Streljal, da bi ugotovil, ali je pištola prava

Tina Recek Tina Recek
22.02.2019 17:54

Da si ne bi prijatelj kaj hudega naredil, mu je Elvis Šljivar vzel pištolo, potem pa sam z njo streljal na javnem mestu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lokal Mangas, v katerem je streljal Elvis Šljivar
Primož Knez

"Še danes ne morem verjeti, da sem šestkrat streljal," je na sojenju pred okrožno sodnico Nino Drozdek Draganić izjavil 33-letni Ljubljančan Elvis Šljivar, ki je 29. novembra lani na terasi zaloškega lokala Mangas v večernih urah vzel v roke pištolo znamke Crvena zastava in izstrelil šest nabojev v leseno steno. Pri tem ga je spremljala sreča, saj krogle niso zadele nobenega gosta. Tožilstvo mu očita povzročitev splošne nevarnosti.
Šljivar (sicer bratranec Mervana Šljivarja, ki je bil januarja obsojen na 30 let zapora zaradi umora v BiH) je na preteklem predobravnavnem naroku priznal le to, da je s pištolo streljal, ne pa tega, da je imel namen kogar koli ogrožati. Pištole policisti niso našli.

Ni verjel, da je pištola prava

Kot je pripovedoval Šljivar, je obravnavanega dne obiskal prijatelja na Viču. Ta je pred kratkim v Švici v prometni nesreči izgubil dekle in je bil zaradi tega hudo prizadet. Šljivarju je dejal, da njegovo življenje nima več smisla. Ko je obtoženi zagledal pištolo za njegovim pasom, se je ustrašil, da si bo kaj storil. Zato je, potem ko se je prijatelj odpravil na stranišče in odložil orožje na mizo, priložnost izkoristil in pograbil pištolo iz bojazni, da si užaloščeni ne bi kaj hudega storil. Šljivar se je potem poslovil in obiskal še drugega prijatelja. Nato se je odpravil v lokal Mangas, kjer sta se mu pridružila Ljubiša Cvetković in Nermin Hasanić. Slednjemu je zaupal, da ima pištolo (medtem je Cvetković odšel na stranišče). A ta mu ni verjel in je izustil, da laže, nakar je želel, da mu jo pokaže. "Nisem vedel, ali je pištolo prava in ne, ali so naboji notri. V nekem trenutku sem pritisnil na petelina in streljal," je Šljivar opisal dogodek, ki ga je obžaloval in tudi izrazil pripravljenost, da se vsem, ki so utrpeli škodo, opraviči, škodo pa poplača. Po njegovih besedah prej nikoli ni imel opravka s pravo pištolo, le s strašilno pištolo je streljal za novo leto. Kaj je storil, se je zavedel šele, ko je natakarica začela vpiti. Da bi jo pomiril, se je odpravil za njo, a je ni našel, zato je v paniki začel pobirati tulce po tleh. Kmalu za tem je prišla do njega šefinja lokala in mu dejala, naj odide. Šljivar jo je ubogal in ob tem na poti odvrgel pištolo med skladiščen les v bližnjem nadstrešku. "Nisem imel namena nikogar ogrožati. Naredil sem napako. Sedaj preživljam zelo težke trenutke," je pristavil Šljivar.

Gosta nista zbežala

Sodišče je prisluhnilo še Hasaniću, ki je prav tako obžaloval dogodek. "Počutim se sokrivega. Če ne bi vztrajal, naj mi pištolo pokaže, se to ne bi zgodilo,“ je menil. Hasanić je še dodal, da tudi po streljanju ni verjel, da je pištola prava. Zato se je odpravil do lesene stene in preveril, ali se poznajo kakšne posledice. Na vprašanje sodnice, zakaj je bilo treba šestkrat streljati in ne samo enkrat, da se preveri, ali je pištola prava, je odvrnil, da ne ve. V spominu pa mu je ostalo, da sta takrat sedela za sosednjo mizo dva gosta, vendar nista zbežala, ampak sta se celo smejala.
Na prostor za priče je stopila tudi natakarica, ki je takrat stregla (po dogodku je nehala delati v tem lokalu). Ko je pospravljala za gosti na vrtu in šla mimo mize, za katero je sedel Šljivar, je pri njem zagledala pištolo. Ob pogledu nanjo je pomislila, da ni prava. A ko je naredila le nekaj korakov naprej, je v odsevu ogledala videla, kako je Šljivar dvignil pištolo in streljal. Prestrašena je stekla v lokal in od tam na ulico.
Strokovna priča obrambe Franc Sablič je ocenil, da je strelec streljal stoje z razdalje desetih metrov v leseno steno. Pri tem je natakarica stala tri metre stran, preostala gosta štiri metre stran. Po njegovem njihovo življenje ni bilo neposredno ogroženo.
Sojenje se nadaljuje 14. marca z zaslišanjem prič, med njimi tudi Sabliča.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta