Teden po prihodu v zapor nova kazen za Stephana Casaraghija

Damijana Žišt Damijana Žišt
17.01.2020 19:10

Na ljubljanskem okrajnem sodišču so danes še ne pravnomočno obsodili razvpitega zapornika Stephena Casiraghija zaradi vožnje z avtomobilom, na katerem je imel nameščene ukradene tablice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ko je Stephen Casiraghi leta 2018 po devetih mesecih prišel iz pripora, je po besedah njegove odvetnice opravil vozniški izpit, kupil avtomobil in ga registriral.
Robert BALEN

Samo teden po tem, ko je 51-letni Stephen Casiraghi moral v ljubljanski zapor na podlagi sklepa sodišča, ki je odločilo, da mora zadnjo pravnomočno kazen desetih mesecev prestati do konca (ostalo mu je še en mesec), so enega najbolj razvpitih zapornikov danes spet privedli na sodišče. Zaradi postopka, v katerem ga je tožilstvo obremenilo treh kaznivih dejanj prikrivanja, ker se je od 23. do 25. marca 2017 s svojim avtomobilom, ki ni bil registriran, vozil z ukradenimi registrskimi tablicami. Kraje tablic - na vozilo si je izmenično namestil tri ukradene tablice -, mu tožilstvo sicer ni očitalo, ker mu dejanja niso mogli dokazati.
Na hodniku pred sodno dvorano je Casiraghi rekel, da noče v sodno dvorano. "Že zadnjič sem vse povedal," je razložil svoje negodovanje. O tem, da ne želi biti na sojenju, so pravosodni policisti obvestili sodnico Ano Pegan, Casiraghijeva odvetnica Cyndi Ovsec pa je dodala, da se obtoženi strinja, da se mu sodi v njegovi nenavzočnosti. Sodnica je to sprejela. Na glavni obravnavi je zaslišala kriminalista Policijske postaje Moste in odločila, da je zadeva zrela za razsojo.

Tožilstvo je v sklepni besedi predlagalo, naj sodišče za vsako od kaznivih dejanj prikrivanja Casiraghiju določi kazen en mesec zapora. Sodnica je predlogu sledila, nato pa določeno kazen združila s tisto, zaradi katere je Casiraghi že v zaporu, in mu izrekla enotno kazen dvanajst mesecev zapora. Če bo danes izrečena kazen postala pravnomočna, to za Casiraghija pomeni, da ne bo v zaporu samo še en mesec, ampak še tri. Sodišče pri izreku kazenske sankcije ni moglo spregledati Casiraghijeve predkaznovanosti. Specialni povratnik je za rešetkami slovenskih zaporov, najdlje na Dobu, preživel nekaj več kot dvajset let svojega življenja. Kazniva dejanja, za katera je bil obsojen danes, se časovno prepletajo z dejanji, zaradi katerih je bil obsojen na deset mesecev, storil pa jih je hitro po tem, ko je prišel iz zapora. Iz zapora na Dobu so ga izpustili 9. marca 2017, devet dni za tem si je kupil avtomobil in nanj namestil ukradene registrske tablice. Petindvajsetega marca, ko se je Casiraghi vozil po Ljubljani, so policisti opazili avtomobil Clio, ki je imel nameščeni različni tablici, zato so ga skušali ustaviti. To pa jim ni uspelo, saj je Casiraghi začel bežati pred policisti in objestno vozil po središču Ljubljane. Ko so ga policisti vendarle ustavili in hoteli opraviti razgovor z njim, se jim je upiral in jim domnevno grozil z maščevanjem. Policisti so ga pridržali, 27. marca 2017 pa je pristal v priporu. Decembra 2017 je bil na ljubljanskem okrožnem sodišču zaradi nevarne vožnje obsojen na deset mesecev zapora, dveh kaznivih dejanj preprečitve uradnega dejanja uradni osebi pa je bil oproščen. Ob izreku sodbe je bil tudi izpuščen iz pripora, v katerem je preživel skoraj devet mesecev. Kazen je kasneje potrdilo višje sodišče.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta