S pomočjo brezdomca in izmišljene zgodbe je zbrala 350 tisoč evrov

A.S.
07.03.2019 16:44

Denar, ki sta ga zbrala s pomočjo prevare, sta zapravila za avto, dizajnerske torbice ter draga potovanja v New York in Las Vegas.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Johnny Bobbitt, Mark D'Amico in Kate McClure.
Profimedia

Na spletu in pozneje v tradicionalnih medijih je pred prevaro mnogo zanimanja požela zgodba o brezdomcu, ki je zadnjih 20 evrov namenil ženski, ki ji je zmanjkalo goriva. Vse to je bila lažna zgodba, ki sta si jo izmislila takratni par Katelyn McClure in Mark D'Amico ter brezdomec Johnny Bobbitt.
Zgodbo so predstavili novembra leta 2017 na spletni strani za množično financiranje GoFundMe z naslovom Paying It Forward in prejeli 350 tisoč evrov donacij v manj kot treh tednih. Denar naj bi bil namenjen brezdomcu, da bi ga lahko spravili s cest in pomagali pri življenjskih stroških, njihov cilj pa je bil okoli 9 tisoč evrov.
Zgodbo so pozneje predstavili tudi v več televizijskih intervjujih in tako prišli na veliko naslovnic časopisov. Denar so si razdelili in ga zapravili za razkošne stvari – dizajnerske torbice, avto ter izlete v Las Vegas, Disneyland, Veliki Kanjon in New York, poroča Sky News.
Načrt je padel v vodo, ko je Bobbitt tožil takratni par, saj mu nista dala denarja. Tožba je sprožila preiskavo, v kateri so zasegli avtomobil znamke BMW, ki naj bi bil kupljen s pomočjo donacij. Katelyn McClure naj bi prijateljici pisala in priznala, da je zgodba izmišljena: "Tisto o bencinu je popolnoma izmišljeno, vendar ostalo o brezdomcu ni. Nekaj sem se morala spomniti, da bi se ljudje počutili slabo, tako da ne govori o tem."
D'Amico in McClurjeva naj bi Bobbitta spoznala na enem izmed izletov v Filadelfiji, kjer sta igrala igre na srečo, prevaro pa so si izmislili blizu kazinoja v mestu. 36-letni Bobbitt je bil na sodišču obtožen pranja denarja, 28-letna McClure pa je bila obtožena prevare. Grozi ji do največ 20 let zapora in 220 tisoč evrov kazni. Spletna stran GoFundMe je donacije vrnila tistim, ki so vplačali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta