Predsedniku sodišča pogojna kazen in prepoved približevanja

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
04.10.2019 20:51

Višjega sodnika Stanka Omerzuja je zaradi zalezovanja nekdanje ljubice nepravnomočno doletela polletna pogojna kazen. Če se bo oškodovanki približal na manj kot sto metrov, bo moral v zapor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obsojeni sodnik Stanko Omerzu (ob njem odvetnik Velimir Cugmas) odločitve sodnice ni slišal, sodišče je zapustil pred izrekom sodbe.
Vesna Lovrec

Finalu kazenskega procesa, v katerem je pristal zaradi neumornega zalezovanja nekdanje intimne prijateljice iz Slovenske Bistrice, je predsednik mariborskega delovnega sodišča Stanko Omerzu danes posvetil debele štiri ure. Očitke tožilstva odločno zanika od vsega začetka. Dve leti, kolikor je trajalo sojenje, se je branil, da je žrtev oškodovanke, ki mu je dokaze podtaknila iz maščevanja, da bi mu uničila kariero sodnika in njegovo družinsko življenje. Kaj vse je povedal v štiri ure dolgi zaključni besedi, ni znano, ker je sodnica Karmen Krajnc zaradi varovanja zasebnega življenja obdolženega in oškodovanke ta del postopka zaprla za javnost. Sklepno govorjenje, zakaj bi ga morala sodnica oprostiti, je Omerzuja vidno izželo. Ko je prišel iz sodne dvorane, na sodišču ni zdržal niti minute več, zato mu je Krajnčeva sodbo izrekla v njegovi odsotnosti.

​Prasica si in kot prasica boš končala

"Obdolženi Stanko Omerzu je kriv, ker je T. K. med 31. avgustom in 7. decembrom 2016 s ponavljajočim se in silnim prizadevanjem vzpostavitve neposrednega stika z njo in stika preko elektronskih komunikacijskih sredstev zalezoval in s tem pri njej povzročil prestrašenost in ogroženost," je odločila sodnica in iz izreka sodbe prebrala vsebino več deset sporočil, ki jih je sodnik Slovenjebistričanki po tem, ko je prekinila razmerja z njim, pošiljal dan za dnem. Zadnjega avgusta 2016 ji je sporočil: "Če me nočeš objeti živega, me objemi mrtvega." Naslednji dan jo je vabil na kolesarjenje, nato ji je dnevno napisal tudi po osem sporočil, naj se mu javi na telefon. Klical jo je v službo, privoščil si je celo, da je na sestanek poklical njeno delodajalko. Ko niti s tem ni dosegel nič, so na oškodovankin telefon pričela prihajati grozilna sporočila. Na dan, preden ga je kazensko ovadila, je v službo prejela klic, naj spakira iz Slovenije, sicer jo bodo Albanci odnesli v krsti. Zadnjega novembra je bila deležna naslednje žaljivke: "Ti si staro odsluženo kljuse, nisi več za nobeno rabo." Sodnica je v izreku sodbe prebrala tudi sporočilo: "Prasica si bila, si in kot prasica boš tudi končala." Kaj so ključni razlogi za obsodilno sodbo, pa pred novinarji ni pojasnila, ker je bila zaradi preobčutljive vsebine dokazov primorana tudi obrazložitev sodbe označiti kot tajno.

Računa na uspeh pri višjih sodnikih

​Poročali smo že, da je tožilka Ivanka Slana za višjega sodnika Omerzuja terjala pogojno kazen šest mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let. Sodnica Krajnčeva je temu sledila, hkrati pa pokazala še več strogosti. Poleg pogojne obsodilne sodbe je namreč stanovskemu kolegu za obdobje dveh let izrekla še varnosti ukrep prepovedi približevanja in komuniciranja z oškodovanko. Kar pomeni, da se Omerzu nekdanji ljubici ne sme približati na razdaljo, manjšo od sto metrov, prepovedano se mu je gibati v neposredni bližini njenega doma, prihajati ne sme niti blizu doma starostnikov, kjer je Slovenjebistričanka zaposlena. Prepovedala mu je vsakršno navezovanje stikov z njo, neposredno ali posredno. Če bi obdolženi to prekršil, bo pogojna obsodba preklicana, sodnik pa bo moral za rešetke. Sodba za Omerzuja ni pravnomočna, njegov zagovornik Velimir Cugmas pa je že napovedal, da se bo zoper prvostopenjsko odločitev pritožil. "Bistvene kršitve določb postopka so tako očitne, da bo ta napaka sanirana, višji sodniki bodo ob reševanju pritožbe izdali zavrnilno sodbo," je odvetnik prepričan o zmagi na drugi stopnji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta