Sodnica oprostila Kanglerjevega podžupana

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
04.09.2019 18:10

Čeprav je tožilstvo do zadnjega trdilo, da je Andreju Verliču dokazalo krivdo v zgodbi o sumljivi oddaji posla za gradbena dela v mariborskem zdravstvenem domu, višine kazni zanj ni predlagalo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Vztrajam pri tem, kar sem povedal že na prvem zaslišanju 4. maja 2011. Nedolžen sem," je v sklepnem govoru pred izrekom sodbe povedal Andrej Verlič.
Andrej Petelinsšek

Dobrih osem let po odmevni policijski akciji, v kateri je 4. maja 2011 zoper več osumljenih sodelovalo več kot sto policistov in kriminalistov, v osrčju preiskave pa je bil takratni mariborski župan Franc Kangler, je mariborsko tožilstvo dane nepravnomočno izgubilo v še enem postopku. V zgodbi o sumljivi oddaji občinskega posla za gradbena dela v mariborskem zdravstvenem domu, kjer je od sprva treh obdolženih na zatožni klopi zdaj sedel samo še nekdanji Kanglerjev podžupan Andrej Verlič. Danes ga je mariborska okrožna sodnica Andreja Lukeš oprostila vseh očitkov. "Sodišče ugotavlja, da v spisu ni dokazov, ki bi vas obremenjevali. Priče, katerih zaslišanja so ostala v spisu, vas niso obremenile. Zakon je jasen. V dvomu je treba obdolženca oprostiti," je obrazložila svojo odločitev.

"Nisem se prodal za kilometrino"

Ko se je postopek začel, sta imela poleg Verliča status obdolžecev še direktor Zdravstvenega doma Jernej Završnik in gradbinec Marjan Pinter, nekdanji lastnik in direktor že ugaslega Konstruktorja. Završniku je tožilstvo očitalo zlorabo položaja, a se iz tega ni izcimilo nič, ker je postopek zanj zastaral, še preden se je začel. Pinter pa  oprostilne sodbe ni dočakal, ker mu je to preprečila nenadna smrt. Umrl je 16. junija letos. Verlič, Pintar in Završnik so v kazenskem postopku pristali zaradi domnevnih dogovorov, ki naj bi bili potekali leta 2009 v ozadju razpisnega postopka za izbiro izvajalca prenovitve in nadgradnje laboratorija zdravstvenega doma. Verliča je tožilka obremenila, da je vplival na Završnika, da bi se spremenilo besedilo razpisa, kar se je potem tudi zgodilo. Posel je dobil Konstruktor. Očitano nezakonito korist za omenjeno posredovanje pa je Verlič po prepričanju tožilke pridobil za Hokejski klub Maribor, v katerem je bil funkcionar. Klub je od decembra 2009 do julija 2010 od Konstruktorja prejel skupno skoraj 27.000 evrov. Verlič je krivdo ves čas zanikal, prav tako Pinter. Branila sta se, da ta denar ni bil podkupnina niti darilo, pač pa z zamudo plačana obveznost Konstruktorja, ki je s klubom podpisal sponzorsko pogodbo, kar je na sojenju potrdilo tudi več prič.
Tudi danes, ko ga je sodnica Lukeševa povabila k zadnji besedi, je Verlič rekel: "Vztrajam pri tem, kar sem povedal že na prvem zaslišanju 4. maja 2011. Nedolžen sem. Ničesar, kar mi očita tožilstvo, nisem storil. Nobena od prič, tudi od tistih ne, ki jih je predlagalo tožilstvo, ni potrdila, da sem kadarkoli na kogarkoli vplival. Dodal bi še, da nisem človek, ki bi se pustil prodati za 600 evrov kilometrine." Oprostilno sodbo so danes pričakovali vsi vpleteni, poleg obdolženega Verliča in njegovega zagovornika Tomaža Žigerja tudi tožilka Romana Kac. Ta je v zaključni besedi sicer vztrajala, da je očitano obdolženemu dokazala, ker pa je sodišče že konec marca letos iz spisa izločilo odredbo za prisluhe in vse z njo povezane dokaze, sodišču  sploh ni predlagala, kakšno kazen naj določi Verliču, ampak je rekla le: "Sodišče naj odloči o obtožbi." Zoper oprostilno sodbo se bo tožilka nedvomno pritožila. Ne strinja se namreč z oceno Lukeševe, da so bili odredba za prisluhe in posledično vsi dokazi v zvezi z njo v spisu nezakonito. Če bi bilo mogoče, bi se tožilka zoper to odločitev pritožila že med sojenjem Verliču, a ji zakon tega ni dopuščal, zato bo sklep o izločitvi odredbe izpodbijala v pritožbi zoper oprostilno sodbo. Časa za pravnomočni epilog pa ni več dosti, saj postopek zoper Verliča zastara konec leta.

Zakaj je sodišče izločilo dokaze

Obdolženi Završnik, Pinter in Verlič so se leta 2009 ujeli v telefonske prisluhe, ki jih je policija na osnovi odredbe izvajala zoper Kanglerja in več drugih ljudi. Verliča predvajanje posnetih pogovorov v postopku ni motilo, Pinterjev zagovornik Nenad Zečević pa je predlani predlagal, da bi se ta dokaz izvajal za zaprtimi vrati, da ne bi postale javne tudi podrobnosti iz zasebnih življenj obdolženih. Sodišče je predlogu sledilo in javnost izključilo iz sojenja med predvajanjem prisluhov, 29. marca letos pa so iz sojenja "leteli" tudi prisluhi in vsi drugi dokazi, do katerih so se preiskovalci dokopali s pomočjo odredbe, ki jo je zoper Kanglerja in z njim povezane osebe podpisal mariborski sodnik Janez Žirovnik. Sodnica Andreja Lukeš se je tako odločila zunaj obravnave. Po uradni dolžnosti je pogledala v spis okrožnega sodišča v Murski Soboti, ki je v postopku zoper Kanglerja lansko jesen to isto odredbo izločilo kot nezakonito, ker je sodnica Natalija Pavlič Goldinskij podvomila o nepristranskosti sodnika Žirovnika. Bolj kot sodniškemu kolegu je Pavlič Goldinskijeva verjela obdolženemu Kanglerju in njegovim pričam, da Žirovnik odredbe proti Kanglerju ne bi bil smel podpisati zato, ker sta bila pogosto v konfliktu, ko je bil sodnik še uslužbenec Sove, Kangler pa član parlamentarne komisije za nadzor nad obveščevalnimi službami. Čeprav mariborsko sodišče tega v preteklosti ni ugotovilo oziroma je Kanglerjev predlog po zaslišanju teh prič vsakič zavrnilo, je Lukeševa zdaj sledila sklepu murskosoboškega sodišča in Žirovnikovo odredbo za nezakonito štela tudi sama, s tem pa izločila tudi druge dokaze zoper Verliča, ki so jih preiskovalci zbrali na osnovi omenjene odredbe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta