Razbitje mednarodne združbe: Četverica osumljena preprodaje cigaret

Gordana Possnig Gordana Possnig
19.10.2020 18:09

Celjski kriminalisti v sodelovanju z Generalno policijsko upravo stopili na prste štirim članom mednarodne organizirane tihotapske združbe

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V pristaniščih v Veliki Britaniji in Franciji so zasegli velike količine cigaret.
Pu Celje

Celjski kriminalisti so v sodelovanju z Generalno policijsko upravo in ob usmeritvah specializiranega državnega tožilstva minuli teden zaključili obsežno kriminalistično preiskavo mednarodne organizirane kriminalne združbe, osumljene kaznivih dejanj tihotapstva. V hudodelski združbi so sodelovali najmanj štirje, stari od 25 do 51 let, doma z območja celjske policijske uprave. 51-letnega osumljenca so s kazensko ovadbo v petek privedli k preiskovalnemu sodniku celjskega sodišča, ki mu je po zaslišanju odredil pripor, preostale tri osumljence bodo kazensko ovadili. Pri vseh štirih so kriminalisti opravili hišne preiskave. 51-letnemu osumljencu so v hišni preiskavi - zaradi nesorazmerja med obsegom premoženja in dohodki - zasegli in zavarovali premoženje v vrednosti okoli sto tisočakov. Za to premoženje namreč obstaja sum nezakonitega izvora. Zasegli so mu vozili Mercedes-Benz GLA 250 4 Matic in BMW 540 D X Drive. Vse štiri osumljence je policija že obravnavala, a zaradi drugih kaznivih dejanj.

Povezani so bili z neznanimi storilci iz Litve

Kriminalistična preiskava, ki je potekala od lanskega septembra, je pokazala, da je kriminalna združba v sodelovanju z za zdaj neznanimi sostorilci iz Litve organizirala tihotapstvo cigaret beloruske tobačne znamke iz Ruske federacije na carinsko območje Evropske unije. Tobačne izdelke so večinoma s tovornimi ladjami pripeljali do pristanišč v Belgijo in na Nizozemsko, kjer so tovor naložili na vozila slovenskih prevoznikov in ga nato pripeljali v Slovenijo. Četverica osumljencev je ob tem v Sloveniji ustanovila štiri ilegalna podjetja in organizirala prekladanje tovora. Z izpolnjevanjem nove tovorne dokumentacije pa so tudi prikrili dejanski izvor blaga. Cigarete so nato, skrite med drug tovor, odpeljali na ciljno destinacijo - v Veliko Britanijo.

Pet večjih zasegov cigaret

V času preiskave je bilo opravljenih pet večjih zasegov cigaret. Marca lani so na mejnem prehodu iz Ukrajine v Madžarsko zasegli 74.713 škatlic cigaret, junija letos na mejnem prehodu Dover v Veliki Britaniji enkrat 3,2 milijona cigaret, drugič pa 2,86 milijona. Mesec predtem so na mejnem prehodu Dunkerque v Franciji zasegli 1277 kilogramov cigaret. Prav tako so aprila letos v Rusiji zasegli 3,5 milijona cigaret, ki so bile namenjene v Slovenijo. V preiskavi so kriminalisti ugotovili, da bi tržna vrednost zaseženih tobačnih izdelkov pri prodaji na ilegalnem tržišču Velike Britanije znašala okoli 6 milijonov evrov.

51-letniku so zasegli veliko količino ponarejenega pralnega praška.
Pu Celje

V preiskavi je bila s ciljem bolj učinkovitega zbiranja dokazov ustanovljena specializirana preiskovalna skupina, ki so jo sestavljali tožilci specializiranega državnega tožilstva, finančna uprava, urad za preprečevanje pranja denarja in policija. Ob tem je v preiskavi na podlagi evropskih preiskovalnih nalogov potekalo mednarodno sodelovanje z varnostnimi organi Velike Britanije, Litve, Francije in Madžarske ter Eurojustom in Europolom.

Zasegli več kot pet ton pralnih sredstev

V hišni preiskavi pri 51-letnem osumljencu, ki je pristal v priporu, so policisti zasegli še dobrih pet ton pralnih sredstev. Osumljeni je pralni prašek zapakiral v ponarejeno embalažo znanih blagovnih znamk in ga v nadaljevanju prodajal kot originalno blago. Zaradi tega je 51-letnik osumljen še preslepitve kupcev in neupravičene uporabe tuje oznake ali modela.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta