Stop za domnevna nasilneža

Damijana Žišt Damijana Žišt
30.11.2018 17:31

Upokojeni ravnatelj Dušan Merc se je znašel na zatožni klopi zaradi nevestnega dela v službi. Ministrstvo zgodbe ne komentira, obstajati pa mora ničelna toleranca do nasilja, pravijo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dušan Merc
Robert Balen

"V Sloveniji mora obstajati ničelna toleranca do nasilja. Problematike pojavnosti različnih vrst nasilja v šolah se zavedamo in jo prednostno rešujemo, saj je zagotavljanje varnega in spodbudnega učnega okolja eden temeljnih ciljev vzgoje in izobraževanja. To smo leta 2016 s spremembo Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja jasno zapisali tudi v zakon," so danes sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Niso pa želeli na ministrstvu komentirati konkretnega dogajanja na ljubljanski osnovni šoli, kjer je prišlo do nasilja, saj postopek še poteka na sodišču.
Pred sodnico Mojco Cigale Kršinar se je namreč v sredo začelo sojenje upokojenemu ravnatelju ljubljanske Osnove šole Prule Dušanu Mercu, publicistu in pisatelju, ki je znan tudi po tem, da je brez dlake na jeziku. Kot ravnatelj je več let opozarjal na različne pomanjkljivosti in anomalije v šolskem sistemu, s svojimi podrejenimi je večkrat prišel v konflikt.
Tožilstvo mu očita kaznivo dejanje nevestnega dela v službi. Česa natančno je Merc obtožen, ni znano, saj je sodnica takoj ob začetku sojenja tožilko vprašala, ali bo predlagala izključitev javnosti. Tožilka je potrdila, naj bo javnost izključena, ker bodo zaslišali tudi dve mladoletni oškodovanki. Z izključitvijo javnosti se je strinjal tudi obtoženi Merc, zato bo sojenje potekalo za zaprtimi vrati, le izrek sodbe bo javen.

Kršil naj bi bil pravico do izobraževanja

​​Kot smo izvedeli neuradno, naj bi se bil Merc znašel na zatožni klopi, ker naj bi bil junija 2013 dvema fantoma, učencema devetega razreda, prepovedal udeležbo na zaključnem izletu in valeti ter jima ni dovolil priti na podelitev spričeval zadnji dan pouka. S tem naj bi jima bil kršil ustavno pravico do izobraževanja. Vse to naj bi bil storil, ker naj bi bila fanta osumljena spolnega nadlegovanja dveh osnovnošolk v bazenu v začetku junija 2013. Kasneje naj bi se bila fanta iz žrtev tudi javno norčevala. O tem, da je zoper fanta izrekel določene sankcije, je bil obveščen Janez Kostanjšek, inšpektor Ministrstva za šolstvo in šport Republike Slovenije, ki je zoper Merca po opravljenem izrednem nadzoru (ta pa je trajal kar osem mesecev), podal kazensko ovadbo zaradi nevestnega dela v službi, tožilstvo pa je kasneje zoper Merca na ljubljansko okrajno sodišče vložilo obtožni predlog.
Inšpektor Kostanjšek je zaradi Merčevih ravnanj od sveta zavoda OŠ Prule tudi zahteval tudi Merčevo razrešitev, a je svet zavoda njegovo zahtevo zavrnil. Merc, ki naj bi bil fantoma prepovedal vstop v šolo, je zatrdil, da je to storil zaradi zaščite spolno nadlegovanih mladoletnih deklet.

​Kot ravnatelj zaščitil domnevni žrtvi

Po neuradnih podatkih je Merc zanikal očitke iz obtožnega predloga. Pojasnil je, zakaj se je odločil za ukrepe zoper učenca. Ocenil je namreč, da bi bila navzočnost fantov. ki sta se znašala nad dekletoma, na valeti in zaključnem izletu zelo boleča za zlorabljeni deklici in ju je kot ravnatelj moral zaščititi. Prav tako ni mogel tolerirati domnevnega nasilja obeh fantov nad deklicama, ki bi se lahko celo ponovilo. Povedal naj bi bil tudi, da je učencema prepovedal vstop v šolo šele po opravljeni zaključni konferenci, ko so učence čakali le še še štiri ure pouka, zaključni izlet in podelitev spričeval. Merc meni, da je bilo njegovo ravnanje v skladu z ustavno pravico učenk do osebne integritete in nedotakljivosti. Prav tako je zanikal, da bi kršil ustavno pravico obeh učencev do izobraževanja, saj nista sodelovala le pri zadnjih štirih urah pouka, zaključnem izletu in podelitvi spričeval. Poleg tega je Merc po prvem dogodku v bazenu v šolo poklical starše obeh fantov in jih obvestil o dogodku, starše obeh deklic pa je pozval, naj fanta prijavijo policiji.
Sojenje se nadaljuje 18. januarja prihodnje leto z zaslišanjem prič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta