še naprej, saj jih je tožilstvo prejšnji teden pozvalo k dopolnitvi ovadbe.
Sašo Bizjak

Brutalno napadena mariborska okrožna sodnica Daniela Ružič, ki je v noči na 16. junij pred svojim domom skoraj izgubila življenje, je prek svoje hčere spregovorila za javnost. Ta je včeraj Slovenski tiskovni agenciji (STA) po elektronski pošti v materinem imenu poslala pismo, v katerem Ružičeva zatrjuje, da je ni poskušal umoriti njen partner, kot sumi policija, ampak neznanec.

Ovadila je neznanega storilca

Za poskus umora so mariborski kriminalisti kazensko ovadili njenega življenjskega sopotnika Andreja H. Kaj so dokazi, ki so jih zbrali proti njemu, se ne ve, poročali pa smo že, da kriminalisti svojih sumov niso zadostno utemeljili niti za ukrep prepovedi približevanja žrtvi, kaj šele za pripor. O motivu za dejanje preiskovalci trdijo, da je sodnici poskušal življenje vzeti zato, ker mu je napovedala, da ga bo zapustila in da bo zahtevala delitev premoženja. A zdaj je Ružičeva, ki je med poskusom umora utrpela več zlomov in hude poškodbe glave in je zaradi posledic napada še vedno na zdravljenju v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, po poročanju STA svojemu partnerju javno stopila v bran.
"Nikoli ni bil fizično nasilen, bil je sočuten, ljubeč in zelo dober oče. Prav tako nisem nikoli nobeni sodelavki ali prijateljici govorila, da je bil nasilen, to je laž. Če bi samo enkrat položil roko name, bi zvezo z njim takoj prekinila in se odselila, saj nisem tip ženske, ki bi prenašala kakršnokoli nasilje. Če ne bi bilo tako, ga ne bi takoj po napadu poklicala in se nanj obrnila za pomoč," piše v elektronskem sporočilu. V povezavi z napadom je kazensko ovadila neznanega storilca in ne svojega partnerja, je sodnica poudarila v pismu. 27. junija, dan po tem, ko je slovenjegraško sodišče za Andreja H. razveljavilo ukrep prepovedi približevanja oškodovanki, je Ružičeva policistom izjavila, da se počuti ogroženo, vendar ne zaradi partnerja, pač pa zaradi neznanca. O 58-letnem Andreju H. žrtev poskusa umora v pismu pravi še: "Ohranjal me je pri zavesti, ko sem se borila za življenje."

Še vedno glavni osumljeni

Na mariborski policiji, ki poskusa umora sodnice ne povezuje več z njeno službo, ampak izključno z njenim zasebnim življenjem, smo včeraj poizvedovali, ali je partner sodnice po njenem pismu še vedno glavni osumljeni poskusa umora ali se je preiskava obrnila še v drugo smer. Iz odgovora tiskovnega predstavnika mariborske policije Mirana Šadla je razbrati, da so preiskovalci trdni v svojem prepričanju, da je v noči na 16. junij Ružičevo brutalno pretepel njen partner. "Kriminalisti bodo v preiskavi vztrajali z izvajanjem zakonskih pooblastil in pravil kriminalistične stroke ter nadgrajevali dosedanje ugotovitve, ki potrjujejo motiv storitve iz zasebnega življenja oškodovanke," je poudaril Šadl in še zapisal, da je mariborsko tožilstvo, ki usmerja predkazenski postopek zoper osumljenega poskusa umora, ocenilo, da zbrani dokazi "sicer utemeljujejo sum, vendar ne v zadostni meri, da bi osumljenega privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku". Prejšnji petek je tožilstvo policijo pozvalo, naj kazensko ovadbo dopolni. "Mariborski kriminalisti zato nadaljujejo z zbiranjem obvestil, preverjanjem okoliščin in izvedbo drugih operativnih ukrepov," je razložil Šadl in spomnil, da je policija zoper osumljenega odredila tudi ukrep prepovedi približevanja, ki pa ni bil sodno potrjen. O ukrepu je odločalo slovenjegraško sodišče, odredilo pa ga ni zato, ker sta tako preiskovalna sodnica kot kasneje zunajobravnavni senat presodila, da zbrani podatki in kazenska ovadba ne omogočajo zaključka o obstoju utemeljenega suma, da je Andrej H. storil poskus umora.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta