Sojenje v zadevi Zvon Ena in Zvon Dva: Priča izgubila spomin

STA
18.11.2019 17:25

Nekdanji taksist Peter Marinič je danes na sojenju nekdanjim vodilnim v propadlih cerkvenih holdingih izpovedoval povsem drugače kot junija letos

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za propadlima cerkvenima holdingoma so ostali tudo neporavnani dolgovi.
Marko Vanovšek

Mariborsko sodišče je v nadaljevanju sojenja nekdanjim vodilnim v propadlih cerkvenih holdingih Zvon Ena in Zvon Dva, Ljubu Pečetu, Francu Ješovniku, Simonu Zdolšku in Mateji Vidnar Stiplošek, ki jim obtožnica očita zlorabo položaja pri nakupu delnic Luke Zadar, še enkrat zaslišalo nekdanjega taksista in slamnatega podjetnika Petra Mariniča.
Marinič je bil leta 2013 kot taksist zaposlen pri lastniku mariborskega taksi podjetja Danijelu Robniku, ki je takrat preko z Zvonovi povezane družbe I.J. Storitve in svoje družbe Dilucolo na nepojasnjen način prišel do lastništva v zadrski luki.
Tako kot še nekateri njegovi zaposleni se je tudi Marinič vključeval v kupovanje slamnatih podjetij, od katerih so si obetali nekaj zaslužka. Ko je bil junija zaslišan prvič, je povedal, da je bil 28. maja 2013 v pisarni odvetnika Ljuba Pečeta, kjer so podpisali dokumente, po katerih je postal član nadzornega sveta, a da je bilo to tudi vse, kar je vedel o tej zadevi.

Obtoženi trdi, da priče sploh ne pozna

Z njegovim pričanjem se takrat ni strinjal Peče, zatrdil je, da Mariniča ne pozna in da ga nikoli ni videl, njegov zagovornik Silvo Godič pa je senatu pod vodstvom Danile Dobčnik Šoštarič zaradi krajšega pogovora Mariniča in Krumpaka pred sodno dvorano celo izrazil sum, da se s tožilcem očitno poznata že od prej.
Mariniča so včeraj znova povabili kot pričo, še pred tem pa je Peče sodišču predložil nekaj dodatnih dokazov, ki naj bi pričali o tem, da priča ni bila nikoli v njegovi pisarni in da ga ta dan sploh ni bilo v Mariboru, ker da je bil na službeni poti. Tožilca Krumpaka je zato znova zanimalo, ali je prepričan, da je bil v Pečetovi pisarni na Partizanski cesti ali pa morda pri notarju Stanislavu Bohincu, ki je tudi podpisan pod notarsko overjeno izjavo.
Če je še junija Marinič precej natančno opisoval potek srečanja, je le nekaj mesecev pozneje izgubil spomin in dejal, da je od dogodka preteklo šest let in da ne ve točno, kje so se dobili. Po dodatnem vrtanju tožilca Krumpaka je dejal, da sploh ne ve, zakaj je takrat šlo ter da ni naredil nič narobe in da se ni z ničimer okoristil, zdaj pa ga ves čas vabijo na sojenja.
Potem ko se je tudi sodnici zdelo čudno, da ga je spomin zapustil zdaj, medtem ko je še pred nekaj meseci sam povedal, kje in kdo so bili skupaj ob podpisu dokumenta, je vztrajal pri povedanem ter dodal, da ima dovolj pritiskov. Za kakšne in čigave pritiske naj bi šlo, ni povedal. Dejal je, da si želi le mirnega družinskega življenja.

Brez stikov z glavnimi akterji

"Tukaj se eni ljudje delajo norca iz mene in name gledajo zviška," je dejal, na tožilčevo vprašanje, zakaj gleda proti Pečetu, pa ni odgovoril. Je pa zatrdil, da z nikomer od vpletenih v ta primer od junijskega pričanja ni imel stika, da pa bi morali o vsem skupaj namesto njega vprašati glavne akterje. Pri tem je mislil tudi na nekatere ljudi s Hrvaškega, ki so že pristali v zaporu.
Sodišče je danes želelo zaslišati še hrvaškega državljana Zvonimirja Zlopašo, zdajšnjega zakonitega zastopnika družbe Dilucolo, vendar se je ta opravičil, saj je do 25. novembra v Indoneziji. Prav tako sodišče še čaka na izvedensko mnenje izvedenca finančne stroke Draga Dubrovskega, kar naj bi pripravil v dveh tednih.
Specializirano državno tožilstvo četverici očita, da naj bi bili julija 2007 usklajeno zlorabili položaj s tem, ko so pri NLB prejeli 17,5 milijona evrov posojila, denar pa nato prek holdingov Zvon Ena in Zvon Dva preusmerili na račun družbe I. J. Storitve. Ta je denar porabila za delnice zadrske luke, zaradi poznejšega stečaja pa ga ni nikoli vrnila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta