Stari znanec policije se tokrat ni izvlekel s pogojno kaznijo

Damijana Žišt Damijana Žišt
08.04.2020 20:24

Milan Habek, ki je lani razgrajal v lokalu v Domžalah, napadel lastnika lokala in grozil policistu, je na sodišču priznal krivdo in se pogodil s tožilstvom za kazen poldrugega leta zapora.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
A.L.

"Obtoženi Milan Habek je kriv po obtožbi državnega tožilstva, da je storil kazniva dejanja povzročitve hude telesne poškodbe, poškodovanje tuje stvari in preprečitev uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi. Zato se mu izreče enotna kazen leto in šest mesecev zapora," je v sodbi v imenu ljudstva na ljubljanskem okrožnem sodišču izrekel okrožni sodnik Zvijezdan Radonjić. Kot je znano, na sodiščih zaradi epidemije s koronavirusom potekajo samo nujne zadeve, kamor spadajo priporne, kar proces zoper 43-letnega Habeka je. Hrvaški državljan s prijavljenim prebivališčem v Domžalah je namreč od 20. decembra lani v ljubljanskem priporu.

Spominske luknje v glavi

Pred enim tednom je sodišče zanj opravilo predobravnavni narok. Krivdo po obtožnici je priznal in se s tožilstvom pogodil za milejšo kazen, in sicer za leto in šest mesecev zapora. Obtoženi je dejanje storil v času preizkusne dobe, vendar mu sodišče ni preklicalo pogojnih obsodb, je pa to prispevalo k temu, da za specialnega povratnika pogojna sodba tokrat ni prišla v poštev, saj ga pogojni sodbi zaradi kaznivih dejanj z elementi nasilja nista odvrnili od tega, da ne bi izvrševal novih kaznivih dejanj. Zato tožilstvo med pogajanji ni popustilo in je obtoženemu ponudilo, da bo v primeru njegovega takojšnjega priznanja predlagalo leto in pol zapora zanj. Upoštevaje izvedeniško mnenje, je tožilstvo Habeku očitalo, da je dejanja v lokalu Zlati čas v Domžalah lani 18. decembra zaradi močne vinjenosti storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti. Takrat je razgrajal po lokalu, močno pretepel in huje poškodoval lastnika lokala Bruna Turka in se še upiral in grozil policistom, ki so prišli v lokal, od koder so jih poklicali na pomoč. Obtoženi, ki se je zagovarjal ob pomoči odvetnika Žige Podobnika, je v sodni preiskavi dejal, da se zaradi velike količine popitega alkohola ne spominja dogodkov v lokalu Zlati čas. Spominja se le, da je zjutraj šel od doma po opravkih, in tudi to, da je prišel v lokal, kamor je večkrat zahajal in si je vedno naročil alkohol, dvojni stock in radensko. Spominjal se je še ženinega klica in da je hotel domov. Več pa zaradi spominskih lukenj v glavi ni znal povedati.
So pa njegovo ravnanje dodobra opisali očividci in oškodovanci, na kar je tožilstvo oprlo obtožnico. V lokal Zlati čas je prišel 18. decembra lani popoldan. Naročil je alkoholno pijačo, ki pa mu je natakarica ni hotel natočiti, saj je bil že močno opit. Lastnik lokala Bruno Turk mu je dejal, naj zapusti gostilno, obtoženi pa se je močno razburil. Stopil je za Turka, ga vrgel na klop ob točilnem pultu, kjer je ta obsedel. Habek ga je prijel za ramena in mu s čelom zadal udarec v nos in glavo ter ga vrgel na tla. Tam ga je brcal in ga nekajkrat s pestjo udaril v glavo. Ko pa se je oškodovanec postavil na noge, ga je obtoženi zgrabil in vrgel čez točilni pult. Gostilničar je obležal precej poškodovan, predvsem po glavi, razgrajač mu je uničil tudi očala, med norenjem po lokalu pa je razbil več steklenic z alkoholnimi pijačami ob pultu.

Policistu grozil s smrtjo

Na kraj dogodka so prišli policisti, saj jih je poklicala natakarica. Osumljenemu sta policista dejala, naj gre z njima do službenega avtomobila pred lokalom, obtoženi pa je vpil, da hoče cigareto in jima "grozil" s svojim bratom, policistom na Hrvaškem. Ker ni dobil cigarete, je šel nazaj proti lokalu, vmes je preklinjal. Policista sta ga ustavila, da ne bi šel v lokal, ker pa ju ni ubogal, sta ga vklenila. Nato je obtoženi enemu od policistov začel groziti z besedami "ti, boš že videl, našel te bom, pretepel te bom, ubil te bom". Policist je nato šel do lokala, kjer je že bila zdravnica in nudila prvo pomoč poškodovanemu lastniku lokala. Skupaj z njo se je nato vrnil do vklenjenega obtoženega. Dejal mu je, da ga bo pregledala zdravnica, Habek pa mu je spet začel groziti z besedami, "dobil te bom, boš že videl, kaj se ti bo zgodilo" in podobno. S svojim ravnanjem je tako obtoženi storil tri kazniva dejanja: povzročitev hude telesne poškodbe, poškodovanje tuje stvari in preprečitev uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta