Razveljavljena in oprostilna sodba: Bivši kriminalist bo znova sedel na zatožno klop

Damijana Žišt Damijana Žišt
21.04.2022 07:00

Obramba nekdanjega ljubljanskega kriminalista Danila Lavrinca, ki je bil zaradi trgovanja z drogo in zlorabe položaja obsojen na šest let in sedem mesecev zapora, je uspela s pritožbo na višjem sodišču

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Danilo Lavrinc je bil več kot eno leto v priporu, nato je smel v hišni pripor, sedaj pa se brani s prostosti.
Bojan Velikonja/dnevnik

Nekdanji ljubljanski kriminalist, 41-letni Danilo Lavrinc, je bil septembra 2020 zaradi trgovanja z drogo in zlorabe položaja obsojen na šest let in sedem mesecev zapora. Sodnica Ana Testen mu je izrekla še ukrep prepovedi opravljanja poklica policista za obdobje petih let po prestani kazni. Višje sodišče je pretreslo sodbo Testenove in del glede trgovanja z drogo razveljavilo, glede očitkov o zlorabi položaja pa je nekdanjega kriminalista oprostilo. Skupaj z 52-letnim Filipom Didovićem, ki naj bi bil kot tajni delavec policije delal za Lavrinca in je bil prav tako obsojen zaradi trgovanja z drogo, konkretno tabletkami Flormidal, mu bodo sodili še enkrat. Pred isto sodnico.

Didović je bil zaradi trgovanja z drogo sicer obsojen na leto in štiri mesece zapora. Na obsodilno sodbo se je pritožila obramba: odvetniška pisarna Csipö in Kozamernik, ki je zastopala Lavrinca, in odvetnik Anton Nosan, ki je zastopal Didovića. V pritožbi so navajali vrsto bistvenih kršitev kazenskega postopka, predlagali so razveljavitev oziroma oprostitev, v primeru ponovnega sojenja pa sojenje pred drugim sodnikom, češ da je bila Testenova pristranska. Temu očitku višje sodišče ni pritrdilo.

Kolegi so ga tajno opazovali in mu prisluškovali

Zgodba okoli kriminalista Lavrinca se je začela odvijati oktobra 2019. Tedaj je policija obravnavala moškega, osumljenega, da čez mejo vozi ilegalne prebežnike. Policistom je povedal, da ima njegov prijatelj stik z nekim policistom, ki ga kličejo Deni, in da za plačilo 500 evrov uredi, da tistih, ki vozijo ilegalne prebežnike in drogo, policija ne bo ustavila. Ta policist naj bi bil Danilo Lavrinc. Ker je torej obstajal sum, da prejema podkupnino v zameno za informacije, kje so policijske patrulje, da osumljenci kaznivih dejanj ne bi naleteli nanje, je policija o tem obvestila posebni oddelek specializiranega tožilstva. Sodišče je nato izdalo sodne odredbe za prikrite policijske ukrepe zoper Lavrinca. Tajno so ga opazovali in snemali njegove telefonske pogovore. Tako je policija prišla do podatkov, da naj bi bil Lavrinc trgoval z drogo oziroma s prepovedanimi tabletami Flormidal. To so uspavalne tablete, ki vsebujejo psihoaktivne snovi, ki so razvrščene na seznam prepovedanih drog. Osumili so ga, da je od nekoga kupil tri tisoč teh tablet, zanje je odštel tri tisoč evrov in jih hranil v službeni omarici. Tablete naj bi bil zanj prodajal Didović. Višje sodišče je v tem delu sodbo razveljavilo, saj na prvostopenjskem sodišču ni bilo dovolj razčiščeno, ali so vsi, ki so bili prek Didovića vpleteni v nakup tablet Flormidal in so veljali kot potencialni osumljenci trgovine z drogo, od policistov, ki so jih obravnavali, prejeli pravni pouk, čeprav so jim sami izročili zavitke s tabletami. Če je policija v teh primerih ravnala nezakonito, so vsi kasnejši dokazi, pridobljeni v povezavi z nakupi tablet od Didovića, nezakoniti. Zato bo sodišče na vnovičnem sojenju moralo to natančno raziskati.

Višji sodniki obsodilno sodbo spremenili v oprostilno

Tožilstvo je Lavrincu očitalo še, da je Alemu T. posredoval dokument z analitično informacijo policije, kjer so bili navedeni vsi podatki o mreži pravnih in fizičnih oseb, ki se ukvarjajo s prodajo rezervnih delov za avtomobile, kjer je bil glavni osumljeni Aleš Zupančič iz okolice Komende. Zupančič je bil januarja 2020 zaradi sumov, da je šef kriminalne združbe, ki se ukvarja s trgovino z drogo na veliko, aretiran in mu skupaj s soobtoženimi sodijo na ljubljanskem okrožnem sodišču. Lavrinc pa naj bi bil zaupne podatke policije posredoval tudi Adisu T., nanašali so se na odredbo za prijetje Esada B. Na prvostopenjskem sodišču je bil Lavrinc za omenjena kazniva dejanja obsojen, višji sodniki pa so ga oprostili očitkov, da je izrabil svoj uradni položaj in nekomu drugemu pridobil nepremoženjsko korist. Prvostopenjsko sodišče namreč v sodbi ni navedlo, kakšno nepremoženjsko korist naj bi imela Alem T. in Adis T., ko naj bi jima bil Lavrinc izdal zaupne podatke policije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta