Predobravnavni narok: Rinpočeju tokrat očitajo spolno zlorabo

Na predobravnavni narok zaradi kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja Ronana Chatellierja oziroma Shenpena Rinpočeja ni bilo. Ker je vložil ugovor zoper obtožnico, je sodnica smatrala, da krivde ne priznava
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
15. junij 2011 - Slovenija, Ljubljana, 15.06.2011, 15. Junij 2011
Lama Shenpen Rinpoce govori na novinarski konferenci po odpustitvi iz klinicnega centra, kjer so ga oskrbeli po napano z nozem. dogodek, portret
Foto: Ziga Zivulovic jr./Bobo (tags: Notranja - Sreda - 15062011 - lama01) (foto: Bobo)
Bobo

Sodnica Klavdija Bercieri je na ljubljanskem okrožnem sodišču nameravala opraviti predobravnavni narok za nekdanjega ljubljanskega budističnega vodjo Ronana Chatellierja, bolj znanega kot Shenpen Rinpoče, zaradi kaznivega dejanja kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja. Vendar ga na sodišče ni bilo. Kljub temu je sodnica štela, da krivde ne priznava, saj je v predhodnem postopku vložil ugovor zoper obtožnico. Še preden je zagovornik Mitja Inkret predstavil, za katere dokaze bi rad, da se izvedejo na glavni obravnavi, je sodnica predstavnike medijev prosila, da zapustimo sodno dvorano. Tudi samo sojenje bo zaradi varstva osebnega in družinskega življenja oškodovanke za zaprtimi vrati.

Vsebina obtožnice torej ne bo javno prebrana, sklepati pa je mogoče, da se nanaša na spolno zlorabo takrat 15-letne deklice, ki je obiskovala program budistične kongregacije Dharmaling, Chatellier pa je bil njen učitelj. Po neuradnih informacijah naj bi ga bila prijavila, potem ko je spomladi leta 2012 policija aretirala Chatellierja zaradi suma spolne zlorabe njegovega posvojenega sina. Ta ga je namreč prijavil, vendar je po očimovi aretaciji in odrejenem priporu prijavo umaknil. Chatellier, ki ima poleg francoskega tudi slovensko državljanstvo (podeljeno mu je bilo izredno), je po odpravi pripora takoj odšel iz države. Menda najprej na Madžarsko, potem v rodno Francijo.

Bolan predaval po Evropi

Takrat naj bi bilo več mlajših budistk spregovorilo o odnosu z ljubljanskim budističnim vodjo, med njimi tudi omenjena 15-letnica. Policija je vložila ovadbo, a je postopek tekel zelo počasi tudi zato, ker je Chatellier še vedno v tujini. Prav tako naj bi oškodovanka kasneje prijavo umaknila, češ da se noče več ukvarjati s preteklostjo, vendar je tožilstvo pregon nadaljevalo po uradni dolžnosti. Če se bodo tožilski očitki izkazali za utemeljene, mu grozi od enega do osem let zapora.

Tudi sojenje verjetno ne bo potekalo gladko. V preteklosti so Chatellierju namreč že poskušali soditi na ljubljanskem okrajnem sodišču zaradi kaznivega dejanja krive ovadbe. Leta 2012 je namreč prijavil, da sta ga napadla neznanca, vendar je preiskava pokazala, da si je vse skupaj izmislil.

Toda sodišče si je neuspešno prizadevalo privabiti ga v Ljubljano. Odsotnost je opravičeval s slabim zdravjem, čeprav natančne diagnoze nikoli ni pojasnil. Ko je naša sodnica prosila francoske kolege, naj prek sodnega izvedenca preverijo, ali je sposoben za sojenje, se zdravniškega pregleda ni udeležil. Bi pa lahko sklepali, da je bil kar pri močeh. Na podlagi anonimnega pisma se je namreč sodnica z ogledom raznih spletnih strani lahko prepričala, da potuje po Evropi in predava. Je pa tudi sam za enega od naših medijev takrat zelo jasno povedal, da ga v našo državo ne bo, ker se tu počuti ogroženega. Na koncu je bil sodni postopek zaradi zastaranja ustavljen.

Obubožana nuna

Danes 52-letni obtoženi naj bi bil po naših podatkih konec 90. let v domovini že pogojno obsojen zaradi spolnega napada na dva otroka. Šlo naj bi za sporno "zdravilno" masiranje, tudi po intimnih delih telesa. Pri nas pa smo pisali tudi o tožbi, ki ga je zoper njega vložila budistična redovnica. Leta 2012 mu je za 20 let brezobrestno posodila 90.000 evrov, ki jih je dobila s prodajo stanovanja. Po njenih trditvah sta se ustno dogovorila, da bo šel denar za financiranje Dharmalinga ter ohranjanje in širjenje vere v Sloveniji. Medtem ko je bila potem sama na robu preživetja (za hrano je brskala celo po smetnjakih), je on denar porabil zase, na primer za nakup več kosov orožja in bivanje na francoski rivieri. S tožbo je zahtevala razveljavitev pogodbe in vračilo denarja, a jo je sodišče pravnomočno zavrnilo. Ustnega dogovora o porabi ji ni uspelo dokazati, je razsodilo sodišče in ji še naložilo, da mora Chatellierju plačati 7800 evrov sodnih stroškov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta