Strelec se je dogovoril za vikend zapor

Gordana Possnig Gordana Possnig
15.07.2020 18:30

Ko je marca svojo nekdanjo partnerico zagledal z novim prijateljem, je Zrečan Drago Jelenko pograbil pištolo in jo večkrat sprožil. Pristal je v priporu. Danes se je za dejanje pokesal in bil obsojen na enajst mesecev zapora.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Drago Jelenko je sodišču obljubil, da bo v prihodnje bolj samokritično reagiral na dogodke.
Gordana Possnig

Sodni proces zoper 50-letnega Draga Jelenka, ki je 20. marca v Loški Gori v občini Zreče uporabil strelno orožje in s tem povzročil splošno nevarnost, je celjska sodnica Gordana Malovič dane sklenila v dobri uri. K tako hitremu končanju postopka je bistveno prispeval obtoženi sam. S tožilstvom je podpisal sporazum o priznanju krivde, v sodni dvorani očitke tudi priznal in se zanje pokesal.

Prijatelja preprečila najhujše

Strelski incident bi se bil lahko končal precej hujše, če ne bi bilo tisti dan ob obtoženem njegovih prijateljev, ki sta razumno reagirala in ga umirila. Bilo je zvečer, trojica je na dvorišču stanovanjske hiše pekla na žaru in popivala, ko se je mimo sprehodila Jelenkova nekdanja partnerica s svojim prijateljem. Obtoženega je obšlo ljubosumje, jezen je odšel v hišo po pištolo in skozi okno s pištolo Scorpion vsaj štirikrat ustrelil proti drugim stanovanjskim hišam, čeravno je vedel, da so zunaj ljudje in je blizu tudi regionalna cesta. To še ni bilo vse. Oborožen je odšel iz hiše, stopil na stopnice, od tam pa večkrat ustrelil proti stanovanju, kjer sta bila njegova bivša partnerica Elisa Rančnik in njen prijatelj. Ko je izpraznil nabojnik, se je vrnil v stanovanje, ga znova napolnil in spet sprožil. Tedaj sta v stanovanje stopila njegova prijatelja in eden je obtoženemu orožje iztrgal iz rok. Jelenko se sprva ni hotel umiriti. Pištolo je hotel dobiti nazaj, ob čemer je grozil, da bo naredil masaker, ubil Rančnikovo, njenega prijatelja pa tudi vse policiste, ki bodo prišli v intervencijo. A prijateljema je opitega obtoženega uspelo obvladati še pred prihodom policistov, nakar sta jim ga predala. Uniformiranci so Jelenka odpeljali v pridržanje, kasneje je zaradi ponovitvene nevarnosti pristal v priporu.

Vrača se v službo

Sodeč po zapisanim v obtožbi, je bila obtoženčeva zmožnost razumeti pomen svojega dejanja in obvladati se zmanjšana, ker je bil močno čustveno razdražen in tudi opit. Tožilstvo je Jelenka obremenilo za kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti in nelegalnega posedovanja orožja in mu ponudilo, da bo v zameno za priznanje po hitrem postopku zanj predlagalo enotno kazen enajst mesecev zapora. Obtoženi je na ponudbo pristal. Dejanje je priznal in sodnici rekel, da bo v prihodnje bolj samokritično reagiral na dogodke. Povedal je še, da se bo preselil k bratu v Zreče in da ne bo več pil alkoholnih pijač. Tudi sicer je izvedenec psihiatrične stroke ugotovil, da Jelenko ni odvisen do alkohola, se ga pa hitro "prime", ko kaj spije.
Sodišče je predlogu tožilstva glede kazni sledilo in Jelenku zaradi povzročitve splošne nevarnosti prisodilo osem mesecev zapora, zaradi nelegalne posesti orožja in streliva štiri mesece zapora, nakar mu je izreklo enotno kazen enajst mesecev zapora, ki jo bo Jelenko prestajal v alternativni obliki tako imenovanega vikend zapora. Zaradi tega mu je sodnica  ob izreku sodbe tudi odpravila pripor. Za zapahe se bo obsojenec zdaj vračal le ob koncu tedna, sicer pa računa na to, da bo čez teden hodil v službo v Unior Zreče, kjer je že dolgo zaposlen. Trenutno je v suspenzu, a se bo lahko že v kratkem vrnil na delovno mesto voznika viličarja. Ker je bil zaradi pripora brez dohodkov, je sodišče Draga Jelenka oprostilo plačila stroškov sodnega postopka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta