S tihotapljenjem migrantov bi zaslužili pol milijona evrov. Organizator kriminalne združbe 28-letni Slovenec

Tamara Krivec/Dnevnik
21.10.2019 18:02

V mednarodni policijski akciji razkrita mreža desetih tihotapcev, ki so prek Slovenije v Italijo peljali kakšnih 150 migrantov. Sedem osumljencev je v priporu, tudi 28-letni organizator iz Pirana.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kako nevarne so združbe, ki tihotapijo ilegalne migrante, kaže tudi orožje, ki so ga pri osumljencih zasegli v hišnih preiskavah. 
PU Koper

Slovenski, hrvaški, italijanski in bosansko-hercegovski policisti so s pomočjo evropskega policijskega urada Europol po večmesečni preiskavi prejšnji teden razbili organizirano kriminalno združbo deseterice, ki je migrante z Balkana, predvsem iz BiH in Srbije, preko Hrvaške in Slovenije tihotapila zlasti v Italijo. Od aprila letos pa vse do 16. oktobra so osumljenci pretihotapili oziroma skušali pretihotapiti 150 prebežnikov iz Sirije, Iraka, Irana, Eritreje in Afganistana. "Ti so jim za pot plačali med 1500 in 3000 evri, kar pomeni, da bi lahko zaslužili vse do 450 tisoč evrov," je pojasnil Dean Jurič s Policijske uprave Koper. Zaslužek so si člani združbe delili glede na vlogo, ki so jo pri tihotapljenju prebežnikov imeli.
Prijetih je bilo deset ljudi, štirje Slovenci, pet Srbov in en Hrvat. Za sedmerico, ki so jo prijeli med prevozi ilegalnih prebežnikov, je bil odrejen pripor. Vsak je opravljal natančno določeno nalogo. Organizator je bil 28-letni Slovenec iz Pirana, eni so bili vodiči, drugi prevozniki. Ti so prebežnike skrivali tudi v prtljažniku avtomobilov, kombijev in tovornjakov, pomagači pa so jim javljali relacije policijskih patrulj. Da so ustavili vozila, so policisti uporabili tudi sredstva za prisilno ustavljanje vozil, tako imenovane stingerje. V hišnih preiskavah v Portorožu so policisti prejšnji teden zasegli kokain, pištole, mobitele in marihuano. Osumljenci se bodo na sodišču branili pred obtožbami prepovedanega prehajanja državne meje, trgovine s prepovedanimi drogami in nedovoljenega posedovanja orožja.
Zahodna balkanska migracijska pot je za EU še naprej najbolj vroče vozlišče. S te regije prihaja vsaj polovica tihotapskih primerov, ki jih obravnava Europol, najbolj obremenjene države so Bosna in Hercegovina, Hrvaška in Slovenija. Statistika te navedbe potrjuje. Če je slovenska policija lani v celem letu obravnavala 153 primerov, v katerih so prijeli tihotapce ljudi, jih je letos do včerajšnjega dne kar 264, v katerih so aretirali 379 tihotapcev (342 tujih in 37 slovenskih državljanov). Čez slovensko ozemlje so skušali pretihotapiti 2246 migrantov.
Za izvrševanje kaznivih dejanj tihotapljenja ilegalnih prebežnikov so člani združbe uporabljali najeta vozila pri različnih podjetjih na Obali in v notranjosti Slovenije, vedno pa je vozilo, s katerim so tihotapili ilegalne prebežnike, spremljala predhodnica. Za prevoze ilegalnih prebežnikov so uporabljali kombinirana vozila (tovorna in potniška) in tudi osebna. Če so prevozniki naleteli na policijsko kontrolo, so po naročilu organizatorja morali bežati, tako da so policisti včasih uporabili tudi stinger, da so prisilno ustavili vozila, s katerimi so člani združbe prevažali migrante. Kraji nezakonitih prestopov državne meje so bili po večini na območju doline Dragonje, Jelšan in Babnega Polja.
Število nezakonitih prestopov meje se je od lani sicer povečalo za 70 odstotkov. "Na tem področju je vse več organiziranih kriminalnih združb, prednjačijo predvsem državljani tretjih držav, Slovenci so v manjšini," je dejal Uroš Lavrič iz Generalne policijske uprave, ki se zaveda, da policija takim združbam s tovrstnimi operacijami udarec zada le kratkoročno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta