Primer Omerzu: Tožilka bo predlagala prisilno privedbo mariborskega sodnika

Zora Štok Zora Štok
06.06.2019 11:53

Obdolženi Stanko Omerzu in njegov zagovornik sta večkrat predlagala preklic današnje obravnave, v zadnjem poskusu zaradi tega, ker naj bi bil Omerzu hospitaliziran v Varšavi, kamor je spremljal ženo. Preklical je tudi pooblastila odvetnikoma Davorju Ozmecu in Velimirju Cugmasu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stanko Omerzu je spremljal ženo v Varšavo, čeprav je vedel, da so v tem času zoper njega razpisane obravnave. 
Andrej Petelinšek

Če sodišču ne bo predložil medicinske dokumentacije, ki bo dokazovala, da je bil Stanko Omerzu, predsednik mariborskega delovnega sodišča, 3. junija letos res hospitaliziran v bolnišnici v Varšavi, ker naj bi mu bilo postalo slabo, bo tožilstvo predlagalo prisilno privedbo obdolženega sodnika na obravnavo. Kot smo že večkrat poročali, je Omerzu obtožen zalezovanja nekdanje intimne prijateljice. Potem ko je ženska prekinila razmerje, ji domnevno ni dal miru. Od 21. avgusta do 7. decembra 2016 jo je klical po telefonu, ji pošiljal rože, ji z različnih telefonskih številk pošiljal SMS-sporočila, se celo nenapovedano pojavil pred vrati njenega stanovanja, to so dejanja, nanizana v obtožnem predlogu, ki ga zastopa tožilka Ivanka Slana.
Sodnica Karmen Krajnc je včeraj v sodni dvorani povedala, da je bilo vabilo obdolženemu na današnjo obravnavo izkazano. A sodnika ni bilo. Čeprav je vedel za datume razpisanih obravnav, je skupaj z ženo, ki je odšla na strokovno izobraževanje, odpotoval v Varšavo. Tretjega junija naj bi mu bilo nenadoma postalo slabo in odpeljali naj bi ga bili v bolnišnico, o čemer pa do včeraj sodišče ni prejelo nikakršnega dokazila oziroma medicinske dokumentacije, je povedala okrajna sodnica Krajnčeva. Je pa sodišče pred tem prejelo vrsto predlogov za preložitev včerajšnje obravnave, a nobenemu ni ugodilo, je prav tako povedala. Nazadnje je včeraj, 5. junija, prejela obvestilo, da je Stanko Omerzu obema zagovornikoma, Davorju Ozmecu in Velimirju Cugmasu, preklical pooblastilo. Cugmas je danes v sodni dvorani sicer sedel, a ne v vlogi odvetnika, pač kot javnost, a je kljub temu sodnici vpadal v besedo, tudi z zahtevo, da se zapiše, da bo obdolženi dokazila o zdravstvenih težavah v Varšavi predložil naknadno. Ker je med narekovanjem zapisnika sodnico večkrat prekinjal, ga je odločno opozorila, naj preneha, sicer bo ukrepala ali z izrekom denarne kazni ali z odstranitvijo iz sodne dvorane.
Sodnica je kronološko nanizala predloge za preložitev za včeraj sklicane obravnave. Prvi predlog je prispel 31. maja, kot razlog je obdolženi navedel, da bo spremljal ženo v Varšavo. Sodišče je predlog zavrnilo, a naslednji dan je prispel nov predlog in sodišču tudi temu ni ugodilo. Četrtega junija je preložitev predlagal odvetnik Cugmas, takrat seveda še s pooblastilom za zastopanje, zaradi sporočila obdolženega, da je v Varšavi v bolnišnici, 5. junija je sledil še en predlog za preklic, istočasno pa je prispelo še sporočilo o preklicu pooblastil obema omenjenima odvetnikoma. Za povrh je odvetnik Cugmas prosil za preložitev tudi zato, ker ima v istem času druge obravnave in se včerajšnje v Mariboru ne more udeležiti. Sodišče ni ugodilo nobenemu od teh predlogov, a na koncu je bila obravnava vendarle preložena, sojenje se nadaljuje 18. junija. Razlog je, da je postopek še v fazi zaslišanja priče, oškodovanke, nekdanje intimne prijateljice obdolženega, in je nujna navzočnost obdolženega, in iz tega razloga je sodnica obravnavo preložila. Tožilka pa je ob tem predlagala prisilno privedbo Stanka Omerzuja, če bodo izpolnjeni pogoji za ta ukrep. V tem primeru to pomeni, če sodnik ne bi predložil ustrezne medicinske dokumentacije o bivanju v varšavski bolnišnici.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta