Splitčan v stiski na facebooku videl ugoden oglas, šel na ogled, najel stanovanje, plačal, na koncu pa ostal brez vsega

Va
28.09.2024 20:19

Če je nekaj predobro, da bi bilo resnično, verjetno tudi ni, opozarja prevarani Hrvat. Zaradi boleče izkušnje je bogatejši še za nekaj morda nepričakovanih spoznanj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Ker je nujno potreboval stanovanje, se je 41-letni Splitčan z bolno materjo in otrokom v deljenem skrbništvu odločil pregledati ponudbe na facebooku, upajoč, da najde nekaj primernega po praviloma ugodnejši ceni. In res je našel objavo, v kateri je Marija pojasnjevala, da je podnajemnica in da lastniku pomaga iskati nove podnajemnike. Fotografije stanovanja so bile povsem korektne, je Splitčan povedal za časopis Slobodna Dalmacija, Marija mu je posredovala telefonsko številko lastnika, rekla, da mu je ime Alen in da naj se naprej dogovarja z njim. Lažni lastnik, kakor se bo kmalu izkazalo, mu je nato pojasnil, da je iz Srbije, zato mu pomaga najemnica v Splitu. 

Splitčan je kmalu šel na ogled stanovanja in ni mogel verjeti, kakšno srečo ima, ko mu je Alen sporočil, da se ga je odločil oddati prav njemu. Dogovorila sta se, da mu, ker je v Srbiji, denar Splitčan nakaže tja. To mu je bilo sprva sumljivo, a je evforičen odgnal dvom in na začetku vikenda plačal, potem sta se še slišala prek videopovezave, vse je delovalo več kot zanesljivo, v nedeljo, ko bi bil moral dobiti ključe, pa ga je Alen blokiral in ostal je brez denarja in brez stanovanja. 

Ko si je opomogel od prvega šoka, mu je postalo jasno, da je postal žrtev prevarantov, ki že nekaj časa operirajo po Splitu. Na policiji so mu povedali, da so nemočni. Preostalo bi mu edino, da gre v Srbijo in jih tam toži, s tem pa si nakoplje še dodatne stroške - za povsem negotov epilog.  

Zelo težko se je ne znajti v pasti, je povedal po boleči izkušnji, ker so prevaranti svojo "igro" razvili do popolnosti. Kaj kljub vsemu svetuje? Če je nekaj predobro, da bi bilo resnično, verjetno tudi ni, opozarja. Paziti je treba zlasti, če so v oglasu srbska in slovenska imena, je povedal, če lastnik živi v drugi državi in če se stanovanja oddajajo za 700 do 1000 evrov na mesec, nenadoma pa se pojavi ponudba za zgolj 400 evrov. Zelo verjetno gre za prevaro. Ne plačajte najemnine, dokler nimate ključev ali vsaj niste dovolj trdno prepričani, da je človek, ki vam ponuja streho nad glavo, res lastnik stanovanja, ki ga oddaja, je še svetoval prevarani Hrvat. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta