Strelcu s Titove ceste v Mariboru kazen znižali za več kot pet let

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
27.03.2020 15:08

Višji sodniki v Mariboru so pritrdili sodbi okrožnega sodišča, da je Senad Softić oktobra 2017 Rada Mitrovića umoril in povzročil tudi splošno nevarnost, vendar so mu oktobra izrečeno kazen na 29 let in tri mesece zapora znižali na 24 let.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Skoraj dve leti in pol je od tega, ko je Senad Softić v Mariboru sredi belega dne kar 28-krat ustrelil v nič hudega slutečega 52-letnega Rada Mitrovića. Z dvema pištolama ga je dobesedno prerešetal, v križišču Titove ceste in Ulice pariške komune, ko je Mitrović v chevroletu skupaj s sodelavcema čakal, da se na semaforju prižge zelena luč. Ranil je tudi Dragana Blagojevića, ki je vozil avtomobil, še ena krogla je oplazila avtomobil ženske, ki je v tistem hipu peljala mimo. Vse je takoj po streljanju tudi priznal, sodba za njegov nagnusni zločin pa je šele zdaj postala pravnomočna. Primer so višji sodniki premlevali dvakrat. Prvič so obsodilno sodbo razveljavili, zdaj pa so pritrdili prvostopenjskemu sodišču, da je Softić kriv umora iz ljubosumja in maščevanja, pa tudi povzročitev splošne nevarnosti, a so mu oktobra izrečeno kazen na 29 let in tri mesecev zapora znižali na 24 let, je na naše vprašanje odgovoril vodja mariborskega tožilstva Darko Simonič.

Sprijaznil bi se s sodbo za uboj

Obtožnico zoper Softića je zastopal on in v ponovljenem postopku za strelca terjal maksimalno kazen, 30 let zapora, vendar je sodnica Maša Blažeka pri presojanju odločila, da je potrebno izpustiti tožilski očitek, da je obtoženi moril iz brezobzirnega maščevanja in mu izrekla nekoliko nižjo kazen. "Višje sodišče je ocenilo, da je v korist obtoženega potrebno upoštevati olajševalno okoliščino, da je dejanji storil v času, ko je bila zaradi prisotne psihične prilagoditvene motnje ter intenzivnejšega čustvovanja njegova sposobnost razumeti pomen svojega dejanja in sposobnost obvladovati svoje ravnanje zmanjšana, vendar ne bistveno zmanjšana," je Simonič povzel razlago višjih sodnikov, kaj jim je narekovalo odmero pet let nižje kazni. Ob tem spomnimo, da si je zagovornica obtoženega, odvetnica Tanja Kompara na sojenju prizadevala dokazati, da 4. oktobra 2017 Softić ni bil prišteven, ker se mu je zmešalo od žalosti, da je šlo pri streljanju za hipno odločitev in da dejanja sploh ni načrtoval. Tudi višje sodnike je poskušala prepričati, da je kriv kvečjemu uboja, vendar so ta navajanja zavrnili kot neutemeljena.

Rekordno dolg narok

Softić, ki po strelskem pohodu pred nikomer ni skrival, da dejanja ne obžaluje in da je celo ponosen na to, kar je storil, je na karto neprištevnosti pričel igrati šele več mesecev kasneje, ko je na naroku za izrek kazenske sankcije njegovo obrambo prevzela odvetnica Tanja Kompara (pred njo je zamenjal dva odvetnika) in poskušala doseči preklic obtoženčevega priznanja. Sodnica Andreja Lukeš, ki je najprej obravnavala primer, tega ni dopustila, je pa ugodila Kompari in v okviru naroka za izrek kazenske sankcije izvedla celo serijo dokazov, zaradi česar se je predobravnavni narok iz običajnih deset minut razvlekel na rekordnih 13 mesecev. Februarja lani je Lukeševa Softića obsodila na 26 let zapora, njena sodba pa ni obstala zato, ker je iz višjega sodišča priletel očitek, da bi moralo prvostopenjsko sodišče svoj sklep o že sprejetem priznanju krivde preklicati, dokaze, ki jih je izvajalo v okviru naroka za izrek kazenske sankcije, pa bi moralo presojati na glavni obravnavi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta