Pred petimi leti je v skrivnostnih okoliščinah umrl 22-letnik. Zgodba je dobila velik preobrat, med obtoženimi tudi policista

M.R.
22.07.2021 11:20
V BiH v zadnjih tednih spet odmeva primer smrti mladega Dženana Memića iz Sarajeva, ki je v sumljivih okoliščinah umrl februarja 2016. Gre za enega izmed dveh zelo odmevnih primerov, ki sta precej zamajala ugled pravosodnih organov v BiH. Drugi primer je smrt prav tako mladega Davida Dragićevića iz Banjaluke, ki je tako kot Memićeva smrt na ulice pognala tudi protestnike.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična
Profimedia

Smrt Dženana Memića so policisti sprva obravnavali kot prometno nesrečo, po zadnji, več mesecev trajajoči preiskavi pa so obtožnico vložili proti petim ljudem. Obtoženi so njegovo dekle Alisa Mutap, njen oče Zijad Mutap, nekdanji načelnik oddelka za varnost v prometu pri sarajevski policiji Hasan Dupovac, policist Josip Barić in zaposleni v nekem hotelu v naselju Ilidža Muamer Ožegović

Obtožnica jih bremeni prikrivanja dokazov o smrti takrat 22-letnika, ki je bil huje poškodovan med nočnim sprehodom z Aliso Mutap, sedem dni pozneje pa je umrl v sarajevski bolnišnici. 

Sprva je sarajevsko tožilstvo zadevo obravnavalo kot nesrečo in vložilo obtožnico proti dvema moškima, ki naj bi jo povzročila. Na sarajevskem sodišču sta tekla dva postopka v zvezi s to nesrečo, v obeh pa sta bila obtožena oproščena krivde. Zdaj proti njima teče obnovljen postopek na vrhovnem sodišču BiH.

A Memićeva družina že ves čas trdi, da prometne nesreče sploh ni bilo in da je bil njihov družinski član ubit ter da šla preiskava ob prikrivanju dokazov v povsem napačno smer. Tako so člani pokojnikove družine vložili tudi kazensko ovadbo proti državnemu tožilstvu. 

V obtožnici, ki je zdaj potrjena, bosansko tožilstvo trdi, da je pet obtoženih na čelu z očetom pokojnikovega dekleta skušalo prikriti in potvoriti dokaze in usmeriti preiskavo v napačno smer. Obtoženi se bodo soočili z obtožbami, da so sodelovali v organiziranem kriminalu, da so protizakonito posredovali, da so po izvršitvi kaznivega dejanja pomagali storilcu, dajali lažne izjave in preprečevali preiskavo. 

Še vedno pa uradno ni jasno, kako je Dženan Memić dobil tako hude poškodbe, ki so vodile v njegovo smrt. Edina priča je njegova nekdanja partnerica, ki pa se na sojenju domnevnima povzročiteljema nesreče ni spomnila ničesar, ker naj bi imela amnezijo zaradi udarca. 

Novo obtožnico je kot logično in pričakovano označil odvetnik pokojnikove družine Ifet Feraget. "Pet in pol let govorimo o istih stvareh. To je pomembno, ker potrjuje to, da že vsa ta leta govorimo resnico," je Feraget povedal za lokalne medije.

Množični protesti zaradi nezaupanja v organe 

Zaradi prikrivanja okoliščin Memićeve smrti so v Sarajevu organizirali tudi več protestov, prav tako pa so ljudje protestirali tudi v Banjaluki, kjer je marca 2018 v sumljivih okoliščinah umrl David Dragićevič. Tudi njegovo družino zastopa odvetnik Feraget, ki povezuje oba primera. 

Dragičević je bil pogrešan od 18. marca 2018, šest dni pozneje pa so njegovo truplo našli v rečici Crkveni ob njenem izlivu v reko Vrbas. Policija je takrat na prvi novinarski konferenci pojasnjevala, da se je v noči, ko je izginil, najprej stepel, nato naj bi oropal še eno hišo, za tem pa padel v reko Crkveno in se utopil. Ob tem naj bi bil tudi pod vplivom alkohola in drog. 

S temi trditvami pa se ni strinjala Davidova družina, ki je zaradi tega protestirala na glavnem trgu v Banjaluki, pridružili pa so se ji tudi številni someščani in rojaki. Na nekaterih protestih, ki jih je organizirala skupina "Pravda za Davida", se je zbralo tudi več kot 40.000 ljudi. Policija je celo aretirala aktiviste omenjene skupine in jih obtožila, da so organizirali neprijavljene shode, konec leta 2018 pa so proteste celo prepovedali. Oče in mati pokojnika, Davor Dragičević in Suzana Radanović, sta trdila, da je bil njun sin ugrabljen, mučen in nato ubit, v to pa naj bi bili vpleteni najvišji policijski predstavniki Republike srbske. Zaradi nezadovoljstva s preiskavo sta se marca 2019 oba preselila v Avstrijo, tja pa prenesla tudi postuhmne ostanke pokojnega sina in jih tam pokopala. 

V začetku lanskega julija je okrožno tožilstvo v Banjaluki sprožilo preiskavo, ki naj bi razjasnila okoliščine Davidovega umora. Tožilstvo sumi, da je bil David Dragićević ubit oziroma da je po fizičnem obračunu z dvema ali tremi osebami med begom padel v reko Crkveno oziroma do so ga v reko porinili. Umrl pa naj bi zaradi utopitve. 

Nova preiskava, v kateri sodelujejo tudi tožilstvo BiH ter nekatere druge agencije, vliva upanje tudi Davorju Dragičeviću. Povedal je, da ima sam tudi dokaze, ki jim jih še ni predal ter da pričakuje, da bodo na koncu odgovarjali vodilni ljudje na notranjem ministrstvu in tožilstvu Republike srbske ter posamezni politični predstavniki, ki naj bi sodelovali pri umoru in prikrivanju tega dejanja. 

Odvetnik Feraget verjame, da bo z novo preiskavo narejen korak naprej, dosedanje preiskave pa so bile po njegovem mnenju namenjene le "kupovanju časa". Prepričan je, da prav zaradi političnih pritiskov še danes ni pojasnjeno, kdo naj bi stal za Davidovim umorom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta