To je sestava disciplinskega sodišča, ki je oprostila Stanka Omerzuja

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
08.03.2019 12:27

Kot je včeraj prva poročala Televizija Slovenija, je disciplinsko sodišče o očitkih disciplinske tožilke odločilo, da so neutemeljeni, in Stanka Omerzuja v disciplinskem postopku oprostilo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stanko Omerzu na zatožni klopi sodišča.
Andrej Petelinšek

Vrhovni sodnik Tomaž Pavčnik, višji sodnik Janez Zeilhofer, sicer vodja gospodarskega oddelka na mariborskem okrožnem sodišču, in notar Andrej Rozman so sestavljali disciplinsko sodišče, ki je v torek presodilo, da v ravnanju predsednika mariborskega delovnega sodišča Stanka Omerzuja, zaradi katerega je pristal v disciplinskem postopku in suspenzu, ni bilo nič narobe.
V disciplinskem postopku Omerzu ni pristal zaradi tega, ker je v kazenskem procesu zaradi domnevnega zalezovanja nekdanje ljubimke, ampak zaradi potez, ki si jih je privoščil kot obdolženi med sojenjem. Podrobno smo poročali o njegovih bizarnih poskusih izmikanja sojenju in zahtevah, s katerimi se je na vse mogoče načine hotel znebiti mariborske okrajne sodnice Karmen Krajnc, ki vodi kazenski postopek proti njemu. Ko mu je ni uspelo izločiti, jo je kazensko ovadil in kasneje proti njej vložil obtožni predlog, v katerem ji očita protizakonito, pristransko in krivično sojenje. Da Omerzu s svojimi ravnanji krni ugled celotnemu sodstvu, je lani opozoril zdaj že nekdanji pravosodni minister Goran Klemenčič in predlagal uvedbo disciplinskega postopka proti njemu. Disciplinska tožilka pri sodnem svetu Marjeta Švab Širok, sicer sodnica na vrhovnem sodišču, je predlogu sledila in 27. avgusta lani proti Omerzuju sprožila disciplinski postopek. Vendar, kot je včeraj prva poročala Televizija Slovenija, je disciplinsko sodišče o očitkih disciplinske tožilke odločilo, da so neutemeljeni, in Stanka Omerzuja v disciplinskem postopku oprostilo.
Sklep še ni pravnomočen, ko bo napisan, ga lahko Švab Širokova ruši v upravnem sporu s tožbo na vrhovnem sodišču. Ali se bo odločila za ta ukrep, smo povprašali na sodnem svetu. Odgovore še čakamo. Ker je bila uvedba disciplinskega postopka podlaga za to, da je predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič Omerzuja dal v suspenz in mu s tem začasno prepovedal opravljati delo sodnika in predsednika delovnega sodišča, smo se z vprašanji obrnili tudi na vrhovno sodišče. Postopka pred disciplinskim sodiščem niso mogli komentirati, ker ni v njihovi domeni, na odgovore v zvezi s suspenzom še čakamo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta