Preobrat v sodni preiskavi: Incident pred Akoyo ni bil poskus uboja

03.10.2021 17:01
Dvojici, ki je morala julija v pripor zaradi očitka, da je sodelovala pri povzročitvi namerne prometne nesreče v Mariboru, v kateri je bil mlajši par hudo poškodovan, grozi trikrat nižja kazen od tiste, ki ji je pretila v začetku
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Storilca sta s kraja pobegnila, a so ju policisti kmalu izsledili. Fotografija je simbolična. Foto: Adrej PETELINŠEK
Andrej Petelinsek

Incident, ki se je 18. julija zgodil pred nočnim klubom Akoya v Mariboru, je dozorel v obtožbo, vendar dvojici, ki je zaradi dogodka še vedno v priporu, ne bodo sodili zaradi poskusa uboja oziroma napeljevanja k temu dejanju, kot so si to želeli preiskovalci mariborske policijske uprave, ampak zaradi veliko milejšega očitka.

Tisto nedeljo, bilo je v zgodnjih jutranjih urah, je na številko 113 Operativno-komunikacijskega centra Policijske uprave Maribor prispela prijava, da se je v bližini kluba Akoya zgodila huda prometna nesreča. V njej sta se hudo poškodovala Pia P. in Mustafa B. Ko so policisti prispeli na kraj, jim je bilo nemudoma jasno, da se v Beloruski ulici ni zgodila klasična prometna nesreča, saj je voznik osebnega avtomobila namerno trčil v oškodovanca. Zadevo so tako prevzeli kriminalisti in ugotovili, da je bil motiv za to dejanje spor zaradi poškodovanja avtomobila. Mustafa B. je pristopil do bratov Orhe S. in Bajrama S. in jima očital, da sta mu na parkirišču poškodovala avtomobil. Moški so se sprli, nakar je Orha S. mlajšemu naročil, naj Mustafo B. povozi. Bajram S. je na prigovarjanje starejšega brata reagiral in res zapeljal v oškodovanca, poleg katerega je stalo tudi njegovo mladoletno dekle. Vse skupaj se je odvilo tako hitro, da oškodovanca nista imela časa odskočiti. Bajram S. je z avtomobilom trčil v oba. Žrtvi sta utrpeli poškodbe v spodnjem delu telesa. Z reševalnim vozilom so ju odpeljali v univerzitetni klinični center, storilca pa sta s kraja zbežala. Ker so se vpleteni v spor poznali, policisti niso imeli veliko dela z izsleditvijo storilcev, s katerima so imeli že v preteklosti različne postopke.

Ker je šlo za namerno povoženje, očitek o povzročitvi nesreče iz malomarnosti za preiskovalce ni prišel v poštev. V dogodku so prepoznali naklepno dejanje in Bajrama S. kazensko ovadili zaradi poskusa uboja, njegovega brata pa zaradi napeljevanja k temu dejanju in ju privedli pred preiskovalnega sodnika. Ta je po zaslišanju sledil zahtevi tožilstva in zoper oba odredil pripor. Stekla je sodna preiskava, na njej pa se je zgodil preobrat. Obramba obdolženih je vztrajala, da gre za pretiran očitek, na koncu pa se je s tem strinjalo tudi tožilstvo, saj je po končani preiskavi prvotni očitek poskusa uboja prekvalificiralo v povzročitev hude nesreče. Bajramu S. tožilstvo v obtožnici očita dve kaznivi dejanji povzročitve hude telesne poškodbe, Orhi S. pa napeljevanje k temu, kar pomeni, da jima zdaj grozi trikrat nižja kazen od tiste, ki jima je pretila v začetku. Za poskus uboja je namreč predpisana kazen do 15 let zapora, za povzročitev hude telesne poškodbe pa kazenski zakonik kot najvišjo kazen predpisuje pet let zapora.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta