Strelcu na sinove napadalce v Krčevini pri Ptuju skoraj prepolovili kazen

Vesna Lovrec
04.12.2020 20:00
Janko Tomić, ki je smrtno ranil napadalca na svojega sina in streljal še na tri, bo v zaporu namesto 17 let in pol "le" devet let, so odločili višji sodniki v Mariboru.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obramba vztraja, da v ravnanju Janka Tomića niso bili izpolnjeni vsi znaki očitanih kaznivih dejanj. 
Hojka Berlič

Kazen na sedemnajst let in pol zapora, ki jo je ptujsko okrožno sodišče prisodilo Janku Tomiću zaradi streljanja na štiri napadalce, ki so maja 2018 prišli grozit njegovemu sinu Žanu Tomiću, ni postala pravnomočna. Višji sodniki v Mariboru so sicer pritrdili senatu ptujskega sodišča, da je Tomić s streljanjem, v katerem je umrl 29-letni Žan Kreslin, zakrivil uboj in še tri poskuse uboja, a hkrati prisluhnili Tomićevemu zagovorniku Damijanu Donku, da če v kateri zgodbi, potem v tej obstajajo razlogi za omilitev kazni. Namesto 17 let in pol zapora bo Tomić tako zdaj za zapahi presedel "samo" devet let.

Čeprav so mu višji sodniki kazen skoraj prepolovili, Tomić s sodbo ni povsem zadovoljen. "Obramba vztraja, da v ravnanju obtoženega niso bili izpolnjeni vsi znaki očitanih kaznivih dejanj. Zato bom pot nadaljeval z izrednim pravnim sredstvom, pripravljam zahtevo za varstvo zakonitosti. Dejanje je po mojem prepričanju bilo storjeno v prekoračenem silobranu, vse okoliščine dajejo zadostno podlago za to, da se obdolženega v dvomu oprosti ali vsaj da se mu kazen v celoti odpusti," na uspeh na vrhovnem sodišču računa obsojenčev advokat Donko.

Tomić je 26. maja predlani okoli treh zjutraj v svoji hiši v Krčevini pri Ptuju pograbil pištolo, da bi od napada odvrnil štiri mlajše moške, ki so razbijali na njegovem domu. Prišli so po njegovega sina, domnevno so bili celo plačani za to. Najprej so mu poškodovali avtomobil, nakar sta dva, oborožena z nožem in teleskopsko palico, poskušala vdreti v družinsko hišo.

Proti napadalcem je na svojem domu v Krčevini pri Ptuju ustrelil vsaj dvanajstkrat. 
Igor Napast

Tomić očitkov, da je naklepal ubiti vse štiri napadalce, ni priznal. Branil se je, da je reagiral v samoobrambi, da bi zaščitil svojega sina, in s pištolo sploh ni meril v četverico, ampak je pritiskal na petelina na slepo. Senat ptujskega sodišča mu ni verjel, o tem ni prepričal niti višjih sodnikov v Mariboru. So pa višji sodniki, kot rečeno, delno ugodili Donkovi pritožbi glede višine kazni. "Ravnanje oškodovancev (štirih napadalcev, op. p.) pred obdolženčevim streljanjem je bilo vodeno z izrazito zavržnim motivom. Bilo je takšno, da je pri obdolženemu povzročilo hud strah in afekt, ki sta skupaj očitno določala način in intenzivnost obdolženčevega ravnanja v okoliščinah, ki izkustveno niso dopuščale posebnega preudarjanja," so višji sodniki v sodbi spomnili na ugotovitve izvedencev psihiatrije in klinične psihologije. In prav to je razlog, da so višji sodniki v Tomićevih dejanjih prepoznali posebne olajševalne okoliščine in zato posegli v odločbo o kazenski sankciji in jo spremenili tako, da so ga obsodili na kazen pod zakonskim minimumom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta