Pri drugem Martuljškem slapu se je smrtno ponesrečil pohodnik

STA, M.R.
26.07.2020 19:50
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

V občini Kranjska Gora je ob 15.50 pri drugem Martuljškem slapu pohodnik padel, se poškodoval in obležal v nezavesti. Aktivirali so reševalce Gorske reševalne službe (GRS) Kranjska Gora in posadko s helikopterjem Slovenske vojske z ekipo GRS na krovu. Za poškodovanca je bil padec usoden, poroča uprava za zaščito in reševanje. Reševalci so preminulo osebo predali pogrebni službi.

Sedem intervencij helikopterja v gorah

Sicer je danes ekipa za helikoptersko reševanje v gorah kar sedemkrat morala pomagati planincem. Zjutraj je na Škrbini med plezanjem zaradi odloma kamenja padel alpinist. Na Mojstrovki so opoldan reševali planinca, ki se je prevračal po melišču, nato pa so še zaradi bolezenskega stanja pomagali planincu na Planini Podvežak v Lučah. 
Še tri intervencije so se zvrstile med 14. in 16. uro. Najprej sta tuja planinca obstala na nedostopnem terenu pod Skuto, pozneje si je planina pri Triglavskih jezerih poškodovala roko, v zadnjem reševanju pa je po prvih podatkih zaradi bolezenskega stanja pri Martuljških slapovih umrl planinec. 
Ob 18. uri je reševalna ekipa pomagala še nepoškodovani družini na Prisojniku, kjer jo je zajela nevihta. Bili so izmučeni in obstali pred najtežjim delom Kopiščarjeve poti ​skozi okno, ki pa za sestop ni primerna. 

Poziv policije

"Danes je bil z izjemo poznega popoldneva vroč in lep dan. Temu primeren je bil tudi obisk v gorah. Če bo tudi v nadaljevanju sezone tako, bo tempo reševanj peklenski. Zato znova opozarjamo na veliko previdnost in tveganje, ki so mu najbolj izpostavljeni predvsem planinci brez znanja in izkušenj," so zapisali na PU Kranj. 
Dodajajo, da so najpogostejši vzroki za nesreče padci, zdrsi, odlomi kamenja in bolezenska stanja, v zadnjem obdobju pa je precej tudi reševanj nepoškodovanih, ki so obtičali na brezpotjih. "Od vsakega pričakujemo, da ima rad najprej sebe in šele potem vrh, ki ga želi osvojiti. Tukaj ne bi smelo biti dileme," so zaključili. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta