Sodnica obdolženi: "Takrat se vam je strgalo"

Ker je konec septembra lani v ljubljanskem Zalogu zabodla svojega zunajzakonskega partnerja, bo Maja Zajec v zaporu preživela štiri leta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sodnica je pri izreku sodbe upoštevala obtoženkino pomoč nemudoma po dejanju, težko otroštvo, ki je privedla do različnih odvisnosti, občutka manjvrednosti, slabe samopodobe, negotovosti...
Robert Balen

"Nikakor se mi ne zdi, da imate psihopatsko naravo, a je vse skupaj, okoliščine, nesrečno otroštvo, kakor tudi kombinacija alkohola in pomirjeval, privedlo do tega, da se vam je takrat strgalo," je med razlago obsodilne sodbe Maji Zajec razložila sodnica Ana Testen ter ji za poskus uboja v stanju zmanjšane prištevnosti prisodila štiri leta zapora. Vanj se bo vštel čas, preživet v priporu, ki pa ga je sodnica kljub nasprotovanju obrambe podaljšala do pravnomočnosti sodbe. Njena zagovornica Alenka Cerar je v zaključnem govoru zahtevala oprostitev, ali v najslabšem primeru obsodilno sodbo kvečjemu za povzročitev hude telesne poškodbe iz malomarnosti, tožilec Matej Peterca pa je predlagal šest let zapora. 

Slabo usklajeni zgodbi

Tožilstvo Maji Zajec očita, da je v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti konec septembra lani v domači hiši v ljubljanskem Zalogu s kuhinjskim nožem zabodla zunajzakonskega partnerja Iztoka Štupico. Tisti dan si je dvojica pospravljanje omare popestrila z alkoholom - ona je spila nekaj mešanic vodke s sokom, on par pločevink piva. Težava je nastala šele potem, ko se je Štupica vrnil z odpada, kamor je peljal kramo. Začela sta se prerekati, on je, kot že večkrat dotlej, zagrozil, da bo pospravil svoje stvari in odšel, ona pa je v tistem trenutku želela samo mir in tišino. Ko je šla v spalnico, kjer je oškodovanec ležal na postelji, se sploh ni zavedala, da v rokah drži nož.
Od te točke dalje obstaja več različic zgodbe: prva je takšna, kakršno sta še isti dan, torej 29. septembra lani, opisala tako Štupica kot obtoženka. In sicer, da je bila ravno Zajčeva tista, ki je zabodla svojega zunajzakonskega partnerja. "Prva izjava je običajno najbolj resnična," je bila jasna sodnica. "Vse kaže, da je oškodovanec nato priredil zgodbo, pa še pri tem se nista med seboj preveč dobro uskladila," je nadaljevala. Štupica je namreč med sojenjem pričal, da se je na nož ob sunkovitem dvigu s postelje, na kateri je ležal, nabodel sam, obtoženka pa, da je nož v prsni koš zdrsnil kar sam. Da je za kaj takega potrebna določena sila, je prejšnji teden pričala sodna izvedenka Monika Čolnik, s čimer se strinja tudi sodnica.

"Ni se nabodel sam. Vi ste ga zabodli"

Prav tako zaupa pričanju psihiatrinje Karin Sernec in kliničnega psihologa Tristana Riglerja, ki sta na podlagi pogovora z Zajčevo in testov podala oceno njene osebnostne strukture. "Tako drugim kot sebi dajete občutek pomembnosti, a vse izvira iz strahu pred tem, da boste ostali sami. Imate specifično osebnostno motnjo, na katero je vplivalo težko otroštvo, za katero niste krivi sami. Da boste to rešili, boste morali poiskati strokovno pomoč, sicer vam bo 'nesreča' sledila vse življenje," je Testenova položila na srce obtoženi. Marca lani ji je namreč umrl oče, s katerim je imela zaradi njegove nasilne narave celo življenje zelo zapleten odnos, takrat je tudi začela več piti, živce pa je na trenutke umirjala tudi s pomirjevali. Tudi zaradi te kombinacije ji je tožilstvo očitalo stanje bistveno zmanjšane prištevnosti. "Za nesrečno otroštvo niste krivi vi, a del odgovornosti morate vendarle prevzeti," je nagovorila obtoženko, ki si je med obsodbo brisala solze.
Sodnica je pri izreku sodbe upoštevala obtoženkino pomoč nemudoma po dejanju, težko otroštvo, ki je privedla do različnih odvisnosti, občutka manjvrednosti, slabe samopodobe, negotovosti pa tudi do pomanjkanja stabilnosti. Presenetilo jo je sicer, da je lahko oškodovanec svojo partnerko redno obiskoval v priporu. "Tam ste lahko z njim ves čas manipulirali, kakor ste med sojenjem skušali tudi z nami," ji je povedala. "Čeprav je bil on do neke mere res element za sprožitev dejanja, pa se na nož ni nabodel sam. Vi ste ga zabodli," je sklenila. Kot eno od olajševalnih okoliščin je upoštevala pomanjkanje zamere oškodovanca, ki pa je po neuradnih informacijah kmalu po "nesrečnem dogodku" septembra lani prosil za odpravo pripora. O dobrem karakterju Zajčeve so se v pismu sodišču razpisale tudi njene sozapornice: "Daje nam moč, nas spodbuja, ni pasivna, egocentrična ali egoistična. Pokazala ni niti trohice agresivnosti, ne laže in je iskrena."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta