S ceste skušal zriniti avtomobil

Damijana Žišt Damijana Žišt
13.01.2020 00:11

Oliver Mačkić se na ljubljanskem okrožnem sodišču zagovarja zaradi kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti, ker je z objestno vožnjo ogrožal življenje drugega voznika in njegove štiriletne hčerke

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Oliver Mačkić zanika, da je bil on tisti, ki je pred več kot tremi leti povzročil trčenje na ljubljanski obvoznici.
Bojan Velikonja

Nisem imel namena ogrožati nobenega življenja, on je bil tisti, ki je mene med vožnjo snemal z mobilnim telefonom. Ko sem z obvoznice zavijal na odcep za Koseze in Podutik, mi tega z avtomobilom ni pustil. Ne spomnim se, kdaj je prišlo do trka, on je trčil vame, zato me je odbilo v zaščitno ograjo. Ustavil sem avtomobil in hotel do njega, vendar se je tam ustavil že neki drugi voznik, prišla je tudi policija. Videl sem, da je on odprl zadnja vrata avtomobila in iz njega je prišel majhen otrok. Zgrožen sem bil, kot oče treh otrok, da nekdo, ki ima otroka v avtomobilu, dela takšne neumnosti na cesti," je na ljubljanskem okrožnem sodišču povedal obtoženi, 35-letni Oliver Mačkić iz okolice Ljubljane.

Dve različni zgodbi o istem dogodku

​Mačkić se je znašel na zatožni klopi več kot dve leti od opravljenega predobravnavnega naroka, ko ni priznal krivde. Tožilstvo, ki je zoper obtoženega vložilo neposredno obtožnico, kar pomeni, da se ni opravila sodna preiskava, mu očita kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti, ki naj bi ga bil storil 8. septembra 2016 okoli 18. ure z objestno vožnjo po ljubljanski obvoznici. Po mnenju tožilstva je takrat Mačkić s svojo škodo octavio na ljubljanski obvoznici v bližini Kosez zapeljal v volkswagen passat, ki ga je vozil Valter Marušič Zupančič in ga poskušal zriniti s ceste. Oškodovanec se je ves čas umikal v desno, dokler mu ni zmanjkalo prostora, nato pa naj bi se bil Mačkić še zaletel vanj in ga porinil desno na bankino in varnostno ograjo. Od tam je avto oškodovanca odbilo na levo stran ceste, kjer naj bi mu bil Mačkić s svojim vozilom zaprl pot in zavrl, tako da se je oškodovanec z avtom zaletel v zadnji del Mačkićevega avtomobila. Na srečo je ostalo pri razbiti pločevini in lažjih poškodbah. Oškodovanec je v nesreči utrpel površinske poškodbe prsnega koša in udarnino zapestja in roke. Njegova komaj štiri leta stara hčerka, ki je bila takrat prav tako v avtomobilu, jo je na srečo odnesla brez telesnih poškodb.
Oškodovanec je povedal popolnoma drugačno zgodbo kot obtoženi. Dejal je, da se je takrat, ko se je zgodil trk z obtoženim na ljubljanski obvoznici, s štiriletno hčerko vračal iz bolnice iz Stične. Peljal se je iz smeri Rudnika proti Kranju. Med vožnjo je opazil škodo octavio, katere voznik je zelo predrzno vozil. Naenkrat se je vrinil med njegov avtomobil in tovornjak, nato pa je izsilil prednost vozniku toyote. "Ko mu je voznik toyote začel hupati, se je voznik škode octavie med vožnjo začel predrzno vesti do voznika toyote in potem sta dirkala po obvoznici levo in desno in ovirala promet. Vozila sta kakšnih sto metrov pred mano, jaz pa sem poklical policijo in jim povedal, kaj se dogaja na obvoznici. Ko sem z obvoznice zavil na odcep za Koseze in Podutik, se je ta škoda nenadoma znašla ob meni in me porinila v ograjo ob cestišču, da se nisem imel več kam umakniti," je povedal oškodovanec.

Pričala bosta izvedenec prometne stroke in očividec

​Po zagovoru obtoženega in izpovedi oškodovanca se je obravnava zaključila. Sodnica Irena Škulj Gradišar je nato povedala, da je postavila sodnega izvedenca prometne stroke Janeza Kopača, ker ni bila opravljena sodna preiskava, kjer bi sodišče že lahko postavilo izvedenca. Njegovo zaslišanje, na katerem bo skušal pojasniti, kako je prišlo do trka, se bo opravilo 19. marca, ko bo zaslišan tudi očividec omenjene nesreče. Sodnica je tudi pojasnila, da bo do naslednje obravnave marca pridobila posnetke telefonskega pogovora med oškodovancem in policistom, s katerim je govoril, ko je klical številko policije 113 in prijavil objestno vožnjo obtoženega.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta