Šestdeset tisoč evrov odškodnine za 669 dni pripora

Damijana Žišt Damijana Žišt
29.09.2019 17:01

Mervan Šljivar, ki v zaporu na Dobu prestaja tridesetletno zaporno kazen zaradi umora, storjenega v BiH, bo tožil državo zaradi skoraj dve leti neupravičenega pripora, ker je bil oproščen poskusa uboja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mervan Šljivar bo zaradi neupravičenega pripora tožil državo za odškodnino.
Robert BALEN

Lani oktobra je višje sodišče v Ljubljani potrdilo oprostilno sodbo ljubljanskega okrožnega sodišča, s katero je decembra 2017 46-letnega Mervana Šljivarja oprostilo poskusa uboja 52-letnega Fadila Ferhatovića. Sodba je pravnomočna, Šljivar pa je že takoj po pravnomočnosti sodbe napovedal, da bo verjetno tožil državo za 60 tisoč evrov odškodnine, saj je bil skoraj dve leti v priporu. Da bo Šljivar prek svojega odvetnika Jožeta Hribernika vložil tožbo zoper državo zaradi neutemeljenega odvzema prostosti oziroma pripora, nam je včeraj potrdil tudi Hribernik. Tožbe pa ne bi bilo, če bi Državno odvetništvo, ki zastopa Republiko Slovenijo, pristalo na predlog Šljivarjeve obrambe, da mu za dve leti neupravičenega pripora država izplača 100 tisoč evrov odškodnine - oziroma 40 tisoč evrov, na kolikor je Šljivar na koncu pristal. Državno odvetništvo, ki je sprva Šljivarju ponudilo le enajst tisoč evrov, potem pa na predlog Šljivarjeve obrambe nekajkrat zvišalo ponujeno odškodnino, je bilo na koncu, v začetku septembra letos, pripravljeno skleniti dogovor, da država Šljivarju izplača 38 tisoč evrov in niti centa več. Šljivarjeva obramba pa je vztrajala pri 40 tisoč evrih odškodnine. Ker ne ena in ne druga stran nista bili pripravljeni popustiti, dogovora nista sklenili. Zato se bo zdaj Šljivar s tožbo proti državi odpravil na sodišče, kjer upa, da bo dobil višjo, predvsem pa pravično odškodnino zaradi pripora, v katerem je bil 669 dni - od 28. januarja 2016 do 27. novembra 2017.
Šljivar je bil najprej na ljubljanskem okrožnem sodišču zaradi poskusa uboja Fadila Ferhatovića obsojen na šest let zapora. Šljivar in Ferhatović sta se januarja 2016 srečala na ljubljanskih Fužinah, da se "pogovorita". Pred tem sta se namreč Šljivar in Ferhatovićev nečak sprla v lokalu v Kotnikovi ulici. Na parkirišče ob fužinskem lokalu Sombrero je prišel Šljivar sam, Ferhatović pa z okrepitvami. Pogovor se je končal z dvema streloma - Ferhatović je dobil kroglo v trebuh, Šljivar pa v nogo. Šljivarja so Ferhatović in družba tudi hudo pretepli in mu zlomili nos, lične kosti in kosti zgornje in spodnje čeljustnice. Med zdravstveno oskrbo se mu je za krajši čas celo ustavilo srce, na njegovem zatilju in zgornjem delu glave pa je še danes vidnih veliko brazgotin. Na izrek obsodilne sodbe se je Šljivar pritožil na višje sodišče, ki je sodbo razveljavilo, in sodili so mu pred drugim sodnim senatom kot prvič. Lani decembra je bil oproščen, na izrek sodbe pa se je pritožilo tožilstvo, a s pritožbo ni uspelo. "Senat ni prepričan, zato smo vas oprostili," je odločitev petčlanskega senata ljubljanskega okrožnega sodišča decembra lani pojasnila predsednica Deja Kozjek. Senat ni mogel z dovolj veliko gotovostjo zatrditi, da je v strelskem obračunu streljal tudi Šljivar. Tudi če je, pa je po mnenju sodišča šlo kvečjemu za samoobrambo in ne za poskus uboja. Oprostilno sodbo je potrdilo višje sodišče.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta