Presenečenje v pravosodju: Stanka Omerzuja v disciplinskem postopku oprostili

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
07.03.2019 21:16

Potem ko so zoper predsednika mariborskega delovnega sodišča Stanka Omerzuja, ki mu sodijo zaradi zalezovanja, sprožili disciplinski postopek in ga suspendirali, se je v njegovi zgodbi zgodil presenetljiv preobrat.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Okrajno sodišče v Mariboru je sojenje zoper Stanka Omerzuja zaradi zalezovanja preložilo na torek, a je tudi ta datum pod vprašajem.  
Andrej Petelinsek

Zgodba o predsedniku mariborskega delovnega sodišča Stanku Omerzuju, ki je v kazenskem postopku zaradi očitka o zalezovanju bivše ljubimke iz Slovenske Bistrice, je po poročanju Televizije Slovenije dobila novo poglavje. Kot je znano, Omerzu od lanske jeseni ni smel opravljati sodniške službe in niti funkcije predsednika sodišča, ker mu je njegov šef, predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič, izrekel suspenz. Florjančič je takšno odločitev sprejel po tem, ko ga je disciplinska tožilka pri sodnem svetu obvestila, da so zoper predsednika mariborskega delovnega sodišča uvedli disciplinski postopek. To se ni zgodilo zaradi okoliščine, ker je Omerzu v kazenskem postopku, pač pa zaradi njegovih skrajnih potez, ki si jih je privoščil med sojenjem.
Ovadil je sodnico Karmen Krajnc, ki vodi kazenski postopek proti njemu, ko mu je ni uspelo izločiti iz postopka, se je začel izogibati sojenju. Sodni kurir mu ni mogel vročiti pošte niti takrat, ko je bil Omerzu na bolniški. Ko mu je sodnica Krajnčeva vabilo na sojenje poslala v službo, je podrejenim prepovedal, da bi sprejeli pošto zanj, s čimer je najbrž zlorabil položaj. Zdaj že nekdanji pravosodni minister Goran Klemenčič je lani ocenil, da je Omerzu z opisanim ravnanjem krnil in zmanjševal ugled sodišča, ki mu predseduje, pa tudi ugled sodniške službe oziroma poklica, zato je zoper njega predlagal uvedbo disciplinskega postopka. Ta teden pa je disciplinsko sodišče, ki je samostojno delovno telo v sodnem svetu, odločilo, da noben očitek v obtožbi, ki jo je disciplinska tožilka vložila proti Omerzuju, ni utemeljen. "Disciplinski senat je po končani obravnavi razglasil disciplinski sklep, da se disciplinski obdolženec oprosti vseh očitkov iz predloga za izrek disciplinske sankcije. Pisni sklep je v izdelavi, zadeva še ni pravnomočna," je danes razkrila novinarka Televizije Slovenije Ana Bučar.
Na okrajnem sodišču v Mariboru bi se morala jutri odviti obravnava zoper Stanka Omerzuja v kazenskem postopku, vendar jo je morala sodnica Karmen Krajnc tudi tokrat preklicati, ker se kazenski spis po treh tednih še vedno ni vrnil k njej. Sredi februarja je morala spis predati višjim inštancam, ker se Omerzu po tem, ko mu je ni uspelo izločiti iz postopka, hoče znebiti še predsednikov okrajnega in višjega sodišča v Mariboru Marjana Premzla in Miroslava Pliberška. Zahteval je njuno izločitev pa tudi izločitev sodnikov vrhovnega sodišča in predlagal prenos pristojnosti njegovega postopka na drugo sodišče - zunaj Maribora.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta