Ropi na Celjskem: Krivdo priznalo pet roparjev od sedmih

Gordana Possnig Gordana Possnig
02.12.2018 19:39

Na celjskem sodišču so opravili še zadnja predobravnavna naroka zoper člane organizirane združbe, ki je konec lanskega leta in v začetku tega izvedla štiri brutalne rope na širšem območju Celja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Denis Mihalić je s tožilstvom podpisal sporazum o priznanju krivde, svoje žrtve je ustrahoval in pretepal.
Gordana Possnig

Celjska sodnica Natalija Drev Mijošek je opravila še zadnja ločena predobravnavna naroka zoper Denisa Mihalića in Anžeta Jelena, ki sta bila, sodeč po obtožnici, člana sedemčlanske organizirane združbe roparjev, ki je od novembra lani do sredine februarja letos izvedla štiri zelo nasilne rope na širšem celjskem območju. Denis Mihalić naj bi bil žrtve med ropi ustrahoval, jih pretepal, jim grozil z naperjeno pištolo (tudi otroku). Na njegovem domu so si nato roparji tudi razdelili ukradeno premoženje, denar in zlatnino. Obdolženi Mihalić je s tožilstvom v sredo podpisal sporazum o priznanju krivde in ga tako kot še tri preostale člane združbe ta četrtek čaka narok za izrek kazenske sankcije. Obtožen je štirih kaznivih dejanj ropa in kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. Poleg njega čaka narok za izrek kazenske sankcije še Aleksandra Levca, Simeuna Filipovića in Leona Mihalića. Tudi oni so s tožilstvom podpisali sporazum o priznanju krivde. Za Tima Lampreta, ki je krivdo priznal na samem predobravnavnem naroku po predlagani kazni s strani tožilstva, bo sodnica narok za izrek kazenske sankcije pripravila posebej, 19. decembra.
Krivde za vpletenost v rope ni priznal Anže Jelen, ki ga zato čaka sojenje. Državna tožilka Jasna Leskošek je v sodni dvorani pojasnila, da pogajanja za priznanje krivde niso bila uspešna.

Zaplet pri prisluškovanju

Obramba je med dokaznimi predlogi zahtevala izločitev odredbe sodišča, s katero so zaradi suma o vpletenosti prisluškovali bratu obdolženca Nejcu Jelenu, posledično pa so bili pridobljeni tudi dokazi zoper zdaj obdolženega Anžeta Jelena. Njegov odvetnik je predlagal zaslišanje prič, ki bi potrdile njegov alibi, da 7. februarja ni sodeloval pri ropu v Veliki Pirešici. Tožilka je menila, da so ti predlogi nesmiselni, saj obtožnica Jelenu v tem primeru očita le, da je tega večera odšel na Dob na dom Denisa Mihalića, kjer so si obdolženci razdelili ukradeno denar in zlatnino. Jelen je obtožen štirih kaznivih dejanj ropa, bil pa je glavni informator družbe (o bogatih družinah je pridobil informacije) in tudi tisti, ki je dajal navodila drugim članom hudodelske združbe v času ropov.

​Med roparji tudi mladoletnica

Vpletena v brutalne rope je bila, sodeč po obtožbi, še mladoletna K. D. Tudi ona je v priporu, sodišče bo sojenje zanjo izpeljalo posebej. Ali je vpletenost v rope priznala ali ne, se ne ve. Znano pa je, kaj se ji očita. Tožilstvo ji pripisuje, da je bila njena vloga pri ropih ta, da je z žrtvami ropov prva stopila v stik, in to tako, da je pozvonila pri vratih, žrtve pa so mladenki, ki je bila takrat stara 17 let, nič hudega sluteč odprle vrata. Spomnimo, da so so bile žrtve brutalnih roparjev predvsem premožnejše družine. Oboroženi zamaskirani roparji so jih presenetili v večernih urah, ustrahovali so jih tudi s pretepanjem in grožnjo z orožjem. Vse to so počeli, dokler niso dobili informacij, kje skrivajo svoje premoženje.
Ropi so se zgodili na območju Gorice pri Šmartnem, v stanovanjski soseski Lava v Celju, v Veliki Pirešici in Škalah pri Velenju. Vsi ropi so se zvrstili v treh mesecih. Po brutalnem nasilju je izstopal zadnji rop v Veliki Pirešici, v katerem so ukradli različno zlatnino in gotovino v skupni vrednosti več kot 50 tisoč evrov. V prvem ropu so obdolženci iz hiše oškodovancev odnesli za 28 tisoč evrov gotovine in nakita, v drugem 1500 evrov gotovine, v tretjem pa za 10 tisoč evrov zlatnine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta