Prebežnike prevažala tudi v prtljažniku

Hojka Berlič Hojka Berlič
23.09.2019 18:55

Mlada Ukrajinca, ki sta prevažala pakistanske in indijske prebežnike, sta bila ob številnih olajševalnih okoliščinah obsojena na leto in mesec zapora

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ukrajinca Maksima Popka in Pavla Tracha je sodišče zaradi slabega socialnega stanja oprostilo plačila stroškov.
Hojka Berlič

Devetnajstletni Maksim Popko in dvaindvajsetletni Pavlo Trach, oba državljana Ukrajine, sta s tožilstvom podpisala sporazum o priznanju krivde za kaznivo dejanje prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države in si vsak prislužila leto in mesec zapora ter 600 evrov denarne kazni. Pa tudi izgon iz države za pet let.
Obtožnica je mlada Ukrajinca bremenila, da sta 5. avgusta letos zvečer po predhodnem obvestilu in navodilu neznane osebe, ki je organizirala nezakonito prehajanje za več tujcev, na dogovorjenem mestu v bližini mejnega prehoda Gruškovje od dveh neznancev, ki sta tujce nezakonito spravila čez mejo iz Hrvaške v Slovenijo, prevzela šest državljanov Pakistana in dva državljana Indije. Vsak od njiju je nameraval po štiri tujce, ki niso imeli dovoljenja za vstop ali za bivanje v državi, v svojih osebnih avtomobilih s poljskimi registrskimi tablicami prepeljati do Ljubljane. Prevažala sta po dva na zadnjih sedežih, sklonjena, da se ju ni videlo skozi okna vozila, po dva pa v prtljažnem prostoru vozila. S slednjim sta spravljala v nevarnost njihovo življenje in zdravje. Že kmalu, v Zgornjem Gruškovju, pa jih je prestregla policija.
Kot so na predobravnavnem naroku na ptujskem okrožnem sodišču poudarili tako državni tožilec Zdravko Limovšek kot zagovornici obtoženih, je mogoče pri obeh obdolženih kot olajševalne okoliščine šteti, da sta dejanje priznala in da predhodno še nista bila kaznovana, predvsem pa njuno mladost in neizkušenost ter da živita v Ukrajini v težkih življenjskih razmerah in da sta s svojimi dejanji poskusila pomagati pri preživljanju svojima družinama. "Prav to je bil vzrok, ki ju je premamil oziroma s čimer so ju premamili organizatorji prevozov, da sta storila očitano jima kaznivo dejanje," je še dejal Limovšek.
Oba obdolžena sta dejanje obžalovala ter prosila za čimprejšnji začetek prestajanja kazni in opravljanja dela v zaporu. Sodnik Marjan Strelec je ugodil tako prošnji brezposelnega Popka, sicer po poklicu avtomehanika, kot Tracha, ki je po poklicu ekonomski tehnik in prav tako brez redne zaposlitve, s priložnostnimi deli kot avtomehanik pa mesečno zasluži okoli 100 dolarjev, in ju oprostil vseh stroškov kazenskega postopka. Zavrnil pa je njuno prošnjo, da jima sodišče vrne zasežena mobilna telefona, saj sta ju uporabljala pri storitvi kaznivega dejanja, na njiju pa naj bi bile tudi koordinate, na katerih sta pri tem bila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta