Štirikratni umor v Tekačevem: Še ta teden ovadba zoper novega osumljenca

Damijana Žišt Damijana Žišt
16.11.2022 07:00

Na celjskem sodišču so včeraj znova začeli soditi Kristijanu Kameniku, obtoženemu štirikratnega umora v Tekačevem

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kristijan Kamenik je krivdo tudi včeraj zanikal in se skliceval na zagovore, ki jih je podal v preteklosti.
Damijana Žišt

V celoti zavračam krivdo v zvezi s kaznivim dejanjem, ki se mi očita, in vztrajam pri tem, kar sem povedal na prejšnjih sojenjih. Ne bom pa odgovarjal na nobena vprašanja, niti na vprašanja svoje odvetnice," je včeraj pred predsednico senata sodnico Alenko Jazbinšek Žgank na celjskem okrožnem sodišču povedal Konjičan, 49-letni Kristijan Kamenik, obtožen štirikratnega umora, ki se je zgodil 4. marca 1997 v Tekačevem. Na sodišče je prišel v spremstvu svoje zagovornice, odvetnice Maksimiljane Kincl Mlakar.

Sodni spis zoper Kamenika, ki mu sodijo že tretjič, je zdaj tanjši. Odvetnica Kincl Mlakar je namreč januarja letos dosegla pravnomočno izločitev Kamenikov športnih copatov iz spisa, ki so ga po mnenju tožilstva močno bremenili in naj bi bili dokazovali, da je prav on storilec krutega zločina. Na podlagi izločitve tega dokaza je nato sodišče pravnomočno izločilo tudi pričanje ljudi v zvezi z optičnimi merki in izvedensko mnenje.

Obramba predlagala umik obtožnice

Ob začetku včerajšnjega sojenja je odvetnica Kincl Mlakar predlagala, da tožilec Gorazd Kacijančič umakne obtožnico, "ki se je bistveno spremenila od njene vložitve 1997 in ne vsebuje več dokazov za utemeljeni sum, da je Kristijan Kamenik storil očitano kaznivo dejanje". Dodala je, da če bi imela obramba možnost, da bi v tej fazi kazenskega postopka na spremenjeno obtožnico lahko ugovarjala, "bi zagotovo že zunaj obravnavni senat obtožnico zavrnil ali zavrgel, saj ne vsebuje pravnih in dejanskih razlogov za utemeljeni sum, da je Kristjan Kamenik storil očitano kaznivo dejanje".

Kristijan Kamenik včeraj ni hotel odgovorajati niti na vprašanja svoje odvetnice Maksimilijane Kincl Mlakar.
Damijana ŽIŠT

Odvetnica je predsednici senata predlagala, da senat obtožnico vrne v presojo zunaj obravnavnemu senatu, saj ona ima to možnost, obramba pa ne. Tožilec se z umikom obtožnice ni strinjal, je pa sodišču predlagal, da prekliče včerajšnji narok in tudi vse ostale že razpisane naroke. "Tožilstvo pričakuje, da bodo kriminalisti do konca tedna napisali kazensko ovadbo zoper še enega osumljenca v tej zadevi, tožilstvo bo zoper njega vložilo zahtevo za preiskavo. Zato bi bilo smiselno, da obe zadevi združimo. Gre za novega osumljenca, DNK-material je bil najden na kraju dogodka že ob odkritem kaznivem dejanju, a tedaj tehnika ni bila tako napredna, da bi dobili njegovo ime. Danes pa, ko imamo sodobne preiskovalne metode, je znan novi osumljenec. Dejstvo je, da je pri dogodku, ki ga obravnavam, sodelovalo več oseb, vse nam niso znane," je povedal Kacijančič. Senat je zavrnil oba dokazna predloga, "saj zunaj obravnavni senat lahko odloča glede ugovorov na obtožnico samo, ko še ni pravnomočna", je dejala predsednica senata. Zavrnjen pa je bil tudi predlog tožilstva o preklicih narokov, saj je zadeva zoper osumljenca, ki naj bi sodeloval pri štirikratnem umoru, še v zelo zgodnji fazi.

Moril iz koristoljubja

Sojenje se je nato le začelo, tožilec je predstavil obtožnico, spremenjeno 6. junija letos. Kameniku očita, da je skupaj še z neznanim storilcem iz koristoljubja vzel življenje štirim ljudem na kmetiji na naslovu Tekačevo 9. Prav on naj bi, trdi tožilstvo, s predelano pištolo znamke Makarov ustrelil 73-letnega Štefana Poharca in njegovo 75-letno ženo Frančiško ter njuni podnajemnici, 36-letno Heleno Krušlin in njeno 17-letno hčer. Slednji verjetno zato, da bi prikril svoj zločin.

Vse naj bi bil ustrelil v glavo. Ključni dokaz za njegovo vpletenost so bili prav razvpiti športni copati, ki so mu jih zasegli v hišni preiskavi aprila tistega leta. Zadeve na sodišču so se vseskozi zapletale, ker se naši in tuji izvedenci niso mogli poenotiti, ali so sledi teh obuval res našli v Tekačevem. Čeravno naj bi bili športni copati edini materialni dokaz, ki Kamenika povezuje z morijo, za tožilstvo odstop od pregona zoper Kamenika tudi po izločitvi tega dokaza ni prišel v poštev.

Obtoženi Kamenik je po prebrani obtožnici povedal, da dejanja ne priznava in da vztraja pri svojih prejšnjih zagovorih, ki jih je sodnica v nadaljevanju prebrala. V vseh je vztrajal, da je bil na dan zločina s Sašem Fijavžem na servisu igralnega avtomata v lokalu Super Life v Slovenski Bistrici. Po opravljenem delu je šel domov na kosilo, popoldan pa sta odšla s partnerico k sorodnikom v okolico Loč, kjer sta ostala do 22. ure zvečer, nato pa odšla domov. Kamenik zdaj živi v Oplotnici in se preživlja s priložnostnimi deli.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta