Primer Agroruše: Zaradi sumljivih bančnih poslov vložena obtožnica, a vseh ovadenih bančnikov ni v njej

Direktor podjetja Agroruše Veselin Djurović je predlani spregovoril o izsiljevanju. Če bi dal podkupnino, bi mu v NKBM omogočili delni odpis kredita, mu je obljubil Matjaž Majcan iz hranilnice Lon, podjetnik pa ga je prijavil.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Veselin Djurovič
Sašo Bizjak
Nekdanjega šefa mariborske poslovalnice Lon Matjaža Majcana obtožnica bremeni poskusa goljufije, goljufije, treh kaznivih dejanj nedovoljenega sprejemanja daril in pomoč pri tem dejanju pa tudi pranja denarja.
Sašo Bizjak

Odmevna afera v povezavi z domnevno sumljivimi bančnimi posli in izsiljevanjem, ki je izbruhnila na plan novembra 2018, ko je Maribor, Ljubljano in Kranj preplavilo 110 kriminalistov, ki so iskali dokaze na 26 naslovih, je dozorela v obtožbo. Prvi je včeraj o tem poročal Reporter.

Notar in bivši bančnik glavna akterja

V osrčju preiskave sta že od vsega začetka mariborski notar Gorazd Šifrer in zdaj že bivši šef mariborske poslovalnice Lon Matjaž Majcan. Poleg njiju so kriminalisti ovadili še enajst ljudi, med njimi tudi tri bančnike, ki pa jih zdaj ni med obtoženimi. Število ovadenih se je namreč več kot prepolovilo, izhaja iz odgovora predsednice okrožnega sodišča v Mariboru Alenke Zadravec, ki je Večeru v sredo potrdila, da je sodišče "v predmetni zadevi 18. maja 2020 prejelo obtožnico specializiranega državnega tožilstva, vloženo zoper šest obdolžencev". Specializirano državno tožilstvo v predkazenskem postopku zoper vse ovadene tudi ni zahtevalo uvedbe sodne preiskave. Terjalo jo je zoper devet osumljenih, kasneje pa v treh primerih odstopilo od pregona. Kdo so obtoženi, sodišče in tožilstvo ne razkrivata, ker obtožnica še ni pravnomočna, a zanesljivi viri pravijo, da sta za tožilstvo še vedno glavna akterja v aferi notar Šifrer in Majcan, ki je bil tudi tri mesece priprt.
Na oba je preiskovalce predlani opozoril Veselin Djurović, lastnik ruškega podjetja Agroruše, ki ima poslovne težave že vrsto let.

Veselina Djurovića, ki se je v tej aferi že večkrat medijsko izpostavil, smo včeraj poskušali priklicati na telefon, a do sklepa redakcije nam ni uspelo stopiti v stik z njim.
Sašo Bizjak

Goljufija težka 130 tisoč evrov

Prav Bezjak je Djurovića seznanil z Majcanom in ga tudi sam prepričeval, da mu lahko zaupa, češ da je rešil tudi njegovo podjetje. Bezjak je namreč septembra 2016 privolil v dogovor z Majcanom, da bo v zameno za odpis terjatev v NKBM plačal 170 tisoč evrov.
Denar je nakazal na skrbniški račun notarja Šifrerja. Devetega septembra 2016 je položil 75 tisoč evrov, januarja 2017 pa je Majcan terjal še 55 tisoč evrov, kar je Bezjak 28. februarja 2017 tudi plačal kot protiuslugo za ureditev posla refinanciranja obveznosti Komunaprojekta do NKBM za znesek refinanciranja v višini 4,13 milijona evrov. Zaradi tega je bil Bezjak kazensko ovaden, saj so preiskovalci v njegovi potezi prepoznali dajanje podkupnine. A zdaj tudi njega ni med obtoženimi. Tožilka Mojca Petan Žura ga ni obtožila, ker so dokazi in pričevanja v sodni preiskavi pokazali, da je prestrukturiranje kredita za Komunaprojekt znotraj NKBM teklo zakonito in v skladu z bančnimi pravili, na kar Majcan ni imel vpliva in je Bezjaka zgolj zavajal in njegovo družbo ogoljufal za 130 tisoč evrov. Notar Šifrer je Majcanu izplačal 60 tisoč evrov, 70 tisoč evrov pa je po ​Majcanovem navodilu nakazal na račun družbe K2 Finance, d.o.o., katere zastopnica je soobtožena Marjeta Tominc, ki je z Majcanom sklenila posojilno pogodbo, da bi prikazala zakonitost nakazila in hrambe denarja, nakar je bilo 70 tisočakov v manjših zneskih nakazanih Majcanu. Tožilstvo trojico zaradi tega bremeni, da je zavestno "prala umazani denar", Majcana pa še, da je Bezjaka ogoljufal za 130 tisoč evrov.
Majcan se od začetka preiskave brani z molkom, njegov zagovornik Žiga Stamenković pa je Večeru izjavil, da je zoper obtožnico že vložil ugovor, in to glede vseh točk, ki se nanašajo na njegovega klienta. Opozoril je na to, da so Majcanu glede Komunaprojekta do vložitve obtožnice očitali kaznivo dejanje nedovoljenega sprejemanja daril, v obtožnici pa je tožilstvo očitek prekvalificiralo v goljufijo in s tem po besedah advokata "de facto vložilo neposredno obtožnico, za kar ni bilo pogoja, saj bi morali primer vrniti v preiskavo". Odvetnik še vedno vztraja tudi pri izločitvi prisluhov iz spisa, saj so bili po njegovem odrejeni nezakonito, na podlagi posnetka, ki ga je najprej NKBM in šele nato policiji izročil Djurović. Ta medijem ni skrival, da je odšel na zadnji sestanek z Majcanom ozvočen, ker se je čutil izsiljevanega. "To je bilo nezakonito snemanje, z enim samim ciljem, in sicer, da zaščiti svoje premoženjske interese in ne osebnostne pravice," meni odvetnik Stamenković.
Zoper obtožnico je ugovarjala tudi Šifrerjeva obramba, nam je včeraj potrdil njegov odvetnik Aljaž Jambrovič. Tako kot Stamenković tudi on vztraja pri izločitvi prikritih preiskovalnih ukrepov, saj meni, da je bilo Djurovićevo snemanje nezakonito dejanje. Potrdil je tudi, da se notar v sodni preiskavi ni branil z molkom, o podrobnostih njegovega zagovora pa z mediji ne more govoriti brez notarjevega privoljenja.

Osumljen izdaje, zdaj ni obtožen

Tako kot Bezjaka med osumljenimi ni več Martina Kandriča, zdaj že nekdanjega uslužbenca NKBM, ki je bil v banki skrbnik za podjetje Agroruše. Preiskovalci so mu pripisali, da je prav on Majcanu izdajal, kdo so komitenti v NKBM, ki se jim je zalomilo v poslu in bi torej potrebovali pomoč - v zameno za podkupnino. Do tega dokaza so kriminalisti prišli na podlagi telefonskih prisluhov, tožilstvo pa je, kot rečeno, odstopilo od pregona zoper njega. Prijava Veselina Djurovića o izsiljevanju je s tem, ko so bili zoper Matjaža Majcana odrejeni prikriti preiskovalni ukrepi, odprla sume kaznivih dejanj še v drugih primerih. Tako kot za notarja Šifrerja, Majcana in Tominčevo okrožna tožilka Mojca Petan Žura kazenski postopek nadaljuje še zoper Natašo Matijevič iz Snage, Sebastijana Selinška, direktorja podjetja Klemaks gradnje, in Miho Recka, direktorja družbe Aurom Metal, sicer tudi mariborskega mestnega svetnika. Očita jim vpletenost v koruptivna dejanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta