Specialci na plaži v Fiesi prijeli moška, ki sta okradla ženske in jih poniževala, eden je na Dobu dva dni vztrajal na nadstrešku

Damijana Žišt, M.R.
21.06.2019 08:50

V sredo so policisti na plaži v Fiesi prijeli dva moška, osumljena več oboroženih ropov in tudi posilstva v Ljubljani. Prijeli so ju policijski specialci, saj sta bila pri izvrševanju kaznivih dejanj oborožena in zelo nasilna. Sodnik je zanju odredil pripor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Z ljubljanske policijske uprave so danes sporočili, da gre za 34-letnega državljana BiH in 18-letnega srbskega državljana. Rope naj bi bila izvrševala v stanovanjih, v katerih so ženske nudile spolne usluge proti plačilu, dodaja policija. Aretacija je potekala v koordinirani akciji kriminalistov iz Ljubljane in Kopra ter specialne enote. V petek popoldne so policisti sporočili, da je za dvojico odrejen pripor.
Vodja oddelka za splošno kriminaliteto na PU Ljubljana Valter Zrinski je danes na novinarski konferenci pojasnil, da je 34-letnik, po naših neuradnih podatkih gre za Mehmeda Mahmutovića, ki je bil od leta 2006 do 2017 pri nas že večkrat kaznovan zaradi premoženjskih kaznivih dejanj in kaznivih dejanj povezanih z nasiljem, prvič žrtev poklical aprila letos in se dogovoril za spolne storitve v stanovanju. 
Takoj, ko je vstopil, je žrtvi zagrozil s pištolo in zahteval, naj se uleže na tla. Nato ji je poskušal zvezati roke, kar pa mu ni uspelo, zato je oškodovanko pretepel. Ves čas je ob tem grozil s pištolo in zahteval denar, ki mu ga je žrtev tudi izročila. Žensko je tako močno poškodoval, da so jo morali z reševalnim vozilom odpeljati v ljubljanski UKC. 
Junija pa je 34-letnik skupaj z 18-letnikom pozno popoldne poklical dve žrtvi, s katerima so se dogovorili za spolne usluge. Ko sta prišla osumljenca v stanovanje, sta zagrozila s pištolo, ju začela pretepati in zahtevala denar. Tega sta nato poiskala sama, a vsota ni zadovoljevala njunih pričakovanj, zato sta zahtevala več. A žrtvi več denarja nista imeli in storilca sta postala še bolj nasilna in grozila tudi z nožem, nato pa se nad oškodovankama spolno izživljala "na posebno poniževalen način". 34-letnik je eno žrtev tudi posilil. Tudi ti dve žrtvi sta zdravniško pomoč dobili v UKC Ljubljana. 
V sredo pa so ljubljanski kriminalisti v sodelovanju s koprskimi policisti izsledili osumljenca v Piranu. Ker je obstajal sum da sta oborožena, so prijetje izvedli kriminalisti mobilnih kriminalistični oddelkov in policisti specialne enote. 
Oba so pridržali in ju bodo v zakonskem roku prepeljali pred preiskovalnega sodnika zaradi dveh kaznivih dejanj ropov, posilstva in spolnega nasilja. Za rop je po kazenskem zakoniku zagrožena kazen zapora od enega do desetih let, za kaznivo dejanje posilstva in kaznivo dejanje spolnega nasilja pa je zagrožena ista višina zaporne kazni, in sicer od treh do 15 let zapora.
Ovadbo bodo dopolnili še za tri rope žensk, ki so prav tako za plačilo nudile spolne usluge. Ti ropi naj bi se zgodili v maju in juniju, policija pa ob tem sporoča, da so bile žrtve ob podajanju prijave zelo zadržane, zato se bojijo, da je bilo morda takšnih ropov še več. 
Policija morebitne žrtve tovrstnih dejanj zato poziva, naj jih naznanijo policiji na številko 113 ali anonimni telefon 080 1200.

Stari znanec policije

Mahmutoviću so pred časom na sodišču prepovedali tudi vstop v Slovenijo do leta 2018, kar pa za bosanskega državljana ni bila nobena ovira, saj se je očitno zadrževal v Sloveniji. Decembra 2016 je bil na ljubljanskem okrožnem sodišču po naših podatkih na zadnje obsojen zaradi vloma v stanovanje v Ljubljani in napada na policista. Sodišče ga je obsodilo na leto in pol zapora, imel pa je za prestati še eno prejšnjo zaporno kazen.
V ljubljansko stanovanje je vlomil med tem, ko sta lastnikova mladoletna sinova spala. V kleti je našel sef, ko je z njim nameraval pobegniti, ga je zasačil sosed in poklical policiste. Ko sta ga policista hotela prijeti, se je spravil še nanju, kasneje, ko se je znašel v bolnišnici, pa je spet pobegnil.
Takrat jo je tudi sam skupil in zaradi poškodovane čeljusti so ga odpeljali v bolnišnico. Tam ni bil dolgo, izkoristil je prvi možni trenutek, se skrivoma preoblekel v "civilna" oblačila in zbežal. Takoj so razpisali tiralico in ga nato 28. septembra 2016 izsledili, pristal je v priporu.

Na Dobu dva dni protestiral na nadstrešku

Mahmutović je bil večkrat obsojen tudi v tujini, v Sloveniji še nikoli za posilstvo in spolni napad, kar mu tokrat očitajo policisti.
Tudi v zaporu na Dobu, kjer je prestal nekaj svojih zapornih kazni, so imeli pred leti z njim težave. Med enim od popoldanskih sprehodov se je povzpel na tamkajšnji nadstrešek in tam vztrajal dva dni. Izsiljeval je z zahtevo, da ga premestijo v mariborski ali koprski zapor. Dva dni so ga tolerirali, potem pa je skupina paznikov nadstrešek obkolila in zahtevala, naj ga zapusti. Najprej ni ubogal in se je še kar sprehajal po strehi, potem pa se je vendarle spustil na tla sprehajališča. Takratno tri leta in pol dolgo prebivanje na Dobu si je sicer prislužil z nasilnim obnašanjem v enem od begunskih centrov, kjer je živel. Nasilen je bil tudi za rešetkami, zaradi česar se je znašel v najbolj zaprtem delu zapora. In za rešetke se bo očitno znova vrnil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta