Sodba za posilstvo in nasilje: Partnerki na vrat držal nož in ji grozil s smrtjo

Damijana Žišt
18.01.2021 17:38
Tri leta zapora je zaradi psihičnega in fizičnega nasilja ter posilstva nekdanje partnerke ljubljansko sodišče prisodilo komaj 22-letnemu Niku Moškriču iz okolice Ljubljane
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obtoženi je po mnenju sodišča svojo tedanjo partnerko trikrat posilil.
Profimedia

Zaradi nekaj let trajajočega nasilja nad nekdanjo partnerko, ki ga je gledal tudi njun sin, in treh posilstev nekdanje partnerke je bil na tri leta zapora na ljubljanskem okrožnem sodišču prejšnji teden obsojen komaj 22-letni Nik Moškrič iz okolice Ljubljane. Kazniva dejanja nasilja v družini in posilstva je izvrševal od decembra 2016 do avgusta lani, ko je obtoženega aretirala policija. Sodišče mu je za nasilje v družini izreklo deset mesecev zapora (zakon predpisuje od šest mesecev do pet let zapora), za vsako posilstvo (predpisana je zaporna kazen od leta do deset let zapora) po leto dni zapora in enotno kazen treh let zapora. Sodišče je obtoženega obsodilo na nižjo kazen, kot jo je zanj predlagalo tožilstvo, in sicer štiri leta in tri mesece zapora, zato je pričakovati pritožbo tožilstva na višje sodišče. Sodišče pa je oškodovanko in njega sina z njunim premoženjskim zahtevkom, oškodovanka od obtoženega zahteva 23 tisoč evrov, za sina pa deset tisoč evrov, napotilo na civilno sodišče.

Sin je že začel posnemati očeta

"Očitno je, da ste zelo nagle jeze in da vam tudi obiskovanje Društva za nenasilno komunikacijo v preteklosti ni pomagalo, da ob konfliktih z drugimi ne bi bili več tako zelo jezni in nasilni. Sodišče vas je spoznalo za krivega, ker ste bili večkrat psihično in fizično nasilni do svoje nekdanje partnerke," je v izreku sodbe dejal sodnik Srečko Škerbec. Obtoženi se je po mnenju sodišča nekajkrat fizično in psihično lotil nekdanje partnerke na njunem domu v okolici Ljubljane. Vpričo sina, rojenega v začetku leta 2017, je partnerko večkrat zmerjal, jo udarjal v obraz, včasih jo je tudi davil in ji, ko jo je držal za vrat, grozil: "Razbil te bom, ubil te bom." Prav tako ji je nekoč med pretepom držal nož na vrat in ji grozil s smrtjo, enkrat pa je razbil steklenico viskija in črepinje tiščal partnerki v vrat ter ji grozil z umorom. Vse to je počel, je sklenilo sodišče, čeprav ga je oškodovanka vedno med jokom prosila, naj z nasiljem preneha.

Obtoženi je nekdanji partnerki tudi večkrat grozil, da ji bo vzel sina in da bo dobil skrbništvo nad njim. Večkrat ji je tudi grozil, da jo bo, če se bo odselila od njega in odpeljala otroka ali če bo izvedel, da ima drugega moškega, ubil. Vse to pa je gledal sin, ki ga je začel posnemati, je poudaril sodnik v izreku sodbe, saj je mami govoril grde besede in jo udarjal. Sodišče je tudi prepričano, da je oškodovanko trikrat posilil, saj ona ni želela spolnega odnosa z obtoženim in se je pred njim tudi branila. A jo je obtoženi, ki je bil do nje nasilen, obvladal in posilil.

Oškodovanka zaupala mami in prijateljicam

"Sodišče je verjelo izpovedi vaše nekdanje partnerke, saj je ves čas, od prijave policiji, govorila enako, tudi na sodišču, in sicer kako ste bili večkrat nasilni do nje. O tem se je večkrat zaupala tudi svoji mami in prijateljicam, večkrat je tudi fotografirala podplutbe oziroma modrice na svojem telesu, ki so nastale od vaših udarcev. Res je, da pri posilstvu nimamo prič, saj je šlo le za odnos med vami in partnerko, vendar sodišče nima nobenih razlogov, da oškodovanki ne bi verjelo. Sodišče je sicer pri izreku kazenske sankcije upoštevalo tudi vašo izpoved in izpovedi vseh prič, tudi vaših sorodnikov, ki so na glavni obravnavi pripovedovali, kako krasen sin, brat, oče in partner ste. Tudi vaša mama je tako govorila na glavni obravnavi, v sodni preiskavi pa je povedala povsem drugače, zato sem preveril, ali je bila sploh opozorjena na pravno dobroto, da ji kot vaši mami ni treba pričati," je dejal sodnik Škerbec. Obtoženčeva mama je po sodnikovih besedah v preiskavi povedala, kljub temu da ji ni bilo treba pričati, da je obtoženi v preteklosti res obiskoval Društvo za nenasilno komunikacijo, vendar pa da je občasno še vedno nagle jeze in da hitro postane nasilen. "Povedala je tudi, da se občasno znašate nad njo in da je prepričana, da ste bili nasilni tudi do svoje partnerke, saj ste bili bolestno ljubosumni. Na glavni obravnavi pa je mama skušala vaše vedenje omiliti, kar je na neki način razumljivo," je dodal sodnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta