S pištolo in sekirama po dragocene ure

Na zatožno klop je sedel srbski državljan Miljan Božilov, eden od treh, ki naj bi bili junija lani oropali prodajalno Slowatch v ljubljanski Čopovi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Miljan Božilov je v priporu od 29. septembra lani, ko so ga prijeli ob poskusu vstopa v našo državo.
Dnevnik

"Ne, sem samo navaden delavec, nisem kriminalec in lopov," je včeraj na vprašanje ljubljanske okrožne sodnice Urške Zorko, ali prizna krivdo, odgovoril 33-letni Beograjčan Miljan Božilov. Srbski državljan je obtožen, da je junija lani skupaj s sonarodnjakom Nebojšo Kurtešijem in še za zdaj neznanim človekom oropal butik z ročnimi urami in nakitom Slowatch 1991 v ljubljanski Čopovi. Medtem ko Kurtešija še vedno iščejo s tiralico in evropskim pripornim nalogom, so Božilova (na isti način) prijeli 29. septembra lani, ko je nameraval prestopiti hrvaško-slovensko mejo.
Slowatch je bil tarča ropa 20. junija nekaj minut čez 18. uro. Najprej je v prodajalno vstopil neznanec, ki je izza pasu potegnil pištolo, jo naperil v varnostnika in ga prisilil, da se je pomaknil do zidu. "Na tla!" je nato zavpil v angleščini, z roko zamahnil proti varnostnikovi glavi in ga grobo potisnil ob tla. Medtem ko je vanj meril s pištolo, sta vstopila še Božilov in Kurteši, piše v obtožnici. Z motoristično čelado na glavi, rokavicami na rokah in oborožena vsak s svojo sekiro. Kurteši je med vrata potisnil zagozdo, da se niso zaprla, potem pa sta z Božilovom stekla do vitrine s prestižnimi urami. Božilov je razbil steklo, trdi tožilka Zvonka Knavs, nakar sta začela grabiti plen, 17 ur znamke Hublot. Po tem sta se s sekirama lotila še sosednje vitrine, iz katere sta ukradla 31 ur znamke Breitling. Zgodilo se je v minuti in roparjev že ni bilo več. Pa tudi ur, vrednih nekaj več kot 260.100 evrov, seveda ne.

Sledi: o starosti in verjetnosti

Božilov je že v sodni preiskavi vpletenost v rop zanikal. Rekel je, da je tisti čas res bil v Sloveniji; ampak pride večkrat, ker ima veliko prijateljev, prav tako tu išče zaposlitev. A z ropom ga povezujejo sledi, trdi tožilstvo. V nacionalnem forenzičnem laboratoriju (NFL) so ugotovili, da je sled, ki so jo našli na vrečki, s katero so storilci v Slowatch prinesli eno od sekir, pustil odtis njegovega levega palca. Prav tako so ga povezali s sledjo, najdeno na lepilnem traku na ročaju sekire. Zagovornik Žiga Klun je včeraj povedal, da NFL govori o bioloških sledeh domnevno treh ljudi in da "ena od komponent s stopnjo ’verjetno’ pripada obtoženemu". Po njegovih besedah pri bioloških sledeh, prstnih odtisih in podobnem za obsodbo verjetnost ni dovolj, nujno potrebna je gotovost. Predlagal je, naj v primer vključijo izvedenca kriminalistično tehnične stroke za področje bioloških sledi in genetskih preiskav ter ga povprašajo o starosti sledi. "Lahko so sveže ali stare, neposredne ali sekundarne. Zgolj njihov obstoj ne dokazuje prisotnosti pri ropu," je izjavil.

Iskanega predlagal za pričo

Da bi dokazal obtoženčevo nedolžnost, je za pričo predlagal tudi Kurtešija. Prepričan je, da tudi njega z ropom prav nič ne povezuje, tudi ugotovitev NFL ne, da naj bi bila na čeladi, odvrženi med begom, njegova DNK-sled. Tožilka ga je opozorila, da bo Kurteši, ko ga seveda izsledijo, v tej zadevi nastopal kot obdolženi in ne priča. Glede izvedenca je dejala, naj sodišče najprej zasliši strokovnjaka NFL. Ob tem je pripomnila, da Božilova ne obremenjujejo le sledi. Pred ropom in po njem so ga namreč v bližini posnele nadzorne kamere, prav tako po oceni tožilstva s Kurtešijem ustrezata opisu roparjev in posnetkom roparjev z nadzornih kamer.
Božilov je včeraj zatrdil, da še nikoli ni bil v zaporu, le pred kakimi desetimi leti je v Srbiji dobil pogojno zaradi posesti 0,5 grama marihuane. "Nikoli pa nisem bil kaznovan zaradi tatvine, ropa ali česa podobnega," je izjavil. Bodo pa to seveda tudi uradno preverili. Sojenje se bo začelo 20. marca.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta