Rop v draguljarni: Je bil Vostinić "gospa z lepo belo poltjo"?

Za sodelovanje pri ropu draguljarne Malalan, iz katere so storilci pred tremi leti odnesli ure v vrednosti skoraj pol milijona evrov, tožilstvo za Djordjeta Vostinića zahteva kazen tri leta in osem mesecev zapora

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sodnica Irena Škulj Gradišar bo odločitev o usodi Djordeta Vostinića razgrnila v ponedeljek.
Luka Cjuha/Dnevnik

Na zvonec draguljarne Malalan na Mestnem trgu v središču prestolnice je nekaj pred poldnevom 3. februarja 2016 pozvonila "gospa z lepo belo poltjo, črnim pažem in sončnimi očali", so opisale priče. Tožilstvo je prepričano, da je bil v to gospo preoblečen ravno obtoženi Djordje Vostinić. "Nedvomno je eden od storilcev ropa, v prostore draguljarne je vstopil prvi," je bila v zaključni besedi danes jasna okrožna tožilka Irena Primic Kožuh. Dogodki, ki so sledili tistega zimskega dne, so se bliskovito odvijali – nič hudega sluteča trgovka je potencialni stranki odprla vrata, ta je vstopila, za njo še maskirani moški. Med vrata je položil desko, da se ta ne bi avtomatsko zaprla, pritekel je še tretji, doslej neidentificirani ropar. Ženska in eden od moških, šlo naj bi za Ivana Markovića, sta vsak s svojo macolo začela razbijati vitrine, s čimer sta na smrt prestrašila prodajalko, ki je v šoku na ves glas kričala, zato ji je tretji zagrozil s pištolo. Odnesli so 78 ur v vrednosti skoraj 449 tisoč evrov.

V preteklosti že "sedel" zaradi ropa

"Storilci so imeli že vnaprej dodeljene vloge, ki so se jih pri ropu držali. Nanj so se dobro pripravili, saj so s seboj prinesli macoli in pištolo, se maskirali ter si za pobeg pripravili kolesa in avtomobil," je sodnici Ireni Škulj Gradišar naštevala tožilka. "Vostinić je bil oblečen v ženska oblačila, na ročaju ene od lesenih macol je bil najden njegov DNK oziroma biološke sledi," je predstavila enega ključnih dokazov, ki obtoženega povezujejo s krajem kaznivega dejanja. Po mnenju tožilstva je Vostinić macolo iz draguljarne odnesel, jo med begom predal domnevnemu sostorilcu Markoviću, da bi ta z njo zagrozil zlatarskemu tehniku, ki jim je bil za petami. Orodje je v Ključavničarski ulici nato odvrgel. "Policisti so predmet zelo hitro zavarovali, analiza pa je pokazala veliko verjetnost prisotnosti Vostinićevih bioloških sledi na ročaju," je pojasnila tožilka. Za obtoženega je predlagala tri leta in osem mesecev zaporne kazni, iz istih razlogov, kot je bil odrejen pripor, pa je predlagala še njegovo podaljšanje. Vostinić je namreč v preteklosti že sedel zaradi ropa, obenem pa je po mnenju tožilstva nasilen in begosumen.

Nihče od očividec ga ni prepoznal

"V dvomu in pri pomanjkanju dokazov je treba vedno izreči oprostilno sodbo," je po drugi strani prepričana zagovornica obtoženega Anka Kozamernik. "Moja stranka že od začetka vztraja, da je na kraju ropa ni bilo, česar ni nihče izpodbil. Nihče od očividcev ga ni prepoznal kot storilca, enako je z video posnetki in fotografijami. Nič ne kaže na Vostinića, poleg tega s potrebno gotovostjo ni niti ugotovljeno, ali je bila med roparji dejansko ženska ali moški, preoblečen vanjo," je povedala. Glede biološke sledi njenega klienta na ročaju kladiva je izpostavila, da so strokovnjaki na njem našli sledi še dveh drugih oseb, kako, kdaj ter v kakšnem vrstnem redu so se znašle na ročaju, pa ni mogoče ugotoviti, kar je potrdila tudi sodna izvedenka za sledi biološkega izvora ter genetske (DNK) preiskave​ dr. Katja Drobnič. Njegova sled bi tako lahko prišla na macolo pred ropom, ne pa nujno med njim. "S to sledjo si tako ne moremo pomagati, vsekakor ni zadostna za obsodbo. DNK ne more biti vsemogočen dokaz. Vostinić ni videti kot ženska, ženska vloga se mu ne more pripisati," je odvetnica ponovila v zaključni besedi in še enkrat poudarila: "Dokazov, da je moja stranka sodelovala pri ropu, ni. Zato sodišče pozivam, naj ga oprosti."
Sodnica Irena Škulj Gradišar bo odločitev o usodi Vostinića razgrnila v ponedeljek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta