Posojilo najemali za zaprtje dolga

Damijana Žišt Damijana Žišt
12.09.2019 19:33

Stanislav Valant, nekdanji prvi mož NFD Holdinga, se je znova znašel na zatožni klopi, ker naj bi bil zlorabil svoj položaj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hoteli Bernardin od Staneta Valanta terjajo štiri milijone evrov.
Andrej Petelinšek

Nekdanji prvi mož NFD Holdinga Stanislav Valant danes na predobravnavnem naroku na ljubljanskem okrožnem sodišču ni priznal krivde po obtožnici, ki mu očita dve kaznivi dejanji zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti. Zato se mu bo začelo sojenje, datum še ni določen. Za omenjeno kaznivo dejanje je predpisana zaporna kazen do osmih let zapora. Kaj so natančni očitki tožilstva, ki so Valanta privedli na zatožno klop sodišča, ni znano, saj tožilka Marjana Grašič ni predstavila obtožnice. Po naroku pa je medijem povedala, da bo obtožnico predstavila na sojenju, sicer pa obtoženemu Valantu očita kaznivi dejanji zlorabe položaja iz leta 2010. Valant naj bi zlorabil svoj položaj ter vplival na pridobitev dveh posojil v višini 2,4 in 1,9 milijona evrov NFD Holdingu na škodo družbe Hoteli Bernardin.

Prikrival naj bi dejansko stanje

Po naših podatkih naj bi Valant kot predsednik nadzornega sveta družbe Hoteli Bernardin enkrat v obdobju od 2. do 31. marca 2010 Čedimirju Vojniću, direktorju družbe Hoteli Bernardi, v zvezi z omenjenim posojilom dejal, da gre za posel, pri katerem družba Hoteli Bernardin ne bo utrpela nobene škode, ter mu prikril, da bo omenjeno posojilo namenjeno delnemu zapiranju dolga družbe NFD Holding. Zato naj bi bil Vojnić 31. marca 2010 v Ljubljani v imenu družbe Hoteli Bernardin skupaj s prokuristom družbe Andrejem Laznikom podpisal pogodbo o prodaji in prenosu poslovnega deleža, s katero je družba Hoteli Bernardin od prodajalca A banka Vipa kupila 9,99-odstotni delež NFD za ceno 2,4 milijona evrov. Valant naj bi nekaj dni kasneje na seji nadzornega sveta družbe Hoteli Bernardin zatrjeval, da je bil omenjeni posel oziroma finančna transakcija le kratkoročno prestrukturiranje NFD Holdinga, in jim prikril, da naj bi v resnici šlo za posel, namenjen delnemu zapiranju dolga NFD Holding do A banke Vipa.

Oprostilna sodba še ni pravnomočna

Sicer pa omenjeno sojenje ni prvo zoper Stanislava Valanta. Lani julija je namreč ljubljansko okrožno sodišče Valanta, upokojenega mariborskega nadškofa Franca Krambergerja, nekdanjega ekonoma mariborske nadškofije Mirka Krašovca ter nekdanjega predsednika uprave podjetja Etol Ivana Fermeta oprostilo očitkov o zlorabi položaja in pomoči pri tem kaznivem dejanju pri preprodaji delnic Mladinske knjige leta 2004. Sodni senat pod vodstvom sodnice ljubljanskega okrožnega sodišča Vladislave Lunder jih je oprostil očitka, in sicer Fermeta in Valanta zlorabe položaja ali pravic, Krašovca in Krambergerja pa pomoči pri storitvi omenjenega kaznivega dejanja. Razlog za izrek oprostilne sodbe je bilo pomanjkanje dokazov za očitke Fermetu in Valantu oziroma ocena sodišča, da ravnanje Krašovca in Krambergerja nima znakov očitanega kaznivega dejanja. Sodba še ni pravnomočna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta