Sredi Ljubljane vrstniki pretepli trinajstletnika, oče napadenega je kritičen do policije

Tamara Krivec, Dnevnik
23.10.2022 19:27

Bežigrajska policija preiskuje napad skupine najstnikov na trinajstletnika, ki se je zgodil sredi oktobra zunaj šole. Peterica je napad posnela in posnetek objavila na družbenih omrežjih. Oče napadenega je kritičen do policije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trinajstletnika so v nekem trenutku vrgli po tleh, ga še naprej boksali, nekajkrat tudi brcnili.
Trinajstletnika so v nekem trenutku vrgli po tleh, ga še naprej boksali, nekajkrat tudi brcnili.
Profimedia

Za ljubljanskim Bežigradom je 14. oktobra okoli 15.30 trinajstletnega osnovnošolca napadlo pet najstnikov, starih 14 oziroma 15 let, je prvi poročal portal 24ur. Fanta so pričakali v bližini šole, najprej ga je en fant večkrat udaril s pestjo v obraz, nato pa so udarci začeli padati z vseh strani, je vidno s posnetka. Trinajstletnika so v nekem trenutku vrgli po tleh, ga še naprej boksali, nekajkrat tudi brcnili. Fant se je zvil v klobčič in si hotel zavarovati glavo. Po pol minute so se napadalci, šlo naj bi za osnovnošolsko tolpo Gang 1107, od fanta umaknili. Zagrozili so mu, da bo, če bo komu črhnil o pretepu, le še huje, je za portal povedal dečkov oče. Ta o napadu na sina ni izvedel od njega, temveč šele naslednji dan z videoposnetka, ki so ga najstniki objavili na družbenem omrežju. Še isti dan so napad prijavili policiji.

Učenčev oče pravi, da so ob prijavi naleteli na neodzivnost policije. Po pisanju portala naj bi mu v soboto, 15. oktobra, policist dejal, da bodo ukrepali takoj v ponedeljek, ob klicu v ponedeljek pa da so mu pojasnili, da bo policist, ki je sprejel prijavo, v službi šele od 20. oktobra, torej od minulega četrtka.

V policijski upravi to zanikajo in pojasnjujejo, da so s primerom medvrstniškega nasilja seznanjeni in da preiskava poteka. "Prijavo je ob naznanilu sprejel policist na policijski postaji Ljubljana Bežigrad in se takoj lotil zbiranja obvestil v smeri izsleditve storilcev suma kaznivega dejanja nasilništva," so zagotovili.

Policija preiskuje

Potrdili so, da so prijavo prejeli 15. oktobra, v okviru predkazenskega postopka so opravili določena preiskovalna dejanja in zbiranje obvestil, a zaradi vpletenosti mladoletnih podrobnosti ne morejo razkrivati. "Tako z vidika interesa preiskave, zaščite žrtev in morebitne ponovne viktimizacije kot tudi pravic osumljencev kaznivih dejanj," so pojasnili. Preiskovanje kaznivih dejanj ni delo enega policista, ampak vse enote, dodajajo. V konkretnem primeru se je na policijo res obrnil svojec oškodovanca, a mu dežurni policist po telefonu ni mogel povedati več kot to, kdaj policist, ki je sprejel prijavo, dela. "Tisti, ki vodi preiskavo, tudi najbolje pozna primer in lahko poda najbolj relevantne informacije oškodovancem oziroma sodeluje z žrtvami," so še pojasnili na ljubljanski policijski upravi. O posamičnih fazah potekajoče preiskave oškodovanca praviloma ne obveščajo, razen če je treba žrtev zaščititi ali bi bilo njegovo sodelovanje nujno za potek preiskave. "Je pa oškodovanec vedno obveščen, ko se odkrijejo osumljenci oziroma pred podajo kazenske ovadbe na sodišče," pravijo. Dodatno mero zaupnosti je terjala tudi preiskava tako mladoletnega oškodovanca kot napadalcev.

Napadel ga je tudi sošolec

Po navedbah portala se napadeni deček že bolje počuti, podpirajo ga tako starši kot sošolci in šolska psihologinja. Eden od napadalcev je namreč njegov sošolec, ki pa ga od prejšnjega petka ni bilo v šolo. Ko se bo vrnil, ga čakajo disciplinski ukrepi. S tarčo naj bi se organizator napada pred časom dobro razumel, potem pa so po navedbah dečkovega očeta med njima nastali manjši nesporazumi, ki naj bi bili povod za pretep. Skupina nasilnih najstnikov druge ustrahuje s tolpo Gang 1107. Nasilni naj bi bili že prej, to naj ne bi bil njihov prvi napad na učenca te šole. Po napadu naj bi prejšnji žrtvi še obrili glavo in jo tako prestrašili, da si doslej ni upala spregovoriti. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta