Štirikratni umor za tožilstvo ni pozabljen! Primer Tekačevo se vrača na sodišče

Gordana Possnig
30.10.2021 07:00
Konjičanu Kristijanu Kameniku bo zaradi umorov v Tekačevem na celjskem sodišču sodila že peta sodnica. Narok načrtuje izpeljati v januarju.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poleg primera Tekačevo Kristijana Kamenika čaka še proces zaradi preprodaje mamil. Foto: Gordana POSSNIG
Gordana Possnig

Proces zaradi štirikratnega umora v Tekačevem, ki ga je obtožen danes 49-letni Konjičan Kristijan Kamenik skupaj s še vedno neznanimi storilci, še vedno ni dočakal pravnomočnega epiloga. Strahoviti zločin se je zgodil 4. marca 1997 na kmetiji pri Rogaški Slatini, o očitkih zoper Kamenika je celjsko sodišče odločilo že dvakrat, a je bila sodba dvakrat razveljavljena na višjih instancah. Tretji krog sojenja je bil nato prekinjen, kazenski spis pa nato dodeljen že peti sodnici Maji Manček Šporn, ki načrtuje predobravnavni narok zoper Kamenika izpeljati 17. januarja.

Obtožnica se je stanjšala

Obtožnica zoper Kamenika je zdaj sicer veliko tanjša kot v preteklosti, saj je sodišče leta 2018 iz kazenskega spisa pravnomočno izločilo ključni dokaz, ki je Kamenika bremenil vpletenosti v največji zločin v Sloveniji od osamosvojitve naprej. To so športni copati znamke Nike, ki so mu jih zasegli v hišni preiskavi aprila 1997 na njegovem domu v Slovenskih Konjicah in s katerimi naj bi bil hodil po kmetiji v Tekačevem usodnega dne. Športni copati so iz spisa leteli zato, ker se je izkazalo, da je bila odredba za hišno preiskavo, v kateri so Kameniku zasegli dokaz, premalo obrazložena.

Copati znamke Nike so izločeni iz spisa. Foto: Arhiv Večera
Neznan

Danes 49-letnega Kristijana Kamenika so prvič aretirali aprila 1997 zaradi sumov, povezanih z umori v Tekačevem 4. marca istega leta. Tedaj naj bi bil na kmetiji na naslovu Tekačevo 9 ustrelil 73-letnega Štefana Poharca in njegovo 75-letno ženo Frančiško ter njuni podnajemnici, 36-letno Heleno Krušlin in njeno 17-letno hčerko Viktorijo. Ključni dokaz za njegovo vpletenost naj bi bili prav razvpiti športni copati, ki so mu jih zasegli v hišni preiskavi aprila tistega leta. Zadeve na sodišču so se vseskozi zapletale, ker se naši in tuji izvedenci niso mogli poenotiti, ali so sledi teh obuval res našli v Tekačevem. Čeravno naj bi bili športni copati edini materialni dokaz, ki Kamenika povezuje z morijo, za tožilstvo odstop od pregona zoper Kamenika ni prišel v poštev.

Hiša groze v Tekačevem 9, kjer so se zgodili umori Foto: Gordana POSSNIG
Gordana Possnig

Bo za morijo sploh kdo odgovarjal?

Kamenik krivdo na sodišču vseskozi zavrača. Razvpiti Konjičan je bil v tej zadevi prvič obsojen na 20 let zapora, a je bila sodba razveljavljena na višjem sodišču. V drugo je bil pravnomočno oproščen očitkov iz obtožnice, tretjič pa je bilo sojenje prekinjeno, ker se je vmes zapletel v preprodajo droge na Hrvaškem. Po prihodu iz zapora pri naših južnih sosedih se je sojenje znova začelo, a je obramba uspela z zahtevo po izločitvi ključnega dokaza iz spisa. Preden pa je sodišče to odločitev pravnomočno potrdilo, se je Konjičan maja 2016 zapletel v preprodajo drog (ujeli so ga z 51 kilogrami kokaina v vozilu) v Italiji in bil tam obsojen na osem let zapora. Pogojno je bil na prostost izpuščen aprila letos. Odšel je v Srbijo, kjer so ga zaprli na podlagi sodbe, povezane s preprodajo drog v Srbiji. A je tudi tam njegov odvetnik uspel sodbo razveljaviti. Na prostost je odšel prav na dan, ko se mu je iztekla kazen, ki mu jo je sodišče določilo na drugem, kasneje na vrhovnem sodišču razveljavljenem sojenju. Od tedaj je na prostosti.

Od leta 1997 pa do danes je Kamenik na prostosti manj kot šest let. Ali se bo moral zaradi Tekačevega vrniti za zapahe, je težko napovedati. Obenem se postavlja tudi vprašanje, ali bo za morijo iz leta 1997 sploh kdo odgovarjal in kdaj. Neznanih storilcev policisti še vedno niso našli, njihovo iskanje pa bo v prihodnjem letu zastaralo, medtem ko kazenski pregon zaradi štirikratnega umora v Tekačevem zastara šele leta 2047.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta