Specialni povratnik se za sodni proces ni hotel testirati

12.10.2021 17:42
Na celjskem sodišču se zapleta v postopku zoper razvpitega Nika Stariho, obtoženega napada na uradno osebo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Niko Stariha je v zaporu poskušal iz stene iztrgati straniščno školjko, kotliček in vtičnico. Foto: Mojca MAROT/DNEVNK
Mojca Marot

Celjska sodnica Alenka Jazbinšek Žgank je morala preklicati razpisano nadaljevanje predobravnavnega naroka za razvpitega Nika Stariho, ki ga obtožnica bremeni napada na uradno osebo. Razlog je bilo dejstvo, da se obdolženec, ki sicer v zaporu na Dobu prestaja kazen dveh let in desetih mesecev, ker je septembra 2019 prav tako napadel uradno osebo, ko je ta opravljala naloge policije, ni hotel testiati na covid-19. Ker Stariha ni izpolnjeval pogoja PCT, je sodnica narok preklicala, kdaj ga po skušala znova izpeljati, ni znano.

Sicer pa je Niku Starihi narok uspelo preložiti kar šestkrat. V preteklosti se je vseskozi izgovarjal, da se ne more sam zagovarjati, ker nima odvetnika. Sodnica mu je odvetnika zato poiskala sama (zagovarja ga Janez Verk), čeravno obramba za napad na uradno osebo ni obvezna. Ker pa je ta primer dobil v roke tik pred avgustovskim predobravnavnim narokom, se je sodnica tedaj odločila, da mu da čas za pripravo, in predobravnavni narok preložila na danes.

Stariha je star znanec preiskovalnih in pravosodnih organov. Poleg postopka v Celju trenutno proti njemu teče proces tudi na ljubljanskem sodišču, kjer mu sodijo zaradi poškodovanja tuje stvari in povzročitve splošne nevarnosti, ker je 19. oktobra 2019 zažgal celico v priporu v Povšetovi ulici v Ljubljani. Na zatožni klopi celjskega sodišča pa sedi zato, ker je v celjskem zaporu, kamor je bil premeščen po incidentu v Povšetovi, napadel pravosodne policiste. Črnomaljec je širši javnosti postal znan novembra 2019, ko je bil najprej nasilen v ljubljanskem priporu in je hotel zabosti pravosodnega policista, nato pa še v celjskem, kamor so ga premestili po dogajanju v Ljubljani.

Obtožnica v celjskem primeru Črnomaljcu očita, da je v celjskem zaporu iz stene iztrgal straniščno školjko in kotliček, s čimer je povzročil poplavo. Zatem je poskušal iztrgati še električno vtičnico, s čimer bi elektrificiral vodo v sobi, kar bi lahko njega in tudi pravosodne policiste ubilo. A na srečo je pravosodnim policistom pripornika uspelo obvladati, po incidentu pa so ga namestili v posebno sobo. Ker se tudi tam ni umiril, so ga odpeljali na forenzični oddelek mariborske psihiatrije. Tam pa sta psihiatra ugotovila, da z ljudmi manipulira in da nima nikakršnih psihičnih motenj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta