Požar v Vižmarjah povečini pogašen, uničen skoraj celoten objekt. Gasilo je 220 gasilcev

Tamara Krivec, Dnevnik
30.11.2021 18:48

Skoraj do tal je pogorel objekt s skladišči lesa, papirja, sadja in zelenjave ter plastike in pnevmatik, ki ga je zjutraj zajel silovit požar

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

S požarom se je borilo 220 gasilcev iz 24 enot.

Robert Balen

Še več ur po izbruhu silovitega požara v gospodarskem objektu v Plemljevi ulici v Vižmarjah je bila okolica ovita v gost dim. Spremljal ga je rezek smrad po goreči plastiki, ki se je sredi dopoldneva še vedno predirljivo zažiral v oblačila in vse pore bližnjih stanovalcev in mimoidočih radovednežev. Okolica goreče stavbe se je bleščala v modrini luči policijskih avtov in gasilskih kamionov. Neobičajno svetlobo in toploto sredi mrzlega novembrskega jutra so oddajali tudi več deset metrov v nebo segajoči ognjeni zublji. Dim se je v določenem trenutku vil celo več kot sto metrov v višino.

Robert Balen

Počila je šipa, ogenj je bruhnil ...

Soseda Janka Pavliča, ki živi le kakšnih trideset metrov stran od objekta, je nekaj po četrti uri zjutraj zbudilo pokanje in prasketanje. "Najprej sem mislil, da v prostor spet kdo vlamlja, potem pa sem opazil, kako se v eni od pisarn nekaj svetlika in blešči. Ko sem videl ogenj, sem takoj poklical na 112," je opisal nevsakdanjo torkovo budnico. Potem je počila šipa, ogenj je bruhnil v palete, ki so bile zložene ob zunanjosti zgradbe. Vžgale so se, plameni so se hitro razširili tudi po celotni notranjosti objekta, velikega okoli 150 krat 60 metrov. Prvi gasilci so na kraj pridirjali v desetih minutah, s silovitim požarom pa so se borili dolge ure. Skupno jih je bilo kakih 220, poleg poklicnih iz Gasilske brigade Ljubljana še njihovi kolegi iz 23 prostovoljnih društev. Čeprav so v nekaj urah požar omejili, je zgorela bolj ali manj celotna stavba.

Sreča - dim je šel naravnost navzgor

Ko so prišli na kraj požara gasilci, je bil ogenj že razširjen, zublji so se dvigali visoko v nebo. Ker je bila tema, se dim ni videl, vonjal pa se je. "Pokalo je, ko se je streha rušila. Železna konstrukcija nadstreška se je namreč tako pregrela, da se je skrivila. Nadstrešek se je dvignil, streha pa podrla sama vase. Dvakrat je še posebno glasno zadonelo, saj imajo v enih prostorih viličarje na plinsko gorivo in so popokale bombe," je opažanje strnil sosed objekta Janko Pavlič. Panike ni povzročal nihče. "Toplo je bilo, skoraj vroče. Ni nas zeblo," pa je odgovoril na vprašanje, ali so bili s sosedi zjutraj kaj premraženi. Ker je kurjač, ga ogenj ni prestrašil. Ga je pa malo zaskrbelo, ko je pomislil, kaj vse se skriva v skladiščih različnih podjetij. Keramika, kamen, kovina, tehnični material, papir, les, zlitine na osnovi bakra ter sadje in zelenjava mu zgodaj zjutraj niso povzročali sivih las. Zamislil pa se je ob skladišču plastike in pnevmatik. "Baje imajo notri na tisoče gum, za dve leti zaloge," je poznavalsko pokimal in s prstom pokazal proti še vedno tlečemu ognju. Srečo so imeli okoliški prebivalci tudi s črnim, gostim dimom. "Če bi se obrnil proti nam, bi morali pobegniti, saj bi nas sicer povsem dušilo. A je bilo vreme tako, da je šel naravnost v zrak ali pa ga je odpihnilo stran. Nismo bili v nevarnosti in ni me bilo strah," je ponovil.

Požar omejili po treh urah

Da so razmere zelo zahtevne, so že navsezgodaj sporočili gasilci. "Ob 4.12 so zagorele palete, naložene ob objektu, požar pa se je razširil tudi v notranjost," so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje. Tri ure po izbruhu je gasilcem uspelo preprečiti nadaljnje širjenje ognja po celotnem objektu in na pisarniški del. Ob sedmi uri zjutraj so različni materiali v skladišču še vedno goreli. Ko se je stavba zaradi ognja začela nagibati, so na pomoč poklicali statika, da je preveril, ali je njihovo delo še varno. Štiri ure kasneje, torej ob enajstih dopoldne, jim je uspelo tudi s pomočjo penila pogasiti glavnino požara. Takrat so se borili še s težje dostopnimi žarišči. Kljub njihovemu trudu je pogorela skoraj celotna zgradba. Kaj je bil vzrok požara, bo pokazala kriminalistična preiskava. Kak dan ali dva pa bo treba počakati še tudi na prvo (okvirno) oceno škode. A ta bo zagotovo velika.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta