Pri Malem Lošinju potonila jahta s štirimi tonami nafte, zdaj jo obkroža več kot 320 metrov samovpojne ograde

STA, Va
11.08.2022 14:54

Tako želijo preprečiti nenadzorovano iztekanje nafte in veliko onesnaženje morja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mali Lošinj 
Shutterstock

V bližini Malega Lošinja oziroma pri otoku Unija je v sredo popoldne potonila dvajset metrov dolga jahta Cleo s štirimi tonami nafte, so sporočili iz županijske luške uprave Mali Lošinj. Nihče od štirih članov posadke ni bil poškodovan.

Pripadniki intervencijske skupine civilne zaščite pregledujejo stanje trupa plovila, da bi odkrili vzrok potopitve in plovilo pripravili za vleko na površino. Uslužbenci luške kapetanije Reka preiskujejo vzroke nesreče, lastniku motorne jahte pa so izdali nalog za izvlečenje plovila.

Županijska luška uprava Mali Lošinj je s hitrim ukrepanjem in ob sodelovanju z luško kapetanijo Reka ter izpostavama Mali Lošinj in Cres preprečila nenadzorovano iztekanje nafte in veliko onesnaženje morja. Okoli potopljene jahte so postavili več kot 320 metrov dolgo samovpojno ogrado.

Na hrvaškem morju so lani sicer rešili 733 ljudi, 13 ladij, 110 čolnov, 12 jaht in 15 drugih plovil, so sporočili s hrvaškega ministrstva za pomorstvo, promet in infrastrukturo.

Življenje je izgubilo 28 ljudi, od tega devet potapljačev, poškodovanih je bilo 33. Največ, 196, akcij iskanja in reševanja je lani potekalo v okolici Zadra, sledijo Šibenik s 123 akcijami, Split s 121, Reka z 69 in Dubrovnik z 52.

"Analize potrjujejo, da so najpogostejši vzroki nesreč in nezgod na morju neupoštevanje meteoroloških opozoril, nezadostne navtične izkušnje ter neprimerna opremljenost čolnov in tehnične okvare plovil," so sporočili z ministrstva.

Reševanje na morju je najpogostejše med turistično sezono zaradi povečanega pomorskega prometa plovil za rekreacijo in sprostitev. Največ reševalnih akcij je tudi lani potekalo v avgustu. Bilo jih je 162, kar je za 24 več kot leta 2020.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta