Sojenje za korupcijo v zdravstvu: Nihče ne priznava krivde

Tina Recek Tina Recek
10.06.2019 18:54

V odmevni zdravstveni korupcijski aferi se za priznanje krivde ni odločila niti zastopnica obdolžene pravne osebe, tožilec je zanjo predlagal deset tisoč evrov denarne kazni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zoran Milošević je prvoobtoženi v zdravstveni korupcijski aferi, v kateri naj bi bili vpleteni oškodovali javna sredstva za več kot milijon evrov.
Bojan Velikonja/dnevnik

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je danes nadaljeval predobravnavni narok v odmevni zdravstveni korupcijski aferi. Tokrat je bila vabljena zastopnica obdolžene družbe Advanta Mateja Sterle. Slednja v imenu pravne osebe ni priznala krivde za kaznivo dejanje nedovoljenega dajanja daril. Če bi ga, bi se tožilska ponudba tožilca Iztoka Krumpaka glasila deset tisoč evrov denarne kazni, plačilo sodnih stroškov in vračilo protipravne premoženjske koristi. Ta znaša 57.313 evrov - tolikšna je razlika v znesku, ki naj bi ga bila družba ustvarila pri nakupu in nadaljnji prodaji medicinskega materiala.
Družba kot pravna oseba se je znašla poleg obtoženih zdravnikov in drugih oseb v obsežni obtožnici, ki šteje kar 500 strani. Iz nje izhaja, da naj bi bili od podjetja Emporio Medical prejemali podkupnino na roko ali na račune, odprte v tujini, celo zlate palice v zameno za dobavo medicinskih pripomočkov, ki jih prodaja omenjeno podjetje. Javna sredstva naj bi bili s tem oškodovali za okoli 1,18 milijona evrov. Afera sega v december 2013, ko so kriminalisti opravili preiskave na 58 naslovih na območjih policijskih uprav Koper, Ljubljana, Novo mesto, Celje in Maribor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta