Šiško je odvetnici Luciji Šikovec Ušaj dejal, da se v priporu počuti bolj varnega

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
07.03.2019 16:23

Oba obtožena sta podala svoje zagovore - Šiškov je trajal deset ur, zagovor Mateja Lesjaka pa slabo uro

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večje skupine podpornikov Andreja Šiška danes pred sodiščem ni bilo. So pa bili tam policisti.
Sašo Bizjak

Šele nekaj pred 19. uro je sodnica mariborskega okrožnega sodišča Vanja Verdel Kokol včeraj prekinila zagovor Andreja Šiška, predsednika stranke Gibanje Zedinjena Slovenija. Zagovor je Šiško nadaljeval še dobro uro danes, nato pa je svoje sodišču povedal še Matej Lesjak, ki pa je bil bistveno krajši kot njegov predhodnik: njegov zagovor je trajal le slabo uro.
Obtožnica, ki jo zastopa tožilec Tilen Ivič, ​Andreju Šišku očita ščuvanje k nasilni spremembi državne ureditve. Po navedbah iz obtožnice je to storil s tem, da je v času od 1. januarja 2017 pa do 5. septembra lani zato, da bi ogrozil ustavno ureditev, pozival k oboroženem uporu. V več nastopih, objavljenih na spletu, je ljudi prepričeval, da je država ogrožena in da je treba ukrepati, med drugim naj bi bil tudi grozil nekdanjemu premieru Miru Cerarju in ga označil za veleizdajalca in celo morilca. Prvega septembra lani pa, tako tožilstvo, je v Apačah organiziral postroj Štajerske varde in se imenoval za njenega poveljnika. ​Mateju Lesjaku tožilstvo očita pomoč pri ščuvanju k nasilni spremembi države ureditve. Vsaj dva človeka naj bi bil pripeljal na postroj v Apače, dogodek tudi snemal in poskrbel, da je bil ta objavljen na spletu.

Varovana oseba v času kaznivih dejanj

Medtem ko je Šiško dan poprej govoril več o svoji preteklosti, vlogi pri osamosvojitvi države, se je danes nekoliko bolj osredotočil na očitke v obtožnici. "V začetku leta 2017 smo se v stranki Gibanje Zedinjena Slovenija odločili, da moramo prebiti medijsko blokado, zato smo na spletu začeli objavljati resničnostni šov Resnična resnica," je razlagal Šiško. In prav prvi objavljeni prispevek 11. januarja 2017 naj bi bil tisti, v katerem naj bi bil Šiško grozil Cerarju. "Povedal sem, kar mu bom zmeraj povedal. A če je Lesjak obtožen, ker je posnel dogajanje z vardo, zakaj ni pod obtožnico tisti, ki je objavil ta posnetek. Jaz ga nisem in ga tudi umakniti ne morem," je razlagal. Dodal je, da je šele med branjem sodnega spisa izvedel, da sta ga policija in tožilstvo že obravnavala v zvezi s tem posnetkom in da je tožilstvo leta 2017 ocenilo, da ni znakov uradno pregonljivega kaznivega dejanja. Ni mu pa znano, ali ga Cerar morebiti sam preganja. "Nič, kar smo storili, nobena oddaja pa tudi srečanje varde ne odstopa od našega programa politične stranke, ki ga je potrdilo notranje ministrstvo," je še dejal. Na vprašanja tožilstva Šiško ni želel odgovarjati, na vprašanje sodnice Verdel Kokolove, ali je torej bila ustanovitev dežele Štajerske provokacija ali ne, odgovori. "Da in ne. Dežela Štajerska je naša ustavna pravica, na Trojanah je zgodovinski temeljni kamen. A tega, da bi res ustanovili to deželo, česa takega pa ne moremo, do tega se morajo izjasniti občine," je odgovoril.
V zvezi z vardinim srečanjem v Apačah pa je dejal, da je bil on tisti, ki je nekaj svojim prijateljem naročil, naj prinesejo airsoft orožje. "Večina pa tega, da gre za to orožje, ni vedela, saj tega nismo na veliko objavljali, kajti niti nisem vedel, kdo bo prišel in koliko orožja bo prinesel," je še dejal.
Ob zaključku zagovora je Andrej Šiško poudaril še, da je bil v času, ko naj bi bil storil očitana mu kazniva dejanja, varovana oseba, saj je bil kandidat za predsednika države. "Kako sem torej lahko ščuval k nasilni spremembi državne ureditve in bil hkrati varovan s strani policije," je vprašal sodišče.

Odvetnica: To je politični proces

Odvetnica Lucija Šikovec Ušaj je želela po končanem zagovoru svojega klienta predlagati, da sodišče Andreja Šiška izpusti iz pripora. A tega ni storila. Kot je pojasnila, ji je Šiško dejal, da se v priporu počuti bolj varnega. "Malo v šali, malo zares je dejal, da glede na to, za kako nevarnega ga opisuje tožilstvo, ne želi odgovarjati na prostosti za varnost dveh milijonov ljudi, če bi se slučajno kaj zgodilo. Dejanski razlog pa je, da se boji, da bi mu, če bi bil na prostosti, kdo kaj podtaknil, kot so mu v preteklosti že," pravi odvetnica. Da je to politični proces, je izpostavila, kajti začel se je šele po tem, ko so se na posnetke odzvali politiki, s premierom Marjanom Šarcem na čelu. "Vse te politične izjave, pritiske na tožilstvo, levih in desnih, smo predali sodišču," je povedala Šikovec Ušajeva.
Tožilec Ivič je po končanem zagovoru Šiška dejal, da ga ta ni prepričal, in opozoril, da se je to, da je šlo pri vsem le za provokacijo, pojavilo šele tedaj, ko je bil postopek zoper Šiška sprožen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta